Obierać czy nie obierać? "Królowa pieczarek" wyjaśnia raz na zawsze

Czy obieranie pieczarek to mit? Kamila Boś, rolniczka znana z programu "Rolnik szuka żony", stawia sprawę jasno.

Jak przygotować pieczarki?Jak przygotować pieczarki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | kamila.bos

Pieczarki to jedne z najczęściej używanych grzybów w kuchni, cenione za łagodny smak i wszechstronność. Mimo że wiele osób twierdzi, iż nie mają większych wartości odżywczych, prawda jest zupełnie inna.

Pieczarki nie tylko dostarczają cennych witamin i minerałów, ale również wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Pojawia się jednak pytanie: czy należy je obierać przed spożyciem?

Obierać czy nie obierać? Ekspertka rozwiewa wątpliwości

Prowadzący popularnego kanału "Do roboty" na YouTube postanowił raz na zawsze wyjaśnić kwestię obierania pieczarek. W tym celu przeprowadził rozmowę z Kamilą Boś, znaną z programu "Rolnik szuka żony", której specjalnością jest uprawa pieczarek. Jak podkreśliła ekspertka, usuwanie skórki z pieczarek to błąd, który pozbawia nas wielu cennych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie

- Nie obieramy pieczarek, bo pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych – zaznaczyła Boś. – Pozbywając się skórki, tracimy błonnik, witaminy i minerały, w tym witaminę D, żelazo i potas.

Jak prawidłowo przygotować pieczarki?

Częstym problemem podczas gotowania pieczarek jest ich nadmierne wydzielanie wody. Kamila Boś zdradziła sprawdzony sposób, aby uniknąć tego efektu. Zamiast moczyć pieczarki w wodzie, wystarczy je delikatnie opłukać lub przetrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym. Grzyby te działają jak gąbka i mogą pochłonąć zbyt dużo wody, co negatywnie wpływa na ich konsystencję i smak w potrawach.

Wartość odżywcza pieczarek

Pieczarki to jedne z najmniej kalorycznych grzybów – zawierają niewiele tłuszczu i węglowodanów, za to dostarczają cennych składników odżywczych. Są bogate w:

  • Witaminę D – istotną dla zdrowia kości i odporności,
  • Błonnik – wspomagający trawienie,
  • Żelazo i potas – kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wybrane dla Ciebie
"Wdowia choroba". Co się dzieje z kobietą, która nie uprawia seksu?
"Wdowia choroba". Co się dzieje z kobietą, która nie uprawia seksu?
Polskie imię wymiera. W 2024 roku nosi je jedynie 19 kobiet
Polskie imię wymiera. W 2024 roku nosi je jedynie 19 kobiet
Beata Fido odeszła z TVP w cieniu skandalu. Co robi dziś?
Beata Fido odeszła z TVP w cieniu skandalu. Co robi dziś?
Była pokojówka zdradza kulisy hoteli. Trzech rzeczy unika jak ognia
Była pokojówka zdradza kulisy hoteli. Trzech rzeczy unika jak ognia
Bąble na podłodze? Ten trik uratuje twoje panele
Bąble na podłodze? Ten trik uratuje twoje panele
Pokazał, co zobaczył na mięsie z Biedronki. Sieć zareagowała
Pokazał, co zobaczył na mięsie z Biedronki. Sieć zareagowała
Metoda 12-3-30 robi furorę. W mig zgubisz kilogramy
Metoda 12-3-30 robi furorę. W mig zgubisz kilogramy
Brama to jedna z najzdrowszych ryb. Lepsza od dorsza i łososia
Brama to jedna z najzdrowszych ryb. Lepsza od dorsza i łososia
Schudła 100 kg. "Możesz czasami zjeść lody albo kiełbasę"
Schudła 100 kg. "Możesz czasami zjeść lody albo kiełbasę"
Czy praca w niedzielę to grzech? Oto co mówi Kościół
Czy praca w niedzielę to grzech? Oto co mówi Kościół
Najgorsze mięso do rosołu. Wyjdzie mętny
Najgorsze mięso do rosołu. Wyjdzie mętny
Paris Hilton przyszła na galę w "nagiej" sukience. Ten look to prawdziwa petarda
Paris Hilton przyszła na galę w "nagiej" sukience. Ten look to prawdziwa petarda