Coraz więcej osób mówi "dość". Znany owoc znika z diety

Kremowa konsystencja, subtelny smak i wartości odżywcze, które przez lata były synonimem zdrowego stylu życia, wyróżniały awokado. Niektórzy jednak świadomie z niego rezygnują. Dlaczego?

Coraz więcej osób mówi "dość". Znany owoc znika z dietyDlaczego niektórzy przestają jeść awokado?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
23

Owoc ten, bogaty w zdrowe tłuszcze, witaminę E oraz potas stał się podstawowym składnikiem wielu diet, szczególnie wśród osób prowadzących aktywny tryb życia. Choć awokado było niekwestionowanym królem fit jedzenia, zaczyna budzić kontrowersje.

Ruch "avocadon't" staje się coraz bardziej popularny. To odpowiedź na rosnącą świadomość ekologiczną, która domaga się zmiany w naszych nawykach żywieniowych. Hasło "avocadon't" (połączenie słów "avocado" + "don't") stało się symbolem sprzeciwu wobec masowej konsumpcji tego owocu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie

Kryzys wodny i wyczerpywanie zasobów

Awokado, choć wydaje się zdrowym wyborem, wiąże się z ogromnym zużyciem wody. Jak wskazują badania, uprawa jednego owocu może pochłonąć od 70 do 320 litrów wody, w zależności od regionu.

W regionach takich jak Chile czy Meksyk, gdzie awokado uprawia się na dużą skalę, intensywna produkcja prowadzi do wyczerpywania lokalnych zasobów wody pitnej, co skutkuje nie tylko trudnościami w dostępie do wody dla ludzi, ale także poważnym wpływem na ekosystemy. Wysychające rzeki, susze i pogarszająca się jakość wody to realne zagrożenia związane z rozwojem plantacji awokado.

Degradacja środowiska i wylesianie

Niestety, problem awokado nie kończy się na wyczerpywaniu zasobów wodnych. Produkcja tego owocu wiąże się również z masowym wylesianiem, szczególnie w Meksyku, gdzie plantacje awokado zajmują miejsca naturalnych lasów. Tereny te stanowią dom dla wielu gatunków zwierząt, które tracą swoje siedliska.

Zniszczenie lasów to także dodatkowe zagrożenie dla bioróżnorodności, która w tym regionie jest szczególnie bogata. Rozwój plantacji awokado staje się jednym z głównych czynników przyspieszających zmiany klimatyczne.

Awokado to również owoc, który pokonuje setki, a nawet tysiące kilometrów, zanim trafi na nasze stoły. Transport, zwłaszcza ten międzynarodowy, generuje ogromne emisje dwutlenku węgla, co nie pozostaje bez wpływu na nasz klimat.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Z tych grzechów nie może rozgrzeszyć "zwykły" ksiądz. Jest ich 5
Z tych grzechów nie może rozgrzeszyć "zwykły" ksiądz. Jest ich 5
Ostatnie zdjęcie Anny Jantar. Powstało krótko przed katastrofą
Ostatnie zdjęcie Anny Jantar. Powstało krótko przed katastrofą
Unikaj ich jak ognia. Te kolory postarzają
Unikaj ich jak ognia. Te kolory postarzają
Zakazany krzew w Polsce. Kara to nawet milion zł
Zakazany krzew w Polsce. Kara to nawet milion zł
Młodzi rezygnują z pracy w szkołach. Oto powody
Młodzi rezygnują z pracy w szkołach. Oto powody
Oto dwie oznaki zdrady. "Nigdy nie zawiodły"
Oto dwie oznaki zdrady. "Nigdy nie zawiodły"
Myjesz w ten sposób włosy? Coraz bardziej je niszczysz
Myjesz w ten sposób włosy? Coraz bardziej je niszczysz
Wylęgarnia kleszczy w domu. Koniecznie sprawdź te miejsca
Wylęgarnia kleszczy w domu. Koniecznie sprawdź te miejsca
Ogromny błąd. Hortensja zmarnieje w oczach
Ogromny błąd. Hortensja zmarnieje w oczach
Odpadła z "Tańca z gwiazdami". Teraz pisze o chorobie
Odpadła z "Tańca z gwiazdami". Teraz pisze o chorobie
Alkoholowa twarz. Ekspert mówi, po czym od razu ją rozpoznasz
Alkoholowa twarz. Ekspert mówi, po czym od razu ją rozpoznasz
Przyklej do ścianki i spuść wodę. Zapach rozejdzie się po całej toalecie
Przyklej do ścianki i spuść wodę. Zapach rozejdzie się po całej toalecie