Taką jajecznicę jada dietetyk. Nie ma zdrowszej
Jajecznica to nie tylko smaczne, ale także zdrowe danie. Większość korzysta z tradycyjnego przepisu, ale dietetyk dr Bartosz Kulczyński zaleca wypróbowanie zdrowszej wersji. Sprawdź, jakich dodatków należy użyć.
Nie ma wątpliwości, że jajecznica to klasyka polskich śniadań. Jednak niewiele osób wie, że można wzbogacić jej aromat, poprzez dodanie kilku niestandardowych składników. Sekretne dodatki nie tylko polepszą jej smak, ale zapewnią również szereg korzyści zdrowotnych.
Dlaczego warto jeść jajecznicę?
Jajecznica to jedno z najłatwiejszych i najszybszych dań, jakie można przygotować. Wystarczy kilka składników, a efekt nie tylko doskonale smakuje, ale też syci na długo. To idealne rozwiązanie dla osób zabieganych, bo jej przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 15-20 minut.
Jajka są jednym z najlepszych źródeł białka. Zawierają też sporo witamin, w tym A, E, D i K oraz B2, B6 i B12 oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu. Ich spożycie o poranku dostarcza energii potrzebnej na cały dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z zielonych pomidorów, pyszna i prosta do słoików
Dodaj do jajecznicy. Już nigdy nie zrobisz inaczej
Doktor Bartosz Kulczyński, naukowiec i specjalista z zakresu dietetyki i technologii żywienia, zaleca lekko zmodyfikować tradycyjny przepis, aby wprowadzić do diety więcej warzyw, przypraw i ziół, które wpłyną korzystnie na nasze zdrowie.
W przepisie, który przedstawił w nagraniu opublikowanym na YouTube, musi pojawić się cebula, która zmniejsza stan zapalny organizmu oraz czosnek, który ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Pomidory natomiast zawierają likopen, silny antyoksydant korzystny dla zdrowej pracy serca.
Kolendra czy kmin rzymski nie tylko podkreślają smak potrawy, ale również wspomagają trawienie. Imbir i kurkuma dodane do jajecznicy działają przeciwwirusowo i wzmacniają odporność. Podobnie jak garam masala, która uznawana jest za jedną z najzdrowszych przypraw świata.
Na koniec papryczka chili - dla miłośników ostrych doznań. Poprawia metabolizm oraz dodaje energii na cały dzień. Próbujmy różnych kombinacji, by odkryć swoje ulubione połączenia smaków.
Składniki:
- 2 jajka
- pół cebuli
- pół pomidora
- 1 cm korzenia imbiru
- pół ząbka czosnku
- pół papryczki chili
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- świeża kolendra do posypania
- szczypta garam masali
- sól i pieprz
- łyżeczka masła klarowanego do smażenia
Sposób przygotowania:
W pierwszym kroku należy posiekać cebulę oraz papryczkę chili, usuwając wszystkie pestki. Pomidory powinniśmy pokroić w drobne kawałki, natomiast czosnek i imbir trzeba zetrzeć na tarce.
Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Cebulę delikatnie szklimy, po czym dorzucamy czosnek, imbir oraz chili. Smażymy razem ok. pół minuty. Po tym czasie w naczyniu lądują pomidory, kmin rzymski, kurkuma, kolendra oraz szczypta garam masala.
Całość dusimy do momentu, aż pomidory staną się miękkie. Dopiero wtedy dodajemy rozkłócone jajka i smażymy je na wolnym ogniu, aż jajecznica osiągnie wymaganą konsystencję.
Gdy potrawa jest już gotowa, można ją doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Na wierzch sypiemy odrobinę świeżej kolendry i gotowe. Smacznego!
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl