Dieta 3‑dniowa - zasady i efekty
Dieta 3-dniowa to krótka kuracja odchudzająca przeznaczona dla osób, które nie lubią skomplikowanych zasad dietetycznych i jednocześnie mają niewiele czasu na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Wedle obietnic, podczas 3-dniowej diety można stracić nawet 3 kilogramy. Czy to jest możliwe? Poznaj zasady i przykładowy jadłospis diety 3-dniowej.
Zasady diety 3-dniowej
Dieta 3-dniowa znana jest również pod takimi nazwami jak dieta weekendowa, dieta militarna czy dieta wojskowa. Plan diety 3-dniowej po raz pierwszy został zrealizowany w Stanach Zjednoczonych. Celem trzydniowej diety jest szybka utrata kilogramów.
Główną zasadą diety 3-dniowej jest przestrzeganie jadłospisu przez 3 kolejne doby. Jadłospis w diecie 3-dniowej składa się z trzech posiłków, czyli śniadania, kolacji i obiadu. Między posiłkami nie wolno sięgać po przekąski. Dozwolone są jednak dietetyczne napoje gazowane, które w składzie zamiast cukru mają słodziki naturalne lub syntetyczne.
W trakcie diety posiłki przygotowuje się poprzez gotowanie, duszenie czy pieczenie. Należy unikać smażenia. Dozwolonymi przyprawami w diecie 3-dniowej są sól i pieprz.
Dieta 3-dniowa jest niskokaloryczna. Kaloryczność posiłków, które spożywa się w ciągu dnia nie przekracza 1500 kcal. Niskokaloryczność diety 3-dniowej ma zapewnić szybki spadek masy ciała i przyspieszenie przemiany materii. Dietę 3-dniową można powtarzać kilka razy w roku.
Dieta 3-dniowa - jadłospis
Dieta 3-dniowa opiera się na 3-dniowym ścisłym przestrzeganiu jadłospisu. W skład posiłków wchodzą owoce, warzywa, chude mięso, jaja, tuńczyk i, co może zdziwić, lody. Menu diety 3-dniowej prezentuje się następująco:
- Dzień pierwszy diety 3-dniowej - na śniadanie należy zjeść pół grejpfruta i kromkę pieczywa z masłem orzechowym najlepiej domowej roboty. Można wypić kawę lub herbatę ze słodzikiem. Na lunch podaje się tuńczyka w sosie własnym z kromką pieczywa. Obiado-kolacja natomiast to mięso z kurczaka, fasolka szparagowa, pół banana i jabłko. Można zjeść mały kubek lodów waniliowych
- Dzień drugi diety 3-dniowej - na śniadanie zjada się jajko na twardo, kromkę pieczywa i pół banana. Na lunch zaleca się zjedzenie serka wiejskiego z 5 sztukami krakersów. Na obiado-kolację natomiast podaje się kiełbaski wołowe z marchewką i brokułami, pół banana i pół pucharka lodów.
- Dzień trzeci diety 3-dniowej - na śniadanie zaleca się 5 krakersów z serem cheddar oraz małe jabłko. Na lunch zjada się jajko na twardo i kromkę chleba. Obiado-kolacja składa się z tuńczyka w sosie własnym podanego z marchewką lub burakami oraz zielonymi warzywami liściastymi lub brokułami. Na zakończenie dnia można zjeść pół banana i pół pucharka lodów waniliowych.
Jakie są efekty diety 3-dniowej
Stosowanie diety 3-dniowej wzbudza skrajne emocje. Obietnica zrzucenia 3 kilogramów w 3 dni jest mocno kontrowersyjna, gdyż w tak krótkim czasie nie da się spalić takiej liczby kilogramów. Spadek masy ciała, który następuje po zakończeniu 3-dniowej kuracji najczęściej jest spowodowany nadmierną utraty wody.
Niewątpliwą wadą diety 3-dniowej jest niska kaloryczność spożywanych posiłków. Organizmowi nie dostarcza się odpowiedniej liczby kalorii, przez co nie ma on energii, by sprawnie funkcjonować. Dodatkowo jadłospis diety 3-dniowej jest niewłaściwie skomponowany. W menu brakuje warzyw, a pozostałe składniki nie należą do najzdrowszych. Dieta 3-dniowa uczy złych nawyków żywieniowych, ponieważ drastyczne obniżanie spożywanych kalorii jest jednym z gorszych pomysłów na odchudzanie.