Dieta 1500 kcal. Jak ułożyć jadłospis w diecie 1500 kcal?
Dieta 1500 kcal to dieta niskokaloryczna, która podobnie jak popularna dieta 1000 kcal polega na skrupulatnym liczeniu kalorii. Na czym polega dieta 1500 kcal i jak prawidłowo zaplanować jadłospis na cały dzień. Co przygotować na śniadanie, obiad i kolację w trakcie diety 1500 kcal?
09.11.2018 | aktual.: 09.11.2018 11:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dieta 1500 kcal - zasady
Dieta 1500 kcal, jak sama nazwa wskazuje, polega dostarczaniu organizmowi 1500 kcal na dzień. Dieta 1500 kcal jest niskokaloryczna, ale jej jadłospis jest urozmaicony, dlatego redukcja wagi nie wiąże się ze stałym uczuciem głodu.
Podstawową zasadą diety 1500 kcal jest zredukowanie kaloryczności posiłków, przez co osiąga się ujemny bilans kaloryczny. Aby pozbyć się jednego kilograma, należy spalić 7000 kcal.
CPM (Całkowita Przemiana Materii) 25-letniej kobiety prowadzącej siedzący tryb życia, o wzroście 165 cm i wadze 65 kg, wynosi ok. 2200 kcal. W związku z tym podczas diety 1500 kcal dzienny ujemny bilans kaloryczny wynosi u niej 700 kcal. To oznacza, że po 10 dniach spali 7000 kcal i pozbędzie się jednego kilograma. Jeśli do diety 1500 kcal dołączy się ćwiczenia, utrata nadprogramowych kilogramów znacznie przyspieszy.
Jadłospis w diecie 1500 kcal
Dieta 1500 kcal powinna być maksymalnie urozmaicona i zbilansowana. Dzienne menu należy podzielić na 4 posiłki, ewentualnie na 5. Przerwy między posiłkami powinny wynosić ok. 2-3 godzin. Ostatni posiłek powinien zostać zjedzony na 3 godziny przed snem.
W jadłospisie diety 1500 kcal powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup żywnościowych. Dlatego też komponując jadłospis nie można zapomnieć o produktach pełnoziarnistych, chudym mięsie, rybach, nabiale, owocach i warzywach. Z jadłospisu należy wykluczyć natomiast wieprzowinę, baraninę, żywność wysoko przetworzoną, tłuszcze zwierzęce i słodycze.
Ważne jest także, by w trakcie diety 1500 kcal wypijać przynajmniej 2 l płynów, w tym wodę mineralną i źródlaną oraz herbaty czerwoną i zieloną.
Śniadanie na diecie 1500 kcal
Śniadanie na diecie 1500 kcal jest jednym z ważniejszych posiłków dnia. Dlatego wartość energetyczna takiego śniadania powinna wynosić ok. 400-500 kcal. Na śniadanie powinno zjadać się wysokobłonnikowe zbożowe produkty, chudy nabiał, a także owoce i warzywa.
Śniadanie, które doda energii to kanapki z chleba razowego z pastą jajeczną. Domowa pasta jajeczna powinna składać się z jajek, sera białego chudego, jogurtu naturalnego, szczypiorku i rzodkiewki. Do kanapek warto dodać świeżego pomidora.
Drugie śniadanie na diecie 1500 kcal
DrugieI śniadanie na diecie 1500 kcal nie powinno zawierać więcej niż 200 kcal. O tej porze dnia najlepiej sprawdzą się koktajle warzywne lub owocowe albo świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców. Koktajl można przyrządzić z banana, kiwi lub truskawek.
Obiad na diecie 1500 kcal
Obiad na diecie 1500 kcal powinien dostarczać ok. 400-500 kcal. Najlepiej skomponować go z chudego mięsa bądź ryby oraz świeżych lub gotowanych na parze warzyw. Na obiad można przyrządzić także zupę z ulubionych warzyw. Jako dodatek świetnie sprawdzi się brązowy ryż, kasza gryczana lub komosa ryżowa.
Podwieczorek i kolacja na diecie 1500 kcal
Podwieczorek i kolacja to dania, które powinny być lekkie i niskokaloryczne. Zaleca się, by podwieczorek zawierał ok. 100 kcal, natomiast kolacja ok. 200-300 kcal. O tej porze dnia powinno się zjadać chudy nabiał, warzywa czy jaja. Należy unikać słodkich owoców, gdyż mogą podnieść poziom cukru we krwi i wzmagać poczucie głodu.