FitnessDieta antystresowa

Dieta antystresowa

Dieta antystresowa
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
30.07.2010 11:21

Zamiast śniadania wypijasz mocną kawę, w drodze do pracy kupujesz batonika, a pierwszy posiłek zjadasz dopiero w południe. Wieczorem wracasz do domu pozbawiona energii i zestresowana. Przy takim trybie życia łatwo o niedobory podstawowych składników pokarmowych, bez których twój układ nerwowy nie może sprawnie funkcjonować.

Zamiast śniadania wypijasz mocną kawę, w drodze do pracy kupujesz batonika, a pierwszy posiłek zjadasz dopiero w południe. Wieczorem wracasz do domu pozbawiona energii i zestresowana. Przy takim trybie życia łatwo o niedobory podstawowych składników pokarmowych, bez których twój układ nerwowy nie może sprawnie funkcjonować.

Długotrwały stres wywiera negatywny wpływ nie tylko na psychikę, ale i na ciało. Bóle głowy, zaburzenia trawienia, choroby serca, obniżona odporność, a nawet problemy z cerą to rezultat nadmiernego napięcia emocjonalnego. Nierzadko wpadamy w błędne koło – ciągły pośpiech i stres sprawiają, że spożywamy posiłki nieurozmaicone, o niskiej wartości odżywczej, co prowadzi do niedoboru między innymi magnezu, a w efekcie do zwiększenia podatności na stres.

Sytuację pogarsza pita w nadmiarze kawa, która utrudnia wchłanianie wspomnianego pierwiastka oraz działa pobudzająco. Niedobór niezbędnych składników, zwłaszcza witamin z grupy B, jest również wynikiem nadmiernego spożywania alkoholu.

Co jeść?

Aby zminimalizować wpływ stresu na nasze zdrowie i samopoczucie, trzeba przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim należy pamiętać o pełnowartościowym śniadaniu – jego brak powoduje, że czujemy się senni, pozbawieni energii i rozdrażnieni, ciężko nam się skoncentrować. W pracy omijajmy automaty z ciastkami i batonikami i zastąpmy je zdrowymi przekąskami – sałatką z warzywami i kurczakiem, kanapką z tuńczykiem czy jogurtem z bakaliami.

Zamiast kolejnej filiżanki kawy czy puszki napoju energetycznego, wybierzmy zieloną herbatę. Zrównoważona dieta zapewni odpowiednią porcję składników, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, a są to przede wszystkim: magnez, żelazo, wapń, potas, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B.

Magnez, nazywany często pierwiastkiem antystresowym, znajdziemy w orzechach, kaszach, gorzkiej czekoladzie, roślinach strączkowych, owocach morza i produktach pełnoziarnistych. Jego niedobór objawia się zmęczeniem, nerwowością, uczuciem niepokoju, a także kołataniem serca.

Podobne objawy są wynikiem diety ubogiej w witaminę B6, która odgrywa istotną rolę w procesie wytwarzania neuroprzekaźników serotoniny i dopaminy. Jeśli więc mamy problemy ze snem i koncentracją, czujemy się apatyczni i przygnębieni, to może być znak, że brakuje nam witaminy B6. Jej wysoką zawartość mają jaja, mięso, produkty zbożowe, ryby i warzywa (np. ziemniaki, kapusta, fasola, kalafior, marchew). Warto wiedzieć, że witamina B6 ułatwia wchłanianie magnezu w przewodzie pokarmowym.

Również inne witaminy z grupy B warunkują prawidłowe funkcjonowanie systemy nerwowego. Niedobór witaminy B1 objawia się zmęczeniem oraz zaburzeniami koncentracji i pamięci, a brak witaminy B12 prowadzi do apatii, stanów depresyjnych i lękowych, drażliwości.

Witaminę B1 znajdziemy w mięsie, drożdżach, orzechach, roślinach strączkowych, natomiast witaminę B12 w rybach, jajach, wątróbce. Kolejnym istotnym składnikiem jest potas. Zmęczenie, nieregularne bicie serca, podenerwowanie, bolesne skurcze mięśni – to mogą być objawy niedostatecznej ilości potasu w naszej diecie. Najbogatsze źródła tego pierwiastka to morele, figi, banany, awokado, ziemniaki i pomidory.

W diecie antystresowej nie może zabraknąć także wapnia i żelaza. Wahania nastroju, stany depresyjne i bezsenność to często efekty niedoboru wapnia, choć taką prawidłowość bardzo rzadko bierzemy pod uwagę. Warto więc włączyć do codziennego jadłospisu produkty mleczne, ryby i soję. Żelazo z kolei znajdziemy w mięsie, roślinach strączkowych i rybach, a jego niedobór prowadzi do drażliwości, zmęczenia i apatii.

Zakres korzystnego oddziaływania nienasyconych kwasów tłuszczowych jest niezwykle szeroki i obejmuje również układ nerwowy. Zaobserwowano między innymi pozytywny wpływ spożycia kwasów omega-3 na kondycję psychiczną – łagodzą stany depresyjne. Kwasy obficie występują w rybach, olejach roślinnych i owocach morza.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (27)
Zobacz także