FitnessTo danie można jeść do woli i cały czas chudnąć

To danie można jeść do woli i cały czas chudnąć

Dieta, której głównym elementem jest zupa kapuściana, pozwala schudnąć nawet 5 kg w tydzień. Wielu uważa, że jest dobrym wstępem do zmiany stylu odżywiania. Dieta kapuściana polega na wprowadzeniu do jadłospisu dużych ilości warzyw, będących bogatym źródłem witamin i błonnika. Poniżej zasady i przepis na zupę kapuścianą.

Zupa odchudzająca
Zupa odchudzająca
Źródło zdjęć: © Pixabay
Aneta Malinowska

30.12.2020 | aktual.: 03.03.2022 01:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dieta kapuściana działa moczopędnie, reguluje pracę jelit i oczyszcza organizm z przeróżnych toksyn. Umożliwia zrzucenie nawet pięciu kilogramów w bardzo krótkim czasie. Trzeba jednak pamiętać, że to dieta bardzo monotonna, uboga w białko i wapń, którą można stosować maksymalnie przez siedem dni.

Podstawowym daniem diety kapuścianej jest zupa z włoskiej kapusty. Wywar można jeść bez ograniczeń. Podczas diety trzeba jednak pić dużo wody niegazowanej i unikać alkoholu.

Jak zatem powinna wyglądać tygodniowa dieta kapuściana?

Dzień 1.: zupa i owoce - ok. 70 dag w kilku małych porcjach. Nie wolno jeść: czereśni, bananów i awokado

Dzień 2.: zupa i warzywa - ok. 1 kg w kilku porcjach. Z warzyw nie jemy wtedy: fasoli, groszku, kukurydzy, ziemniaków

Dzień 3.: zupa, owoce - ok. 0,5 kg oraz ok 70 dag warzyw. Należy jednak pamiętać, żeby nie jeść owoców i warzyw, które są "zabronione" w 1. i 2. dniu

Dzień 4.: zupa, dwie szklanki odtłuszczonego mleka i 2-3 banany

Dzień 5.: zupa i ok 0,25 dag gotowanej lub grillowane piersi z kurczaka, oraz 0,5 kg pomidorów

Dzień 6.: zupa, ok 0,25 dag duszonego fileta z mintaja, do fileta dodajemy pół łyżeczki oleju. Można zjeść tego dnia ok 0,5 kg zielonych warzyw.

Dzień 7.: zupa i ok 0.5 kg warzyw -bez groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków, oraz gotowany ciemny ryż.

Przepis na zupę kapuścianą

Składniki:

- główka kapusty włoskiej

- 5 pomidorów

- 2 papryki: czerwona i zielona

- kostka bulionu warzywnego

- 3 cebule

- 2-3 gałązki selera naciowego

- 3 litry wody

- przyprawy: 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, pół łyżeczki kminku, łyżeczka majeranku.

Kapustę należy poszatkować, wrzucić do garnka. Następnie dodać do niej przyprawy i kostkę bulionową. Przygotowane składniki trzeba zalać wodą i gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut. Pomidory należy lekko naciąć, przelać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić. Z papryki trzeba usunąć nasiona, następnie pokroić ją w kostkę. Seler umyć i poszatkować, cebulę obrać i pokroić w piórka. Przygotowane warzywa dodać do gotującej się kapusty i gotować na małym ogniu kolejne 15 minut. 

Dieta może być wyniszczająca

Dieta kapuściana zawiera bardzo mało białka, ma niską zawartość węglowodanów, tłuszczu i kalorii. Brakuje w niej wielu witamin i minerałów. Z tego powodu stosowanie diety kapuścianej przez dłuższy czas może prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Komentarze (24)