Dlaczego powinnaś polubić się z rzepakiem?

Olej rzepakowy to niekwestionowany król wśród roślinnych tłuszczów. Jest nieocenionym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 oraz witamin, a jego regularne spożycie pozytywnie wpływa na zdrowie i urodę. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do wielu dań. Sprawdź, dlaczego nie może go zabraknąć w twojej kuchni.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

03.11.2022 | aktual.: 14.10.2024 22:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie bez powodu rzepak nazywany jest złotem polskich pól. Jego kwiaty są prawdziwą ozdobą i składnikiem wielu produktów, jak np. miody, syropy czy kosmetyki, a z nasion powstaje najzdrowszy z tłuszczów roślinnych – olej rzepakowy, prawdziwy eliksir zdrowia i dobrego samopoczucia. W każdej złocistej kropli kryje się moc cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ten tłuszcz do codziennej diety. Przygotujesz z nim wiele smacznych dań – rafinowany olej rzepakowy doskonale sprawdza się do smażenia i pieczenia, a tłoczony na zimno to świetny dodatek do świeżych potraw, jak np. sałatki i surówki. Zalet oleju rzepakowego jest jednak znacznie więcej. Wyjaśniamy, dlaczego powinien stać się nieodłącznym elementem codziennego jadłospisu.

Ogrom kwasów omega-3 i omega-6

Kwasy omega to niezbędny element zdrowej diety. Pełnią niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, wspierając pracę wielu narządów – zwłaszcza serca, naczyń krwionośnych i mózgu. Nie jesteśmy w stanie samodzielnie wytwarzać nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego musimy je dostarczać z pożywieniem. Prawdziwym liderem wśród produktów zawierających kwasy omega-3 i omega-6 jest bezapelacyjnie olej rzepakowy – pod tym względem wygrywa nawet z popularną oliwą z oliwek. Ponadto tłuszcz pozyskiwany z rzepaku wyróżnia się najkorzystniejszym dla zdrowia stosunkiem kwasów n-6 do n-3. Proporcja ta wynosi 2:1 i uznawana jest niemal za idealną.

Nienasycone kwasy tłuszczowe dbają o gospodarkę lipidową, obniżają stężenie cholesterolu, regulują ciśnienie tętnicze i poziom triglicerydów we krwi, działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, a także podnoszą odporność organizmu i pozytywnie wpływają na ogólne samopoczucie.

Źródło witamin i antyoksydantów

Olej rzepakowy dostarcza także cennych witamin E i K. Ta pierwsza to cenny przeciwutleniacz, który skutecznie walczy z wolnymi rodnikami. Zadaniem witaminy K jest przede wszystkim wspieranie układu krwionośnego i kostnego. Do jej zadań należy m.in. udział w procesie krzepnięcia krwi i formowania tkanki kostnej. Ponadto witamina K utrzymuje prawidłową gospodarkę wapniową, ma działanie antybakteryjne, przeciwbólowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, a także może spowalniać rozwój chorób nowotworowych.

Remedium na wzrok i pracę mózgu

Zawarte w oleju rzepakowym kwasy tłuszczowe i witaminy mają korzystny wpływ na układ nerwowy. Regularne spożywanie tego tłuszczu wspomaga koncentrację, wspomaga prawidłową pracę mózgu i dba o równowagę psychiczną, zapobiegając spadkom nastroju. To także cenne remedium na wzrok. Substancje zawarte w oleju wspierają pracę siatkówki oka i zapewniają ostrość widzenia.

Eliksir urody

Ojej rzepakowy dba także o piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. To także zasługa kwasów omega-3 i omega-6, które zapewniają cerze, kosmykom włosów i płytce paznokci odpowiednie nawilżenie. Z kolei witamina E, zwana też witaminą młodości, spowalnia procesy starzenia, a witamina K wzmacnia cebulki włosów, zapobiegając ich nadmiernemu wypadaniu. Każda kropla oleju rzepakowego to naturalne źródło piękna.

© Adobe Stock

Nieoceniony pomocnik w kuchni

Olej rzepakowy to niezbędny składnik wielu dań, dlatego warto mieć go zawsze na kuchennej półce. Zastosowanie oleju rzepakowego zależy od sposobu jego produkcji. Olej tłoczony na zimno nie powinien być podgrzewany, gdyż obróbka termiczna powoduje utratę cennych składników odżywczych. Ten rodzaj oleju rzepakowego warto stosować do zimnych potraw – sałatek, surówek, dipów i sosów. Olej rafinowany doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania. Gorąca temperatura nie wpływa na jego skład odżywczy, a dania przyrządzane z udziałem tego tłuszczu są niezwykle smaczne.

Olej rzepakowy to prawdziwy skarb polskich pól. Ten cenny dla zdrowia tłuszcz ma szereg zastosowań, a jego właściwości odżywcze sprawiają, że jest prawdziwym eliksirem zdrowia i pięknego wyglądu. Miej go zawsze w kuchni, żeby zadbać o wyborny smak dań i dobre samopoczucie całej rodziny.

Działanie zostało zrealizowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

Źródło artykułu:Materiał Partnera