Dlaczego warto jeść szczypiorek?
Kopalnia witamin i minerałów
Szczypiorek to nie tylko smakowity dodatek do sałatek i posypka na kanapkę, ale także zioło o właściwościach leczniczych, zawierające duże ilości witamin. Zobacz, dlaczego warto go jeść.
Zawiera duże ilości witamin oraz związków chemicznych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. W 100 g świeżych liści znajdziemy aż 80 mg kwasu askorbinowego. Dla porównania: 100 g cytryny zawiera 31 mg witaminy C.
Zielone łodyżki obfitują też we wspomagający układ odpornościowy karoten - aż 26 mg na 100 g, ale znajdziemy w nich również witaminę B1, B2 oraz PP.
Roślina zawiera ponadto całą gamę minerałów: fosfor, żelazo, wapń, sód, magnez, a także potas. Swój specyficzny aromat zawdzięcza olejkom eterycznym ze związkami siarki, pierwiastka wzmacniającego włosy i paznokcie.
Tekst na podst. Poradnik Zdrowie, jejswiat.pl Anna Loska/(AL)/(kg), WP Kobieta