Szczypiorek to nie tylko smakowity dodatek do sałatek i posypka na kanapkę, ale także zioło o właściwościach leczniczych, zawierające duże ilości witamin. Zobacz, dlaczego warto go jeść.
Zawiera duże ilości witamin oraz związków chemicznych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. W 100 g świeżych liści znajdziemy aż 80 mg kwasu askorbinowego. Dla porównania: 100 g cytryny zawiera 31 mg witaminy C.
Zielone łodyżki obfitują też we wspomagający układ odpornościowy karoten - aż 26 mg na 100 g, ale znajdziemy w nich również witaminę B1, B2 oraz PP.
Roślina zawiera ponadto całą gamę minerałów: fosfor, żelazo, wapń, sód, magnez, a także potas. Swój specyficzny aromat zawdzięcza olejkom eterycznym ze związkami siarki, pierwiastka wzmacniającego włosy i paznokcie.
Tekst na podst. Poradnik Zdrowie, jejswiat.pl Anna Loska/(AL)/(kg), WP Kobieta
Ochrona przed rakiem i anemią
Szczypior (podobnie jak szpinak) zawiera duże ilości kwasu foliowego. Bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych, zaś jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia anemii.
Badania naukowe wykazały, że obecność kwasu foliowego chroni organizm przed zmianami nowotworowymi - w szczególności przed nowotworem raka szyjki macicy oraz raka piersi.
Dla niejadków
Dietetycy twierdzą, że szczypior należy do bezpiecznych pokarmów, które maluch może przyjmować w postaci świeżej, np. jako posypka na kanapkę albo jajecznicę już od 10 miesiąca życia.
Oprócz tego, że dostarczy dziecku wszelkich witamin, to w dodatku polepszy jego apetyt.
Wzmacnia odporność
Połączenie dużej zawartości witaminy C z właściwościami bakteriobójczymi sprawia, że kanapka ze szczypiorkiem to świetna przekąska wzmacniająca układ immunologiczny.
Szczypior warto również spożywać w przypadku pierwszych objawów przeziębienia. Ma właściwości antybakteryjne podobne do czosnku i cebuli, ale o wiele lepiej smakuje.
Regulacja pracy serca
Ze względu na dużą zawartość potasu, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, a także pozytywnie wpływa na pracę serca. Potas jest pierwiastkiem niezwykle ważnym dla układu krwionośnego i serca.
Słaba kurczliwość mięśnia sercowego, kołatanie lub spowalnianie rytmu serca to tylko niektóre z objawów niedoborów tego pierwiastka.
Wzmacnia włosy, świetny dla skóry
Częste spożywanie szczypiorku przyczynia się do wzmocnienia włosów oraz paznokci dzięki zawartym w roślinie związkom siarki.
Pierwiastek ten wpływa również korzystnie na wygląd cery.
Wygładza skórę oraz leczy wszelkie stany zapalne i ropne wypryski.
W ramach diety odchudzającej
Jeśli nawet jesteśmy na restrykcyjnej diecie odchudzającej, nie powinniśmy rezygnować ze spożywania szczypioru.
Roślina ta jest niskokaloryczna (100 g to jedyne 30 kcal), a ponadto zawiera ogromne ilości potrzebnych nam witamin.
Aby nie utracić cennych składników, posypujemy danie na koniec, tuż przed podaniem.