FitnessDlaczego warto jeść szczypiorek?

    Dlaczego warto jeść szczypiorek?

    Szczypiorek to nie tylko smakowity dodatek do sałatek i posypka na kanapkę, ale także zioło o właściwościach leczniczych, zawierające duże ilości witamin. Zobacz, dlaczego warto go jeść.

    Dlaczego warto jeść szczypiorek?

    1 / 8

    Kopalnia witamin i minerałów

    Obraz
    © Fotolia

    Zawiera duże ilości witamin oraz związków chemicznych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. W 100 g świeżych liści znajdziemy aż 80 mg kwasu askorbinowego. Dla porównania: 100 g cytryny zawiera 31 mg witaminy C.

    Zielone łodyżki obfitują też we wspomagający układ odpornościowy karoten - aż 26 mg na 100 g, ale znajdziemy w nich również witaminę B1, B2 oraz PP.

    Roślina zawiera ponadto całą gamę minerałów: fosfor, żelazo, wapń, sód, magnez, a także potas. Swój specyficzny aromat zawdzięcza olejkom eterycznym ze związkami siarki, pierwiastka wzmacniającego włosy i paznokcie.

    Tekst na podst. Poradnik Zdrowie, jejswiat.pl Anna Loska/(AL)/(kg), WP Kobieta

    2 / 8

    Ochrona przed rakiem i anemią

    Obraz
    © 123RF

    Szczypior (podobnie jak szpinak) zawiera duże ilości kwasu foliowego. Bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych, zaś jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia anemii.

    Badania naukowe wykazały, że obecność kwasu foliowego chroni organizm przed zmianami nowotworowymi - w szczególności przed nowotworem raka szyjki macicy oraz raka piersi.

    3 / 8

    Dla niejadków

    Obraz
    © 123RF

    Dietetycy twierdzą, że szczypior należy do bezpiecznych pokarmów, które maluch może przyjmować w postaci świeżej, np. jako posypka na kanapkę albo jajecznicę już od 10 miesiąca życia.

    Oprócz tego, że dostarczy dziecku wszelkich witamin, to w dodatku polepszy jego apetyt.

    4 / 8

    Wzmacnia odporność

    Obraz
    © 123RF

    Połączenie dużej zawartości witaminy C z właściwościami bakteriobójczymi sprawia, że kanapka ze szczypiorkiem to świetna przekąska wzmacniająca układ immunologiczny.

    Szczypior warto również spożywać w przypadku pierwszych objawów przeziębienia. Ma właściwości antybakteryjne podobne do czosnku i cebuli, ale o wiele lepiej smakuje.

    5 / 8

    Regulacja pracy serca

    Obraz
    © 123RF

    Ze względu na dużą zawartość potasu, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, a także pozytywnie wpływa na pracę serca. Potas jest pierwiastkiem niezwykle ważnym dla układu krwionośnego i serca.

    Słaba kurczliwość mięśnia sercowego, kołatanie lub spowalnianie rytmu serca to tylko niektóre z objawów niedoborów tego pierwiastka.

    6 / 8

    Wzmacnia włosy, świetny dla skóry

    Obraz
    © 123RF

    Częste spożywanie szczypiorku przyczynia się do wzmocnienia włosów oraz paznokci dzięki zawartym w roślinie związkom siarki.

    Pierwiastek ten wpływa również korzystnie na wygląd cery.
    Wygładza skórę oraz leczy wszelkie stany zapalne i ropne wypryski.

    7 / 8

    W ramach diety odchudzającej

    Obraz
    © 123RF

    Jeśli nawet jesteśmy na restrykcyjnej diecie odchudzającej, nie powinniśmy rezygnować ze spożywania szczypioru.

    Roślina ta jest niskokaloryczna (100 g to jedyne 30 kcal), a ponadto zawiera ogromne ilości potrzebnych nam witamin.
    Aby nie utracić cennych składników, posypujemy danie na koniec, tuż przed podaniem.

    8 / 8

    Jakie właściwości ma mięta?

    zdrowieanemiarak piersi
    Komentarze (1)