ycipk-np4t0p

Dlaczego warto używać olej z pestek dyni

Ze względu na cenne właściwości nazywano go niegdyś „zielonym złotem”. W naszym kraju nie jest tak popularny, jak w Austrii czy Słowenii, ale czas to zmienić, ponieważ olej z pestek dyni to prawdziwa skarbnica dobroczynnych kwasów tłuszczowych i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na zdrowie oraz urodę.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dlaczego warto używać olej z pestek dyni
(Fotolia)
ycipk-np4t0p

Ze względu na cenne właściwości nazywano go niegdyś „zielonym złotem”. W naszym kraju nie jest tak popularny, jak w Austrii czy Słowenii, ale czas to zmienić, ponieważ olej z pestek dyni to prawdziwa skarbnica dobroczynnych kwasów tłuszczowych i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na zdrowie oraz urodę.

Ojczyzną tego niezwykłego produktu jest Styria – górzysta kraina leżąca na pograniczu Austrii i Słowenii. Już w XVII wieku masowo uprawiano tutaj specjalny gatunek dyni, z której pestek tłoczono olej o unikalnym ciemnozielonym kolorze oraz równie oryginalnym smaku i zapachu. Początkowo był używany głównie do celów kulinarnych, ale szybko odkryto jego właściwości lecznicze. W 1773 roku, z rozkazu cesarzowej Marii Teresy trafił do austriackich aptek. Do dziś w Styrii produkuje się najlepszy olej dyniowy. Nie zmienił się także proces jego wytwarzania. Pestki są suszone, a później mielone, mieszane ze słoną wodą i prażone. Ostatnim etapem jest wytłaczanie na zimno.

Dobry jakościowo olej z pestek dyni produkuje się także w Polsce. Możemy go znaleźć w internecie lub sklepach ze zdrową żywnością. Dlaczego warto kupić ten niezwykły produkt?

ycipk-np4t0p

* Cenne tłuszcze*

Największym skarbem oleju z pestek dyni jest wysoka zawartość cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6. To substancje, które zapobiegają miażdżycy, udarom mózgu, zawałom, są potrzebne do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży oraz zachowania zdrowia w wieku dojrzałym. Kwasy omega-3 obniżają stężenie triglicerydów i ciśnienie krwi, zapobiegają arytmii serca, natomiast kwasy omega-6 zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu LDL.

Dzięki temu, że olej jest tłoczony na zimno, kwasy nie ulegają rozkładowi, a produkt zachowuje pełne właściwości odżywcze. Już półtorej łyżki tego specyfiku zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu na te cenne tłuszcze.

Produkt zaleca się także osobom z problemami trawiennymi (zwłaszcza dzieciom). Zawiera dużo błonnika, który nie tylko reguluje metabolizm, ale ułatwia odchudzanie.

ycipk-np4t0p

Dawka witamin

Dyniowy olej jest bogaty w mikroelementy, szczególnie witaminę E, zwaną „witaminą młodości i płodności”, ponieważ skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia oraz wspomaga rozwój plemników i wzmaga potencję seksualną. Łagodzi także dolegliwości związane z okresem menopauzy.

W produkcie tłoczonym z pestek dyni znajdziemy również pokaźną dawkę innych witamin, zwłaszcza z grupy B, m.in. B1 (wspomaga produkcję choliny odpowiedzialnej za nasz nastrój) i B2 (dba o dobrą kondycję oczu), a także witaminy H – ważnego uczestnika procesu trawienia tłuszczów, który pozytywnie wpływa też na kondycję skóry czy włosów.

Olej dostarcza sporo ważnych dla kobiet minerałów, m.in. cynku (pierwiastek, który jak żaden inny działa wzmacniająco na paznokcie, zapewniając im zdrowy wygląd i prawidłowy wzrost, pomaga także w walce z trądzikiem czy opryszczką) oraz selenu, chroniącego komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymulującego system odpornościowy.

ycipk-np4t0p

Dyniowy olej słynie też z działania odtruwającego. To zasługa alkaloidów, zwanych kukurbitacynami, które pomagają w walce z pasożytami oraz usuwają z organizmu szkodliwe toksyny.

Olejowy kosmetyk

Dzięki cennemu składowi olej z pestek dyni pomaga w uporaniu się ze stanami depresyjnymi. Świetnie wpływa również na urodę. To zasługa m.in. skwalenu –związku, który bardzo łatwo się rozprzestrzenia i tworzy ochronny filtr na skórze czy włosach.

Dlatego olej wykazuje właściwości nawilżające, wygładzające, przeciwzapalne i oczyszczające. Jest polecany zarówno do cery suchej i zniszczonej, jak i tłustej, ze skłonnością do zmian trądzikowych. Ze względu na ciemną oraz intensywną barwę, przed nałożeniem na skórę, produkt warto rozcieńczyć niewielką ilością wody lub innego oleju (np. słonecznikowego). Taki okład należy pozostawić na około godzinę.

ycipk-np4t0p

Rozcieńczenia wymaga też olej stosowany jako maseczka na włosy – zapobiegająca ich wypadaniu i zapewniająca zdrowy wygląd, a także odżywiająca cebulki. Produkt sprzyja regeneracji i odbudowie paznokci, pozwala zwalczyć ich grzybicę.

* Dla dobrego smaku…*

Do celów kosmetycznych olej należy używać zewnętrznie, jednak wspaniałe efekty daje również spożywanie tego produktu. Profilaktycznie możemy stosować trzy łyżeczki dziennie (dzieci – jedną łyżeczką).

Ze względu na ciekawy smak, olej z pestek dyni stanowi świetny dodatek do różnych potraw: zup, makaronów, surówek czy sałatek. Bardzo dobrze komponuje się z owczym lub kozim serem. W Austrii wzbogaca się nim desery, np. lody czy słynny sernik wiedeński.

Pamiętajmy, że olej zachowa właściwości pod warunkiem, że będzie dobrze przechowywany – w szczelnie zamkniętej, ciemnej butelce, w temperaturze pokojowej, ale bez dostępu światła.

Produktu nie należy jednak przetrzymywać dłużej niż trzy miesiące. Nie przejmujmy się pojawieniem ewentualnego osadu na dnie, to naturalny proces.

Rafał Natorski (raf/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

* Jak twoja przemiana zależy od hormonów*

* Niesamowite właściwości papi*

* Reakcja na raka – mężczyźni wkurzeni, kobiety analizują*

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-np4t0p