Oto ile jajek możesz zjeść. Dietetyk podał konkretną liczbę
Pięć, siedem, a może czternaście? Polacy uwielbiają jajka i przygotowują je na różne sposoby. Ile jajek tygodniowo to za dużo? Dietetycy dają jasną odpowiedź.
28.03.2024 | aktual.: 28.03.2024 15:00
Pyszne potrawy, rodzinne spotkania, kolorowe pisanki... Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Wielu Polaków zastanawia się przy tej okazji, ile jajek można bezpiecznie spożyć w ciągu tygodnia. Wokół tego tematu narosło wiele mitów i opinii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy jajka są zdrowe?
Chociaż jajka są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, ważne jest zachowanie umiaru i uwzględnienie zaleceń dotyczących zdrowego żywienia. Niektórzy są przekonani, że spożywanie więcej niż jednego jajka dziennie prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu. Inni twierdzą, że jajka są szkodliwe dla osób z cukrzycą.
Z tematem tym postanowił zmierzyć się doktor dietetyki Michał Wrzosek. Na początku zaznaczył, że produkty te dostarczają dużo składników odżywczych.
"Zacznijmy od tego, że jajka są zdrowym produktem. Zawierają pełnowartościowe białko, a także dużo witamin i minerałów" - podkreślił.
Zwrócił uwagę jednak na to, że nie są idealnym rozwiązaniem dla osób będących na diecie.
"Są źródłem tłuszczów (zarówno nasyconych, jak i nienasyconych) i cholesterolu. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia z kolei, że mogą dostarczyć sporo kalorii".
Ile jajek na tydzień?
Ile więc jajek możesz zjeść w ciągu tygodnia? Jak się okazuje, wszystko zależy od stanu zdrowia i codziennej diety. Osoby zmagające się z chorobami układu krążenia powinny spożywać mniejszą liczbę jajek i włączyć do diety nasiona roślin strączkowych.
Jeśli jednak na co dzień jemy zdrowo, możemy pozwolić sobie na większą liczbę jajek. Zawarty w nich tłuszcz i cholesterol raczej nie zrobią nam krzywdy.
Ilość jajek, które możemy zjeść, opisuje schemat udostępniony przez dietetyka Michała Wrzoska i Centrum Respo. Wynika z niego, że jeśli jesteśmy osobą cierpiącą na nadwagę, cukrzycę lub choroby serca, powinniśmy ograniczyć się do czterech lub pięciu jajek na tydzień. Zdrowe osoby mogą zjeść ich nawet czternaście.
Ile jajek można zjeść?
Bezpieczną dla zdrowia liczbę zjadanych jajek podała także Światowa Organizacja Zdrowia.
- Według rekomendacji WHO bezpiecznie możemy zjeść nawet 10 jajek tygodniowo. Należy pamiętać, że jajko w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jest odpowiednikiem mięsa. Dzienna porcja zwierzęcego białka to jest około 150 gramów. Aby to zwizualizować – są to dwa jajka i dwa plasterki wędliny - tłumaczy lek. Katarzyna Bukol-Krawczyk, internistka z Grupy LUX MED.
Zobacz także
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!