Dodaj do kiszonych. Będą chrupkie i soczyste jak nigdy

W trakcie sezonu ogórkowego wielu z nas decyduje się na przygotowanie z nich przetworów. Największą popularnością nieustannie cieszą się ogórki kiszone. Chcesz zrobić je samodzielnie? Skorzystaj z poniższego przepisu.

Najlepszy przepis na ogórki kiszone
Najlepszy przepis na ogórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.08.2023 | aktual.: 10.08.2023 13:44

Sezon na ogórki gruntowe zaczyna się w lipcu, a kończy w okolicach października. W tym czasie jemy je w możliwie największych ilościach, a z myślą o zimie przygotowujemy przetwory. Choć ogórki można przygotować na wiele różnych sposobów, najpopularniejszym jest kiszenie. Wyjaśniamy, jak przygotować je samodzielnie i jakich błędów się wystrzegać.

Zasady przygotowywania ogórków kiszonych

Jeśli chcesz przygotować ogórki kiszone, udaj się na targ w poszukiwaniu niewielkich, jędrnych ogórków. Im będą jędrniejsze, tym bardziej chrupiące staną się po ukiszeniu. W trakcie zakupów zaopatrz się także w zestaw do kiszenia. W jego skład wchodzi liść dębu, winogrona bądź porzeczki, świeży czosnek, kwiaty kopru, korzeń chrzanu i gorczyca oraz ziele angielskie. Pamiętaj też o soli. Najlepsza będzie sól niejodowana, drobnoziarnista.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Po przyjściu do domu umyj ogórki i pozostaw je w zimnej wodzie na przynajmniej 10 minut. W tym czasie umyj zestaw do kiszenia i zagotuj wodę. Po ostygnięciu rozpuść w niej sól. Trzymaj się jednej proporcji — na litr wody przypada jedna łyżka soli. Obierz chrzan i czosnek. Wyciągnij czyste i wyparzone słoiki i postaw je tuż obok ogórków. Do każdego słoika włóż liść, obrany i przecięty czosnek, chrzan, kwiat kopru oraz przyprawy. Następnie, ułóż ogórki ciasno w słoiku. Zalej je wodą, pozostawiając przynajmniej 1 cm odstęp zakrętki.

Robisz ogórki kiszone? Tych błędów nie popełniaj

Zdarza się, że przygotowane przez nas ogórki okazują się być zepsute, a do tego, są tak miękkie, że nie można przygotować z nich nawet zupy. To wszystko przez błąd, który nieświadomie popełnia wielu z nas. Tym błędem jest niewyparzanie słoików. Wystarczy, żeby wkradała się do nich jakaś niewielka bakteria, żeby cały proces fermentacji poszedł na marne. Dlatego to tak ważne, żeby do kiszenia używać wyłącznie wyparzonych słoików.

Drugim błędem jest nieodpowiednie ułożenie słoików. Powinny być one ułożone możliwie ciasno i co równie ważne, zalane w całości. Trzeci błąd to przechowywanie ich w zbyt wysokiej temperaturze. Idealnie byłoby trzymać je w miejscu, gdzie nie przekracza ona 7 stopni Celsjusza. Wysoka temperatura może sprawić, że ogórki, zamiast fermentować, zaczną się psuć.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (8)