Dodaj do mięsa na mielone. Sekretny babciny składnik robi robotę
Marzysz o miękkich i soczystych kotletach mielonych? Dodaj do masy jednego składnika, a już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Smakują jak te, które serwowały nam nasze babcie.
14.06.2024 | aktual.: 14.06.2024 13:00
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Potrawa od lat króluje na niedzielnym stole. Najczęściej podajemy je w towarzystwie ziemniaków i buraków lub mizerii. Jeśli marzą ci się miękkie i soczyste mielone jak u babci dodaj do nich jednego, nieoczywistego składnika. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Dodaj do kotletów mielonych. Goście poproszą o dokładkę
Mielone jak u babci. Wystarczy jeden składnik
Kotlety mielone są bardzo proste w przygotowaniu. Podstawowym składnikiem jest mięso. Zwykle jest to mielona wieprzowina, jednak w wielu domach dodaje się także wołowiny. Poza mięsem w masie ląduje także jajko, cebula, przyprawy i czerstwa bułka namoczona w mleku, która "spaja" wszystkie składniki ze sobą. Uformowane kotlety obtacza się w bułce tartej i smaży na rozgrzanym tłuszczu.
Choć przepis nie jest skomplikowany, kotlety nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chcieli. Rozpadają się na patelni albo wychodzą zbyt suche. Jest na to sposób. Jeśli marzysz o babcinych mielonych, dodaj do nich odrobinę... kapusty kiszonej. Ten dodatek sprawia, że kotlety wychodzą miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Smak kiszonki jest niemal niewyczuwalny.
Jak zrobić babcine kotlety mielone?
Potrzebujesz:
- 500 g wieprzowiny,
- 1 cebulę,
- pęczek natki pietruszki,
- 150 g kapusty kiszonej,
- 1 jajko,
- 1 czerstwą bułkę namoczoną w mleku,
- łyżeczkę suszonego majeranku,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- bułkę tartą,
- olej do smażenia.
Wyciągnij miskę, włóż do niej czerstwą bułkę i zalej ją mlekiem. W międzyczasie zajmij się masą. Posiekaj drobno natkę, cebulę i kapustę kiszoną. Wszystkie składniki umieść w dużej misce. Dodaj do nich mięso, jajko, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz namoczoną bułkę.
Całość wymieszaj na gładką maskę i uformuj z niej niewielkie kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu po 3-4 minuty na każdej ze stron. Jeśli zależy ci na tym, aby kotlety nie były zbyt tłuste, przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz je przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Mielone przygotowane w ten sposób smakują jak te u babci.
Czytaj także: Mielone, że palce lizać. Wyrzucisz inne przepisy
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl