Dodaj do mięsa na mielone. Sekretny babciny składnik robi robotę
Marzysz o miękkich i soczystych kotletach mielonych? Dodaj do masy jednego składnika, a już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Smakują jak te, które serwowały nam nasze babcie.
14.06.2024 | aktual.: 14.06.2024 13:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Potrawa od lat króluje na niedzielnym stole. Najczęściej podajemy je w towarzystwie ziemniaków i buraków lub mizerii. Jeśli marzą ci się miękkie i soczyste mielone jak u babci dodaj do nich jednego, nieoczywistego składnika. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Dodaj do kotletów mielonych. Goście poproszą o dokładkę
Mielone jak u babci. Wystarczy jeden składnik
Kotlety mielone są bardzo proste w przygotowaniu. Podstawowym składnikiem jest mięso. Zwykle jest to mielona wieprzowina, jednak w wielu domach dodaje się także wołowiny. Poza mięsem w masie ląduje także jajko, cebula, przyprawy i czerstwa bułka namoczona w mleku, która "spaja" wszystkie składniki ze sobą. Uformowane kotlety obtacza się w bułce tartej i smaży na rozgrzanym tłuszczu.
Choć przepis nie jest skomplikowany, kotlety nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chcieli. Rozpadają się na patelni albo wychodzą zbyt suche. Jest na to sposób. Jeśli marzysz o babcinych mielonych, dodaj do nich odrobinę... kapusty kiszonej. Ten dodatek sprawia, że kotlety wychodzą miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Smak kiszonki jest niemal niewyczuwalny.
Jak zrobić babcine kotlety mielone?
Potrzebujesz:
- 500 g wieprzowiny,
- 1 cebulę,
- pęczek natki pietruszki,
- 150 g kapusty kiszonej,
- 1 jajko,
- 1 czerstwą bułkę namoczoną w mleku,
- łyżeczkę suszonego majeranku,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- bułkę tartą,
- olej do smażenia.
Wyciągnij miskę, włóż do niej czerstwą bułkę i zalej ją mlekiem. W międzyczasie zajmij się masą. Posiekaj drobno natkę, cebulę i kapustę kiszoną. Wszystkie składniki umieść w dużej misce. Dodaj do nich mięso, jajko, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz namoczoną bułkę.
Całość wymieszaj na gładką maskę i uformuj z niej niewielkie kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu po 3-4 minuty na każdej ze stron. Jeśli zależy ci na tym, aby kotlety nie były zbyt tłuste, przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz je przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Mielone przygotowane w ten sposób smakują jak te u babci.
Czytaj także: Mielone, że palce lizać. Wyrzucisz inne przepisy
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl