Dodaj do spaghetti. Eksplozja smaków na języku
Wydawać by się mogło, że o przyrządzaniu spaghetti bolognese wiemy już wszystko. Okazuje się, że nic bardziej mylnego. Ceniona szefowa kuchni, Maggie Beer zdradziła swój tajemny składnik tej potrawy. Niektórzy mogą być w szoku.
Spaghetti bolognese to jedno z najprostszych dań kuchni włoskiej. W dodatku uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Według australijskiej szefowej kuchni warto dodać do niego składnik, który jeszcze bardziej podbije smak. Nie każdy się na niego odważy.
Spaghetti bolognese według Maggie Beer
Maggie Beer to australijska odpowiedniczka Magdy Gessler. Szefowa kuchni prowadzi kilka restauracji, a także często gości w "MasterChef Australia". Niedawno na swoim Facebooku zdradziła, co dodaje do spaghetti bolognese. Ekspertka przyznała, że sekret smaku jej potrawy tkwi w drobiowej wątróbce.
Kobieta podkreśla, że dzięki niej potrawa zyska niepowtarzalnego smaku, który na długo zapada w pamięci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Wątróbki muszą być naprawdę świeże i wiem, że można zrobić to danie bez wątróbek, ale to dodatkowa odrobina żelaza, dodatkowa dobroć i dodatkowa odrobina smaku. W rezultacie efekt końcowy staje się naprawdę kremowy" - powiedziała Beer.
Czytaj też: Jak przygotować dietetyczne spaghetti
Przepis na spaghetti bolognese z wątróbką
Wszystko, czego Beer potrzebuje do przyrządzenia spaghetti to:
- 500 g mielonego mięsa wołowego,
- 500g mięsa mielonego wieprzowego,
- 300 g wątróbki drobiowej,
- makaron,
- 1 szklanka czerwonego wina,
- 1 szklanka bulionu,
- 280 g koncentratu pomidorowego,
- posiekana cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- tymianek,
- świeżo posiekana natka pietruszki (do dekoracji),
- liść laurowy,
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Przygotowanie dania Beer rozpoczyna od smażenia na oliwie z oliwek czosnku oraz cebuli. Po chwili można dodać na patelnię wątróbkę. Kiedy wszystko zbrązowieje, należy zdjąć wszystko np. na talerzyk obok.
Kolejnym krokiem jest posmażenie na tym samym tłuszczu liścia laurowego z pozostałym mięsem. Kiedy uznamy, że mięso jest już gotowe, możemy dodać do niego pozostałe składniki.
Całość powinniśmy gotować na małym ogniu przez ok. godzinę. Wątróbkę z cebulą i czosnkiem mieszamy z pozostałym mięsem dopiero po ok. 40-50 minutach.
Pod koniec możemy przejść do przygotowania makaronu. Pamiętajmy, że najlepszy będzie al dente. Gdy już wszystko będzie gotowe, możemy nałożyć danie na ulubiony talerz i przyozdobić je posiekaną natką pietruszki.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl