Sos do spaghetti. Wypróbuj domowej wersji, która zachwyci wszystkich domowników
Sos do spaghetti na pewno wielokrotnie pojawia się na stołach w wielu domach. W końcu przepadają za nim i dzieci i dorośli, a w połączeniu z makaronem oraz innymi dodatkami stanowi bardzo smaczne urozmaicenie codziennych obiadów. Co powiesz na typowo domowy sos do spaghetti?
Wśród ofert wielu znanych producentów żywności możesz spotkać się z wieloma gotowymi sosami do spaghetti, ale są one naładowane chemią oraz szkodliwymi konserwantami. Lepiej poświęcić więcej czasu w domu, aby szybko i łatwo przygotować ponadczasowe danie. Własnoręcznie przyrządzony sos do spaghetti jeszcze lepiej smakuje, niż myślisz.
Sos do spaghetti – przydatne wskazówki
Przygotowując sos do spaghetti warto pamiętać o kilku ważnych szczegółach. Jeśli zauważysz, że domowy sos jest za rzadki wystarczy dodać odrobinę przecieru pomidorowego i nie przykrywać pokrywką – woda odparuje, a sos zgęstnieje. W poniższym przepisie do sosu do spaghetti wykorzystuje się pomidory z puszki, ale możesz również zdecydować się na świeże warzywa. Wówczas przygotowanie potrawy nieco się wydłuży, aby woda z pomidorów odparowała.
Sos do spaghetti – domowy przepis
Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów (około 800 g);
- 30 dag mięsa mielonego;
- cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- olej rzepakowy;
- sól i pieprz;
- oregano i bazylia.
Przygotowanie:
- Na początek obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, a czosnek przepuść przez praskę.
- Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i czekaj aż się zeszkli. Dopiero wtedy dodaj czosnek i dopraw solą.
- Dodaj mięso mielone – smaż do odparowania całego płynu. Mięso musi być lekko podsmażone.
- Pomidory z puszek przelej do miski i rozdrobnij blenderem.
- Dodaj pomidory do mięsa, doprawiając przy okazji solą i pieprzem. Smaż aż sos zgęstnieje.
- Pod koniec dodaj bazylię oraz oregano.
- Gotuj makaron spaghetti w dużej ilości osolonej wody.
- Po ugotowaniu wyłóż makron, a na jego wierzch polej sos.
- Możesz posypać danie startym parmezanem.