GotowaniePrzepisySos do spaghetti. Wypróbuj domowej wersji, która zachwyci wszystkich domowników

Sos do spaghetti. Wypróbuj domowej wersji, która zachwyci wszystkich domowników

Sos do spaghetti zachwyci każde podniebienie.
Sos do spaghetti zachwyci każde podniebienie.
Źródło zdjęć: © 123RF
18.09.2020 13:38, aktualizacja: 01.03.2022 13:54

Sos do spaghetti na pewno wielokrotnie pojawia się na stołach w wielu domach. W końcu przepadają za nim i dzieci i dorośli, a w połączeniu z makaronem oraz innymi dodatkami stanowi bardzo smaczne urozmaicenie codziennych obiadów. Co powiesz na typowo domowy sos do spaghetti?

Wśród ofert wielu znanych producentów żywności możesz spotkać się z wieloma gotowymi sosami do spaghetti, ale są one naładowane chemią oraz szkodliwymi konserwantami. Lepiej poświęcić więcej czasu w domu, aby szybko i łatwo przygotować ponadczasowe danie. Własnoręcznie przyrządzony sos do spaghetti jeszcze lepiej smakuje, niż myślisz.

Sos do spaghetti – przydatne wskazówki

Przygotowując sos do spaghetti warto pamiętać o kilku ważnych szczegółach. Jeśli zauważysz, że domowy sos jest za rzadki wystarczy dodać odrobinę przecieru pomidorowego i nie przykrywać pokrywką – woda odparuje, a sos zgęstnieje. W poniższym przepisie do sosu do spaghetti wykorzystuje się pomidory z puszki, ale możesz również zdecydować się na świeże warzywa. Wówczas przygotowanie potrawy nieco się wydłuży, aby woda z pomidorów odparowała.

Sos do spaghetti – domowy przepis

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów (około 800 g);
  • 30 dag mięsa mielonego;
  • cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • olej rzepakowy;
  • sól i pieprz;
  • oregano i bazylia.

Przygotowanie:

  1. Na początek obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, a czosnek przepuść przez praskę.
  2. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i czekaj aż się zeszkli. Dopiero wtedy dodaj czosnek i dopraw solą.
  3. Dodaj mięso mielone – smaż do odparowania całego płynu. Mięso musi być lekko podsmażone.
  4. Pomidory z puszek przelej do miski i rozdrobnij blenderem.
  5. Dodaj pomidory do mięsa, doprawiając przy okazji solą i pieprzem. Smaż aż sos zgęstnieje.
  6. Pod koniec dodaj bazylię oraz oregano.
  7. Gotuj makaron spaghetti w dużej ilości osolonej wody.
  8. Po ugotowaniu wyłóż makron, a na jego wierzch polej sos.
  9. Możesz posypać danie startym parmezanem.
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także