Dodaj do wody z jajkami. Skorupka odejdzie w sekundę
Obieranie jajek nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Niektórzy kojarzą ją z długą walką ze skorupkami, które nie chcą odejść. Istnieje jednak sprytny sposób na to, by obrać je dosłownie w sekundę.
Nie jest tajemnicą, że Polacy uwielbiają jajka - zarówno w postaci jajecznicy, jajek na miękko, jak i na twardo. Część z wymienionych dań wymaga jednak czynności, jaką jest obieranie jajek. Znienawidzona przez wiele osób, może trwać znacznie krócej, niż myślimy. Wystarczy dodać jeden plaster pewnego owocu do garnka z wodą i jajkami.
Sposób na szybkie obieranie jajek
Użytkowniczka Instagrama, Iwona Rychter, podzieliła się na swoim profilu sposobem na szybkie obieranie jajek. Jak się okazało, jej tajemnicą jest dodanie do garnka z wodą i jajkami pewnego produktu, który zapewne każdy ma w swojej kuchni. Jest nim cytryna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Odkryłam szybki sposób na obieranie jajek. Wystarczy, że dodasz plasterek cytryny, a efekt cię zaskoczy. Cytryna zmiękcza skorupę, dzięki temu szybko możemy obrać jajko. Dzięki temu trikowi zostanie też w całości. Ile razy się męczyłaś, aby je obrać?" - czytamy pod nagraniem z trikiem, opublikowanym na Instagramie.
Możemy na nim również zobaczyć, że po wrzuceniu plasterka cytryny jajka faktycznie obierają się w sekundę, ponieważ skorupka odchodzi w całości. To sposób idealny!
Trwa głosowanie w plebiscycie #Wszechmocne. Kliknij w baner poniżej, by oddać głos na swoją Wszechmocną!
Idealny czas gotowania jajek
Kluczem do sukcesu w kwestii gotowania jajek jest także odpowiedni czas. Zbyt długie gotowanie prowadzi do powstania charakterystycznej zielonkawej obwódki wokół żółtka oraz utraty cennych wartości odżywczych. Aby uniknąć tych problemów, należy kontrolować czas gotowania w zależności od wielkości i pożądanej konsystencji jajek.
Dla jajek na miękko zaleca się gotowanie od 3 do 5 minut, w zależności od ich wielkości. Jajka na twardo gotujemy od 8 do 10 minut. Dzięki temu unikniemy nieestetycznych obwódek wokół żółtka i zachowamy wartości odżywcze. Po ugotowaniu schładzamy jajka w zimnej wodzie, co zatrzyma proces ścinania się, ale również ułatwi obieranie.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.