Wlej do gotujących się jajek. Już nigdy nie pękną
Niezależnie od tego, jak dużą mamy wprawę w gotowaniu jajek, może się zdarzyć, że popękają, co wpłynie nie tylko na ich wygląd, ale także utrudnią obieranie. Czy możemy temu zapobiec? Oczywiście. Wystarczy trzymać się tych dwóch zasad.
03.06.2024 | aktual.: 03.06.2024 16:18
Choć gotowanie jajek wydaje się być bardzo prostą czynnością, okazuje się, że nie zawsze tak jest. Jajka, które królują przede wszystkim na stole wielkanocnym, są bardzo często dodawane także do sałatek czy wszelkich past. Aby ugotować je tak, by nie popękały, należy trzymać się tylko dwóch prostych zasad, które wciąż stosuje niewielu.
Dodaj odrobinę do gotujących się jajek
Po pierwsze, nigdy nie wrzucaj do gotującej się wody jajek prosto z lodówki. Dojdzie do szoku termicznego, w wyniku którego szybko popękają. Najlepiej wyjąć je na pół godziny przed gotowaniem. Wówczas będziemy mogli być spokojni, że ugotują się tak, jak trzeba.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Po drugie i równie ważne, gdy delikatnie włożysz jajka do garnka z wodą, dodaj do nich łyżkę soli kuchennej lub wlej odrobinę soku z cytryny czy octu. To zapobiegnie popękaniu skorupki.
Czas jest kluczowy
Innym sposobem na idealne ugotowanie jajek jest wrzucenie ich do zimnej, a nie wrzącej wody. Pamiętajmy także o odpowiednim czasie gotowania, który jest bardzo ważny, kiedy chcemy ugotować jajka na miękko bądź na twardo.
Gdy wrzucimy jajka do zimnej wody, powinniśmy gotować je pod przykryciem przez określoną ilość czasu. Jajka na miękko będą gotowe już w trzy minuty, natomiast jajka na twardo wymagają od siedmiu do dziewięciu minut gotowania. Jeśli będziemy je gotować dłużej, wokół żółtek pojawi się szara obwódka, której wolelibyśmy uniknąć.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.