Dodaje odrobinę do naleśników. Dosłownie rozpływają się w ustach

Marzysz o naleśnikach, które są delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach? Okazuje się, że kluczem do sukcesu wcale nie jest woda gazowana czy soda oczyszczona. Znany kucharz Tomasz Strzelczyk podzielił się w sieci swoim przepisem ze składnikiem, który zmienia wszystko.

Znany kucharz podzielił się swoim przepisem na puszyste naleśniki Znany kucharz podzielił się swoim przepisem na puszyste naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com, oddaszfartucha

Nie masz pomysłu, co zrobić na śniadanie, obiad czy kolację? Naleśniki będą strzałem w dziesiątkę w każdym z tych przypadków. W końcu ich przygotowanie jest proste i szybkie, a efekty są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Można jeść je zarówno na słodko, np. z dżemem czy kremem czekoladowo-orzechowym lub na wytrawnie, np. z kurczakiem i szpinakiem czy mięsem mielonym w meksykańskim stylu. Tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Jak zrobić puszyste naleśniki?

Jeśli chodzi o przepis na naleśniki, można by rzec: nic prostszego. Większość osób robi je z jajek, mleka i mąki. Lecz istnieją różne szkoły, które dążą do uzyskania jak najdelikatniejszej i puszystej konsystencji. W tym celu wiele osób robi naleśniki z dodatkiem wody gazowanej czy sody oczyszczonej. Natomiast znany kucharz Tomasz Strzelczyk ma jeszcze inny sposób. W sieci zdradził swój sekretny składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

Przepis na puszyste naleśniki z dodatkiem drożdży

Okazuje się, że Tomasz Strzelczyk, który prowadzi m.in. bloga i kanał na Youtube "Oddasz fartucha", przygotowując naleśniki, dodaje do nich drożdże i odstawia ciasto do wyrośnięcia. Ale po kolei.

Opublikowany przez kucharza w sieci przepis mówi, by 300 ml letniego mleka połączyć z 300 ml letniej wody. Do tego należy dodać dwa jajka, paczkę drożdży instant (7 g), około pół paczki proszku do pieczenia (14 g) oraz łyżeczkę cukru, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Ostatnim etapem będzie dodanie do naleśnikowej mieszanki 500 g mąki pszennej.

Po wymieszaniu i uzyskaniu gładkiej konsystencji, ciasto należy zostawić pod przykryciem na 45 minut. Drożdże zaczną wtedy pracować i dzięki temu naleśniki będą niezwykle puszyste. Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Rozstała się z mężem po 26 latach. Mówi o ich obecnych relacjach
Rozstała się z mężem po 26 latach. Mówi o ich obecnych relacjach
Weszła na ściankę w małej czarnej. Marszczona kreacja to prawdziwa petarda
Weszła na ściankę w małej czarnej. Marszczona kreacja to prawdziwa petarda
Agata Wróbel zerwała kontakt z rodziną. Siostra ujawnia powody
Agata Wróbel zerwała kontakt z rodziną. Siostra ujawnia powody
Pokazała się po mastektomii. "Poczułam się wzmocniona, pozując nago"
Pokazała się po mastektomii. "Poczułam się wzmocniona, pozując nago"
Chcesz mieć zatrzęsienie borówek za rok? To ostatni dzwonek
Chcesz mieć zatrzęsienie borówek za rok? To ostatni dzwonek
Mówi o plecaku ewakuacyjnym. Ma jasne zdanie
Mówi o plecaku ewakuacyjnym. Ma jasne zdanie
Nie pojawiła się na pogrzebie. Przyczyna nie jest tajemnicą
Nie pojawiła się na pogrzebie. Przyczyna nie jest tajemnicą
Wdał się w romans na planie. Dla niej rozwiódł się z żoną
Wdał się w romans na planie. Dla niej rozwiódł się z żoną
"Nie będę rzucać patelniami". Wymowne słowa Bosackiej
"Nie będę rzucać patelniami". Wymowne słowa Bosackiej
Opowiedział o 43-letniej córce. "Jakby ciągle żyć z małym dzieckiem"
Opowiedział o 43-letniej córce. "Jakby ciągle żyć z małym dzieckiem"
Milowicz szczerze o ojcostwie. "Jestem taką męską mamą w garniturze"
Milowicz szczerze o ojcostwie. "Jestem taką męską mamą w garniturze"
Skończyła 45 lat. Oto jak wygląda dziś
Skończyła 45 lat. Oto jak wygląda dziś