"Pieczony rosół" zachwyca smakiem. Przepis jest banalny

Nie ma jednego, słusznego przepisu na rosół, ale jest kilka patentów, które skutecznie podkręcają smak wywaru. Ten, który poznasz dzisiaj, sprawi, że już nigdy nie zrobisz go inaczej.

Trick, który sprawi, że rosół zyska zupełnie nowego smakuTrick, który sprawi, że rosół zyska zupełnie nowego smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W każdym domu obowiązuje inny przepis na rosół. Gotowany z całą włoszczyzną albo tylko na marchewkach. Z paloną cebulą albo bez cebuli. Z dodatkiem czosnku albo i bez. Wymieniać można długo. Jest jednak jeden prosty sposób, który jest dość pracochłonny, ale sprawi, że rosół zyska zupełnie nowego charakteru.

Zrób rosół w ten sposób. Nie pożałujesz

Włoszczyzna, w skład której wchodzi seler, pietruszka, marchewka i por, to (oprócz pora), warzywa korzeniowe. Są one dostępne cały rok, a dzięki upieczeniu, zyskują zupełnie nowego smaku.

Sposób, który sprawi, że rosół będzie miał głęboki i intensywny smak, polega na wcześniejszym upieczeniu całej włoszczyzny wraz z mięsem przeznaczonym na rosół. Jak przygotować taki "pieczony" rosół?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak sprawić, aby rosół nie był mętny? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia połóż umytą i obraną włoszczyznę (i cebulę), a także wybrane przez siebie partie mięsa. Warzywa wraz z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę w trybie góra-dół.

Po tym czasie wrzuć warzywa wraz z mięsem do dużego garnka, dodaj do nich 2-3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarnka pieprzu i szczyptę soli. Zalej całość zimną wodą i gotuj przez dwie godziny na małym ogniu.

Dlaczego ten sposób działa?

Pieczenie warzyw wydobywa z nich znacznie więcej smaku (włącznie ze słodyczą), przez co dodane do rosołu, sprawią, że bulion będzie miał znacznie głębszy i złożony smak. Kostka rosołowa nie będzie już potrzebna.

Pieczenie warzyw często wykorzystywane jest przez wegańskich i wegetariańskich szefów kuchni — dzięki pieczeniu nawet jarskie rosoły mają bardzo intensywny smak, przez co nie brakuje im tzw. czyli umami, które znajduje się głównie w produktach mięsnych.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Skończył 45 lat. Prywatnie związany jest z siostrą znanej aktorki
Skończył 45 lat. Prywatnie związany jest z siostrą znanej aktorki
Pono nie żyje. Tak Sokół pożegnał przyjaciela
Pono nie żyje. Tak Sokół pożegnał przyjaciela
Milczała przez 17 lat. Teraz otworzyła się na temat śmierci chłopaka
Milczała przez 17 lat. Teraz otworzyła się na temat śmierci chłopaka
Kiedy bielić drzewa w ogrodzie? Kto się zagapi, ten pożałuje
Kiedy bielić drzewa w ogrodzie? Kto się zagapi, ten pożałuje
Przeszła przez piekło. Sally Field rozlicza się z przeszłością
Przeszła przez piekło. Sally Field rozlicza się z przeszłością
Hailey Bieber lansuje "frosted tips". Najmodniejsze paznokcie na zimę
Hailey Bieber lansuje "frosted tips". Najmodniejsze paznokcie na zimę
To już ostatni dzwonek. Tuje szybko ci się odwdzięczą
To już ostatni dzwonek. Tuje szybko ci się odwdzięczą
Pies patrzy ci w oczy, gdy się załatwia? Oto co chce "powiedzieć"
Pies patrzy ci w oczy, gdy się załatwia? Oto co chce "powiedzieć"
Gorodecka o planach po "TzG". Na Kuroczkę nie ma w nich miejsca
Gorodecka o planach po "TzG". Na Kuroczkę nie ma w nich miejsca
Fani jej nie poznają. Emma Stone pokazała nową twarz
Fani jej nie poznają. Emma Stone pokazała nową twarz
Kosztuje 18 zł i jest hitem. Urządzenie do mycia pędzli z Action robi furorę
Kosztuje 18 zł i jest hitem. Urządzenie do mycia pędzli z Action robi furorę
Dla myszy to najgorszy fetor. Rozłóż w kątach, a już nie wejdą
Dla myszy to najgorszy fetor. Rozłóż w kątach, a już nie wejdą