Domowe, ziołowe cukierki na ból gardła i kaszel
W okresie jesienno-zimowym łatwo o spadek formy, ból gardła czy chrypkę. Zamiast jednak faszerować się zawartością blistrów z apteki, przy pierwszych objawach przeziębienia warto sięgnąć po domowe, ziołowe sposoby. Takie metody z powodzeniem stosowały nasze babcie. Przepis na domowe pastylki na kaszel i obolałe gardło poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".
29.12.2016 | aktual.: 29.12.2016 20:27
Składniki:
Przygotowanie:
Dowolną mieszankę ziół zaparzyć pod przykryciem do uzyskania mocnego naparu. Odcedzić. W wysokim garnku lub rondelku na średnim ogniu zagotować miód z tak przygotowanym naparem, nie zdejmując z ognia przez ok. 20-30 minut (zachowując dużą ostrożność, aby całość się nie przypaliła). Aby sprawdzić, czy mikstura ma już odpowiednią konsystencję, kroplę masy należy wlać do szklanki z bardzo zimną wodą, najlepiej z kostką lodu. Masa powinna momentalnie stężeć, a kropla zupełnie stwardnieć. Jeśli tak się nie stanie, należy jeszcze chwilę całość gotować. Gdy masa jest gotowa, zdjąć z ognia i po chwili ostrożnie wylewać łyżeczką na matę sylikonową lub papier do pieczenia okrągłe pastylki. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy pastylki całkowicie zastygną, obsypać cukrem pudrem, by zapobiec sklejaniu. Mała podpowiedź: do takich domowych tabletek można użyć dowolnej mieszanki ziół, imbiru itd.
Zobacz także: jak zrobić domowe masło? Prosty przepis bez chemii