Włóż do chlebaka. Tak przedłużysz świeżość chleba

Włóż do chlebaka. Tak przedłużysz świeżość chleba

Dzięki temu chleb długo nie straci świeżości
Dzięki temu chleb długo nie straci świeżości
Źródło zdjęć: © Getty Images | Oxana Medvedeva
oprac. NT
20.11.2022 13:28, aktualizacja: 17.12.2022 16:23

Jestem pewna, że wiele osób przyzna mi rację: nie ma piękniejszego poranka, niż taki, który rozpoczyna się kubkiem gorącej kawy i kanapką ze świeżego, chrupiącego pieczywa. Niestety, nie zawsze mamy czas na poranną wizytę w piekarni i korzystać musimy z wypieków, które kupiliśmy wcześniej. Co zrobić, by bochenek dłużej zachował swoją świeżość? Mamy na to genialny trik.

W wielu polskich domach chleb to podstawa żywienia. Często po niego sięgamy, ciesząc się jego walorami smakowymi. Niestety, po kilku dniach (czasem nawet szybciej) chleb traci swoją chrupiącą skórkę i jego jedzenie nie sprawia już takiej przyjemności. Znamy świetny patent, dzięki któremu przedłużysz jego świeżość.

Włóż to do chlebaka

Jeśli chcesz, by chleb nie stracił świeżości, wystarczy, że będziesz go przechowywać z kilkoma łodygami selera naciowego. To warzywo oddaje pieczywu wilgoć, a dodatkowo chroni je przed szybkim spleśnieniem. Podobne działanie wykazuje kawałek świeżego jabłka lub ziemniaka. Wypiek najlepiej jest przechowywać w lnianym worku lub chlebaku, nigdy w plastikowej siatce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włóż do piekarnika

Jeśli pieczywo, które masz w domu, nie jest chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, koniecznie wypróbuj ten lifehack. Skórkę chleba posmaruj mlekiem i włóż bochenek do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Ten trik sprawi, że chleb będzie jak dopiero co przyniesiony z piekarni. Alternatywną metodą będzie posmarowanie wypieku wodą - jeśli umieścisz je w ciepłym piecyku, patent również zadziała.

Przezorny zawsze ubezpieczony

Jeśli wiesz, że u ciebie w domu chleb je się powoli, lepiej od razu po powrocie z piekarni pokrój go na kromki i włóż do zamrażarki. Dzięki temu za każdym razem, gdy będziesz mieć na niego ochotę, wyciągniesz jego część i włożysz do piekarnika. Chleb będzie pyszny i świeży. Uwaga! Ten trik możesz wykorzystać tylko, jeśli pieczywo kupujesz ze sprawdzonego źródła i wiesz, że chleb i bułki nie są odpiekane przez sprzedawcę.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także