Fit śniadanie. Lekkie śniadanie na każdy dzień tygodnia
Zdrowe pożywne śniadanie to podstawa dziennego zapotrzebowania energetycznego każdego człowieka. Osoby, które rozpoczynają przygodę z treningami na siłowni lub marzą o pięknej sylwetce, powinny zadbać, by pierwszy posiłek był pełnowartościowy i sycący. Jakie produkty powinny pojawić się w menu śniadaniowym? Przygotowaliśmy siedem smacznych przepisów na fit śniadanie na każdy dzień tygodnia.
19.12.2018 | aktual.: 03.02.2019 20:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bananowa jaglanka z cynamonem
Bananowa jaglanka z cynamonem to pomysł na sycące lekkie śniadanie. Do gotującego się mleka dodajemy cynamon, opcjonalnie syrop klonowy oraz 10 łyżek kaszy jaglanej, cały czas mieszając. Garnek odstawiamy, kiedy kasza wchłonie mleko. Przelewamy ją do miseczki i dodajemy pokrojonego banana. Możemy również dodać borówki amerykańskie lub truskawki.
Pasztet z ciecierzycy
Do przygotowania wegańskiego pasztetu z ciecierzycy, którym następnie posmarujemy kanapki, będzie potrzebna nie tylko ciecierzyca z puszki, ale również bataty, mielone orzechy laskowe, kolendra, kminek, zioła prowansalskie, sól pieprz oraz mielona ostra papryka i siemię lniane. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze (lub ręcznie), a następnie w foremkach wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pasztet powinien piec się przez godzinę. Po wyciągnięciu z piekarnika foremek należy odczekać kilka minut, aby potrawa była chłodna. Dzięki temu łatwiej będzie ją przekroić i położyć na ciemne pieczywo.
Smoothie z kokosem
Smoothie owocowe z kokosem to naturalny izotonik. Wystarczy zblendować ulubione owoce (truskawki, banany lub pomarańcze), a następnie dodać 250 ml wody kokosowej. Napój możemy wypić na śniadanie bądź zabrać ze sobą do pracy albo na uczelnię.
Twarożek na śniadanie
Do przygotowania zdrowego twarożku będziemy potrzebowali twarogu półtłustego, 2-3 rzodkiewek, szczypiorku, śmietany 18 % (2 łyżek), ogórka małosolnego, soli i pieprzu. Warzywa kroimy, a następnie mieszamy w misce razem z twarogiem. Na koniec lekko mieszając, dodajemy śmietanę i posypujemy przyprawami. Do twarożku możemy dobrać ciemne pieczywo, na które będziemy nakładać pastę.
Grzanki z awokado
Przekrojone bułki lub 2-3 kromki ciemnego chleba wystarczy podpiec w tosterze lub opiekaczu, a następnie na ciepłe pieczywo nakładać pokrojone w plasterki awokado. Popularne są również grzanki z jajkiem i awokado. W tym wypadku jajko gotujemy na twardo wieczorem przed planowanym śniadaniem.
Pudding z nasionami chia
Aby przygotować pyszny pudding z nasionami chia, wystarczy wieczorem do szklanki mleka dodać nasiona oraz kakao. Do mieszanki wracamy dopiero rano, aby dodać ulubione owoce sezonowe, truskawki czy banany. Pudding możemy udekorować wiórkami kokosowymi – zdrowe i smaczne fit śniadanie gotowe!
Tosty z batatów
Tosty z batatów to pożywna propozycja na lekkie śniadanie, która dostarczy do organizmu tłuszcze, białka oraz węglowodany. Pyszne kanapki możemy zrobić również na drugie śniadanie. Wystarczy pokroić batata na cztery podłużne kawałki, posmarować olejem roślinnym lub kokosowym, a następnie włożyć do opiekacza lub tostera na 10 minut. W międzyczasie sprawdzamy, czy bataty nie zrobiły się wystarczająco miękkie. Do pysznych pasują jajka – najlepiej je ugotować oraz pasta z awokado (owoc blendujemy z czosnkiem) oraz pomidor.