Jak jeść nasiona chia? Wartości odżywcze i właściwości nasion chia
Nasiona chia to ziarenka szałwii hiszpańskiej, które są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy oraz białko roślinne. Roślina ta pochodzi z Meksyku i Gwatemali, ale jej właściwości znane są na całym świecie. Nasiona chia korzystnie wpływają na sylwetkę, ponieważ pęcznieją w żołądku, dzięki czemu na długo hamują apetyt.
10.11.2018 21:28
Nasiona chia - właściwości
Nasiona chia są mają wiele cennych składników. Najważniejszym z nich są kwasy omega-3, które wpływają na koncentrację oraz pamięć. Kwasy omega-3 znajdują się głównie w łososiu atlantyckim. Co więcej, wpływają na ukojenie, zmniejszenie objawów depresji oraz demencji starczej.
Nasiona chia są bogate w żelazo, wapń, potas, fosfor oraz magnez, którego niedobory mogą powodować bezsenność, problemy z koncentracją, nerwowość lub skurcze mięśni.
Nasiona chia zawierają antyoksydanty, których główny celem jest ochrona komórek ciała oraz zapobieganie chorobom nowotworowym. Ponadto nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w błonnik usprawniający perystaltykę jelit i wspomagający oczyszczanie organizmu. Co więcej, błonnik pęcznieje w żołądku, dzięki czemu na długo powoduje uczucie sytości, a co za tym idzie, nie podjadamy niezdrowych przekąsek.
Błonnik zawarty w nasionach chia reguluje poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, dzięki czemu jest odpowiedni nawet dla diabetyków. Nasiona chia są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Oprócz wyżej wymienionych składników nasiona szałwii hiszpańskiej posiadają witaminy m.in. witaminę A, witaminę C, witaminę E oraz tiaminę, niacynę oraz ryboflawinę.
Zobacz także
Nasiona chia - dawkowanie
Mimo że nasiona chia mają wiele wartościowych właściwości, nie można ich spożywać w nadmiarze. Zaleca się 3 łyżeczki (ok. 15 g) nasion chia dziennie. W innym przypadku mogą powodować biegunkę lub bóle brzucha.
Nasiona chia - kalorie
Nasion chia można używać zarówno jako mąkę, jak i spożywać na surowo. 100 g nasion chia dostarcza ok. 480 kcal. W tej ilości nasion szałwii hiszpańskiej znajduje się ponad 15 g białka, 30 g tłuszczu, 45 g węglowodanów oraz 35 g błonnika pokarmowego.
Nasiona chia a odchudzanie
Nasiona chia korzystnie wpływają na proces odchudzania, ponieważ zawierają błonnik, który usprawnia pracę jelit i pęcznieje w żołądku powodując sytość na wiele godzin. Nasiona chia można dodawać całe lub zmielone do musli, koktajli, sałatek, a nawet wypieków. Z nasion chia można również przyrządzić olej, który może być dodawany do sałatek.
Nasiona chia - jak jeść?
Nasiona chia można spożywać na wiele sposobów np.:
- można posypać nimi sałatkę,
- nasiona chia można wymieszać z ryżem, soczewicą lub komosą ryżową,
- można je zmielić i używać jako mąkę z nasion chia,
- nasiona chia można dodawać do koktajli,
- można zalać gorącą je wodą (podobnie jak siemię lniane) , dzięki czemu uzyskamy żel,
- nasiona chia można jeść surowe.
Ważne, aby nie poddawać nasion chia obróbce termicznej (nie wolno ich smażyć), ponieważ tracą większość swoich składników odżywczych oraz korzystnych właściwości.