GotowaniePrzepisyGadżety do wina, które powinnaś mieć w domu. Przydadzą się na każdym przyjęciu

Gadżety do wina, które powinnaś mieć w domu. Przydadzą się na każdym przyjęciu

Gadżety do wina, które powinnaś mieć w domu. Przydadzą się na każdym przyjęciu
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Zonenberg

21.11.2017 12:06, aktual.: 21.11.2017 13:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wino to bardzo często nieodłączny element spotkań towarzyskich. Podawane do posiłku potrafi podkreślić jego smak i sprawić, że wieczór nabiera zupełnie innego wyrazu. Znaleźliśmy kilka niedrogich gadżetów, które pomogą ci profesjonalnie obchodzić się z chłodzeniem, otwieraniem i zabezpieczaniem butelki wina.

Otwieracz do wina
Szybkie i zgrabne otwarcie wina to mało skomplikowany, lecz podchwytliwy moment. Nikt nie chce patrzeć, jak męczymy się z otwarciem butelki, bo wygląda to co najmniej nieelegancko. Najlepiej, gdyby ten proces przebiegł szybko i bezproblemowo. Potrzebny będzie prosty otwieracz. Sam proces nie wymaga siły, polega jedynie na sprawnym przebrnięciu przez poszczególne kroki. Najpierw sprawnym ruchem odcinamy kapsel pod zgrubieniem butelki, by następnie wkręcić śrubokręt w korek. Uważaj, żeby nie przebić korka na wylot, bo wino nie może mieć kontaktu z metalowym elementem. Kolejnym krokiem jest pociągnięcie korka na raz, maksymalnie dwa razy. Przy odpowiednim zaczepieniu metalowej części korkociągu o brzeg szyjki nie stanowi to żadnego problemu.

Zabezpieczenie otwartego wina
Kiedy po przyjęciu zostaje nam otwarta butelka z niedopitym winem pojawia się problem, co z nią zrobić. Otwarte wino nie może długo stać, ponieważ w reakcji z tlenem zaczyna przemieniać się w ocet. Podstawową zasadą jego przechowywania jest trzymanie go w lodówce. Chłód i ciemność spowalniają procesy chemiczne. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie specjalnej pompki próżniowej do wina, której zadaniem jest pozbycie się z wnętrza butelki większości tlenu, który powoduje kwaśnienie. Im mniej go w butelce, tym dłużej wino będzie zdatne do spożycia.

Schładzanie wina
Podanie ciepłego wina to duże faux pas. Jeśli decydujemy się na poczęstowanie gości danym trunkiem, naszym obowiązkiem jest znajomość reguł dotyczących jego podawania. Wina czerwone mogą mieć nieco cieplejszą temperaturę, białe – zdecydowanie powinny być chłodne. Istnieje wiele szczegółowych poradników, które wyjaśniają, do jakich temperatur powinniśmy schładzać poszczególne rodzaje wina. Warto znać te zasady, bo dzięki temu sprawimy, że wino będzie smaczniejsze, a jego bukiet bardziej wyczuwalny. Najlepszą opcją jest zaopatrzenie się w specjalny schładzacz do wina, który prócz funkcji użytkowej, będzie także upiększał przystrojony na tę okazję stół.

Wino w prezencie
Szukając pomysłu na prezent, dobrym wyborem będzie wysokogatunkowe wino. Solenizanci z pewnością docenią je, szczególnie kiedy wybór będzie przemyślany i doskonały. Problem może pojawić się, kiedy przyjdzie nam zapakować butelkę. Wydawać by się mogło, że jedyną opcją jest podłużna ozdobna torebka. Na szczęście coraz częściej producenci decydują się na produkcję specjalnych opakowań z materiału, które związane na szyjce wstążką, prezentują się naprawdę pięknie. Dodatkowo tak podane wino może być w swoim ozdobnym opakowaniu od razu podane na stół.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (7)
Zobacz także