ycipk-2ok0uh
ycipk-2ok0uh
Fit

Garść orzechów może chronić przed rakiem trzustki

Powinniśmy jeść orzechy. Sycą, odchudzają, mają wiele cennych witamin i mikroelementów. Są też doskonałym źródłem dobrego cholesterolu. Okazuje się jednak, że to nie wszystkie ich zalety.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
ycipk-2ok0uh

Powinniśmy jeść orzechy. Sycą, odchudzają, mają wiele cennych witamin i mikroelementów. Są też doskonałym źródłem dobrego cholesterolu. Okazuje się jednak, że to nie wszystkie ich zalety. Z najnowszych badań wynika, że jedzenie jedynie dwóch garści orzechów tygodniowo znacząco obniża ryzyko zachorowania na śmiertelne nowotwory. Szczególnie u kobiet.

Trzustka to narząd gruczołowy położony w górnej części jamy brzusznej, pomiędzy żołądkiem a kręgosłupem. Produkuje enzymy trawienne i uwalnia insulinę, która kontroluje poziom cukru we krwi. Pierwsze objawy nowotworu to przeważnie utrata wagi i ostre bóle tego organu. Rokowania niestety nie są dobre i większość chorych umiera w trakcie paru miesięcy od diagnozy.

Rak trzustki to bezwzględny zabójca. 97 procent osób dotkniętych tą chorobą umiera w ciągu pięciu lat od rozpoznania. Tym bardziej, że zwykle diagnozuje się ją dopiero wtedy, kiedy jest już za późno na jakiekolwiek leczenie.

ycipk-2ok0uh

Rocznie na raka trzustki choruje kilka tysięcy Polaków.

Czy można w jakiś sposób zapobiec rakowi trzustki? Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health w Bostonie w USA pokazują, że jedzenie orzechów może zmniejszać u kobiet ryzyko zachorowania nawet o 35 procent. Badania opublikowano w prestiżowym czasopiśmie naukowym British Journal of Cancer.

Wnioski wyciągnięto na podstawie danych zebranych od 75 tysięcy kobiet. Okazało się, że panie, które regularnie, przynajmniej dwa razy w tygodniu, spożywały orzechy, cieszyły się ogólnie lepszym zdrowiem i rzadziej zapadały na nowotwory, w tym raka trzustki.

Badacze nie sprawdzali, które rodzaje orzechów są najzdrowsze. Wydaje się, że wszystkie zawierają cenne mikroelementy, które stanowią rodzaj płaszcza ochronnego przed chorobą.

ycipk-2ok0uh

Zdrowe żywienie

Orzechy powinny wchodzić w skład każdej zbilansowanej diety. Są korzystne z wielu powodów. Ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego dowodzą, że u osób, które regularnie spożywają bakalie, otyłość była o 37-46 procent rzadsza. Szczególnie korzystne było tutaj jedzenie orzechów drzewnych, czyli np. włoskich, laskowych, pistacjowych czy migdałów.

Inne badania wykazują, że jedzenie zaledwie trzech orzechów dziennie łączą się z mniejszym ryzykiem zachorowania na cukrzycę.

Często serwowane na polskich stołach orzechy włoskie również mają szczególnie dużo zalet. Ostatnie badania opublikowane w czasopiśmie Nutrition and Cancer wykazują, że ten przysmak może znacząco obniżać ryzyko zachorowania na raka piersi. Najlepiej spożywać orzechy już w dzieciństwie, wtedy ich efekt ochronny jest lepszy.

Dlaczego bakalie tak wspaniale wpływają na kondycję organizmu? Mają wiele cennych składników odżywczych, np. zdrowe tłuszcze roślinne. Są bardzo kaloryczne i zawierają dużo białka, dzięki czemu mogą szybciej wywoływać uczucie sytości i sprawiać, że ludzie jedzą mniej niezdrowej żywności. Obecnych jest w nich też wiele innych związków, w tym witamin i mikroelementów, korzystnych dla zdrowia.

Trzeba jednak pamiętać, że jedzenie orzechów nie jest uniwersalnym sposobem na zdrowe i długie życie. Przede wszystkim warto dobrze się odżywiać, unikać fast foodów, zachowywać aktywność fizyczną i przede wszystkim rzucić palenie. Jest coraz więcej dowodów na to, że zdrowy styl życia może być tarczą ochronną przed wieloma ciężkimi chorobami.

(sr/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

* Polacy uwielbiają leki bez recepty*

* Dieta cud – to jej szukamy w internecie*

* Komosa ryżowa – warta do wypróbowania*

Dieta przyspieszająca metabolizm

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-2ok0uh