Gdzie jest kelner? Na weselu!
Niezwykle ważnym czynnikiem, mającym ogromny wpływ na jakość przyjęcia oraz komfort gości i Pary Młodej, jest obsługa kelnerska. Temat wielokrotnie bagatelizowany. Niestety, często nie zdajemy sobie sprawy z faktu, jak wielki wpływ na przebieg przyjęcia ma dobra obsługa.
02.03.2015 | aktual.: 19.03.2015 15:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Niezwykle ważnym czynnikiem, mającym ogromny wpływ na jakość przyjęcia oraz komfort gości i Pary Młodej, jest obsługa kelnerska. Temat wielokrotnie bagatelizowany. Niestety, często nie zdajemy sobie sprawy z faktu, jak wielki wpływ na przebieg przyjęcia ma dobra obsługa.
Hotele i restauracje, dbające o utrzymanie wysokich standardów usług, z reguły mają profesjonalny, stały skład obsługi kelnerskiej. Dzięki temu nie musimy się martwić o to, czy kelnerzy są „zgrani”, znają zasady swojej pracy i dobre maniery. Nie powinniśmy się też martwić o to, czy kelnerzy znają obiekt, w którym odbywa się nasze przyjęcie (pytania o toaletę lub pokoje hotelowe często w pierwszej kolejności kierowane są do kelnerów…). Niedopuszczalne jest, kiedy ekipa składa się z przypadkowych osób, zresztą w tej kwestii nie ma miejsca na przypadki…
Profesjonalne przygotowanie
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę ustalając szczegóły obsługi kelnerskiej? Oprócz ich umiejętności i doświadczenia, istotna jest liczba gości przypadająca na jednego kelnera. Najwyższe normy wskazują, że jeden kelner przypada na 10, maksymalnie 15 osób. Jeśli mamy stoły okrągłe, wówczas każdy stolik powinien mieć przydzielonego osobnego kelnera. Przy usadzeniu gości przy stołach prostokątnych obowiązuje taka sama zasada. 15 osób to absolutnie maksymalna ilość gości obsługiwanych w czasie przyjęcia przez jednego kelnera. Zasada ta pozwala obsłudze na należyte, płynne, dyskretne wypełnianie swoich obowiązków.
Zakres zadań
Kelnerzy nie tylko serwują posiłki i uzupełniają ciasta czy przekąski w bufetach. Dbają również o szeroko pojęty ład oraz porządek na stole i wokół niego. Zmiana na bieżąco zastawy, usuwanie pustych butelek po napojach i alkoholach, wymiana wypalonych świec, podsuwanie krzeseł – to elementy wpisane w kompetencje obsługi kelnerskiej. Coraz częściej odpowiedzialność za nalewanie alkoholi i napojów również przerzucana jest na obsługę. Podobnie w kwestii roznoszenia butelek z alkoholami – dzięki korzystaniu z pomocy kelnerów, wszyscy goście mogą skupić się na uroczystości i żaden tata nie musi biegać z koszykiem wypełnionym butelkami wódki.
Niewątpliwie, zakres obowiązków obsługi kelnerskiej powinniśmy ustalić przed przyjęciem i wpisać do umowy, tak by w trakcie uroczystości uniknąć niepotrzebnych nieporozumień i niedomówień.
Obsługa idealna
Czasem nie mogę się oprzeć wrażeniu, że kelnerzy, to najbardziej zapomniani i niedoceniani pracownicy obsługi każdej eleganckiej uroczystości. Bez ich zaangażowania oraz ciężkiej pracy nie moglibyśmy pozwolić sobie na beztroską zabawę. Trudno przecież wyobrazić sobie wesele czy jakiekolwiek inne przyjęcie bez kelnerów. Starajmy się jednak dokonywać takich wyborów i ustaleń, aby obsługa kelnerska spełniała określone kryteria jakości i profesjonalizmu. Kelner to przede wszystkim wizytówka danego obiektu, jego doświadczenie, wysoka kultura osobista, odpowiednie ubranie i sposób pracy bezpośrednio przekładają się na opinię o miejscu, a pośrednio także na ocenę przyjęcia.
Oficjalne wydanie internetowe „Magazynu Wesele”: magazynwesele.pl Marta Jasińska-Sokołowska