GotowanieJak prawidłowo ułożyć sztućce? Poznaj zasady nakrywania do stołu

Jak prawidłowo ułożyć sztućce? Poznaj zasady nakrywania do stołu

Na pewno wielokrotnie zastanawiałaś się, w jaki sposób ułożyć sztućce na stole, aby zachować savoir-vivre. Wspaniale nakryty stół świadczy o znajomości tych podstawowych zasad, które nie tylko ułatwiają korzystanie ze sztućców, ale także chronią przed możliwymi wpadkami. Wbrew pozorom ułożenie sztućców nie jest takie trudne, ponieważ wystarczy kilka prostych trików, aby rodzinny obiad miał oprawę godną restauracji.

Ułożenie sztućców nie jest trudne, ale wymaga przestrzegania kilku ważnych zasad.
Ułożenie sztućców nie jest trudne, ale wymaga przestrzegania kilku ważnych zasad.
Źródło zdjęć: © istockphoto.com
Joanna Kobylańska

Ułożenie sztućców, piękna zastawa, czyli pasujące talerze, szklanki i kieliszki, a także dodatkowe dekoracje zachwycą każdą osobę zasiadającą przy stole. Kiedy zaproszeni goście przyjdą na umówiony obiad, na pewno zwrócą uwagę twoje poświęcenie i zyskasz w ich oczach uznanie. Znajomość podstawowych zasad dobrego wychowania świadczy o wysokiej kulturze osobistej. Z kolei idealne ułożenie sztućców jest wizytówką nienagannie zastawionego stołu.

Ułożenie sztućców i znaczenie kolejności

Kolejność ułożenia sztućców zależy od ich użycia, ponieważ od zewnątrz, czyli najdalej od talerza, znajdują się te, które będą użyte jako pierwsze. Wynika stąd prosta zasada – poszczególną kolejność sztućców należy ułożyć zgodnie z rodzajami potraw, które będą po sobie podawane. Najbliżej talerza po lewej stronie, powinien znajdować się widelec do dania głównego, a obok niego widelec do ryb, natomiast na końcu widelec do sałatki. Z kolei po prawej stronie talerza należy ułożyć noże, oczywiście analogicznie do widelców. Przy nożach znajduje się miejsce na łyżkę do zupy, jeżeli planujesz również podać owoce morza, widelec do nich połóż najbliżej brzegu stołu. Jeśli zapamiętasz tę kolejność, z każdym kolejnym nakryciem do stołu ułożenie sztućców będzie prostsze.

Ułożenie sztućców i miejsca na stole

Jak już się dowiedziałaś, ułożenie sztućców polega na umiejscowieniu ich wyłącznie w obrębie trzech miejsc. Po lewej stronie talerza układasz widelce, po prawej noże, natomiast nad talerzem jest miejsce dla sztućców przeznaczonych do deserów (łyżeczka – trzonkiem w prawo i widelczyk – trzonkiem w lewo). W tym przypadku łyżeczka zawsze powinna znaleźć się nad widelczykiem. W przypadku nakrycia stołu do śniadania, ułożenie sztućców wymaga także nożyka do masła. Wówczas należy go umieścić na oddzielnym talerzyku przeznaczonym do pieczywa.

Ułożenie sztućców – wystarczą trzy pary

Jeżeli zamierzasz podać swoim gościom więcej dań, do których potrzebne są dodatkowe pary sztućców, pamiętaj o kolejnej prostej zasadzie. Na stole bowiem nie może być mniej czy więcej par niż trzy komplety sztućców! Pod żadnym pozorem nie możesz dopuścić do sytuacji, gdy na stole pozostawiłaś ułożone sztućce tylko do jednego lub dwóch dań. Pamiętaj, że przy każdej kolejnej potrawie, powinnaś równocześnie dostarczać gościom również nowe pary sztućców. Tylko w ten sposób sprawie przeprowadzisz "wymianę" kompletu sztućców.

Ułożenie sztućców do nietypowych dań

Oprócz przedstawionych powyżej zasad związanych z ułożeniem sztućców dla popularnych dań, powinnaś wiedzieć także o innych rodzajach zastawy stołowej. Ich obecność uzależniona jest od serwowanych potraw, dlatego niekiedy muszą być ułożone na stole. Na pewno ułożenie sztućców w tym przypadku nie będzie dodatkowym problemem, ponieważ zastąpią one inne, mniej potrzebne w związku z tym komplety.

Nie tylko ułożenie sztućców, ale także prawidłowe rozstawienie talerzy, kieliszków i szklanek wpisuje się w perfekcyjne nakrycie stołu. Pomyśl także o efektownych dekoracjach, które zapewnią piękną oprawę i uzupełnienie całej zastawy.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie