Grzyby w śmietanie. Jak przyrządzić klasyczne duszone danie jesieni?

Grzyby w śmietanie kojarzą się szczególnie z porą jesienną, kiedy to w lasach wyrastają wspaniałe dary. Można wykorzystać grzyby na wiele ciekawych sposobów, a w każdym regionie kraju polecane są przeróżne przepisy na duszone potrawy z tym smacznym składnikiem. Grzyby w śmietanie należą do klasyki gatunku, dlatego nie dziwi, że są tak często wybierane przez miłośników leśnych smaków.

grzyby w śmietanieGrzyby w śmietanie przygotowuje się bardzo prosto.
Źródło zdjęć: © 123RF

Często proste połączenia smakowe są najbardziej oczekiwane i smaczne, czego dowodem są grzyby w śmietanie. Danie kojarzy się przede wszystkim z jesienią, dlatego warto pomyśleć o samodzielnym przygotowaniu grzybów w śmietanie. Możesz sięgnąć praktycznie po każdy rodzaj grzybów i za każdym razem potrawa będzie znakomicie smakować.

Grzyby w śmietanie – klasyczny przepis

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych;
  • duża cebula;
  • sól i dużo czarnego pieprzu;
  • 1 łyżka masła;
  • 400 ml śmietany;
  • natka pietruszki lub tymianek (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Oczyść i umyj grzyby, a następnie pokrój w paski i włóż do rondla z rozgrzanym masłem.
  2. Duś grzyby kilkanaście minut i często mieszaj.
  3. Obierz cebulę, pokrój w cienkie plastry i usmaż na maśle, a kiedy się zarumieni wyjmij i dodaj do grzybów – przypraw dokładnie i duś całość jeszcze przez chwilę.
  4. Zalej śmietaną i zagotuj grzyby, przez cały czas mieszając.
  5. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj na samym końcu razem z solą i pieprzem.
  6. Grzyby w śmietanie możesz jeść same albo z dodatkiem pieczywa czy purée.

Grzyby duszone – pomysł na słoiki

Obok grzybów w śmietanie, dużym powodzeniem cieszą się także grzyby duszone umieszczane w słoikach. To doskonały pomysł na przechowanie smaku jesieni na dłużej i cieszenie się smakiem grzybów o każdej porze roku.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Dokładnie oczyść, opłucz i odsącz grzyby, a następnie pokrój je w plasterki.
  2. Rozpuść masło w dużym rondlu, dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia.
  3. Następnie dodaj grzyby, cały czas mieszaj do wyparowania całej wody i dopraw do smaku.
  4. Przełóż duszone grzyby do słoików, zakręć i pasteryzuj przez 30 minut.

Smacznego na dobry wieczór! Odc. 6: Ciasteczka fasolowe

Wybrane dla Ciebie
Najczęstszy błąd przy bieleniu drzew. Wielu robi to zbyt późno
Najczęstszy błąd przy bieleniu drzew. Wielu robi to zbyt późno
To już ostatni dzwonek. Tuje szybko ci się odwdzięczą
To już ostatni dzwonek. Tuje szybko ci się odwdzięczą
Pies patrzy ci w oczy, gdy się załatwia? Oto co chce "powiedzieć"
Pies patrzy ci w oczy, gdy się załatwia? Oto co chce "powiedzieć"
Gorodecka o planach po "TzG". Na Kuroczkę nie ma w nich miejsca
Gorodecka o planach po "TzG". Na Kuroczkę nie ma w nich miejsca
Fani jej nie poznają. Emma Stone pokazała nową twarz
Fani jej nie poznają. Emma Stone pokazała nową twarz
Hit z Action. Przetestowałam urządzenie do mycia pędzli
Hit z Action. Przetestowałam urządzenie do mycia pędzli
Dla myszy to najgorszy fetor. Rozłóż w kątach, a już nie wejdą
Dla myszy to najgorszy fetor. Rozłóż w kątach, a już nie wejdą
Mika Urbaniak miała 5,4 promila we krwi. "Niewiele pamiętam"
Mika Urbaniak miała 5,4 promila we krwi. "Niewiele pamiętam"
Polka w Top 12 Miss Earth. Justyna Roguska zachwyca nie tylko urodą
Polka w Top 12 Miss Earth. Justyna Roguska zachwyca nie tylko urodą
Kup w aptece i posmaruj fugi. W 15 minut "wyżre" całą pleśń
Kup w aptece i posmaruj fugi. W 15 minut "wyżre" całą pleśń
Piękne imię zanika. Nosi je wiele babć
Piękne imię zanika. Nosi je wiele babć
Aktorka pokazała się po dłuższej przerwie. Pogodziła się ze samotnością
Aktorka pokazała się po dłuższej przerwie. Pogodziła się ze samotnością