Przepis na grzane piwo
Grzane piwo na przeziębienie na pewno nie zaszkodzi. Ten pyszny, rozgrzewający trunek możesz szybko przygotować w domu. Smakuje znakomicie po tygodniu ciężkiej pracy. By uzyskać oryginalny smak potrzebujesz kilku ważnych składników, więc najpierw wybierz się do sklepu.
27.01.2011 | aktual.: 27.01.2011 13:09
Przygotuj:
- puszkę piwa
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczyptę imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej
- 3 goździki
- łyżkę miodu
- Bardzo powoli podgrzewaj pyszne piwo.
- To będzie grzane piwo z jajkiem. Oddziel żółtko od białka. Białko nie będzie potrzebne.
- Do żółtka dodaj cukier i ubijaj je intensywnie przez kilka minut.
- Grzaniec z piwa jest już prawie gotowy. Do żółtka dodaj 2-3 łyżki alkoholu i powoli wymieszaj. Dzięki temu zabiegowi unikniesz ścięcia się żółtka.
- Wlej mieszankę jajeczną do trunku i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj piwo jeszcze 5 minut.
- To już właściwie wszystko. Możesz już pić alkohol na ciepło, choć proponuję dodać najpierw miód do smaku.
- Jeśli mimo twoich usiłowań żółtko się zetnie, przecedź grzańca piwnego przez sitko.