Schab duszony. Co powiesz na klasyczny przysmak w smakowitym sosie?

Schab duszony to jedna z popularniejszych potraw, która gości w polskiej kuchni od wieków. Choć najczęściej mówi się o schabie w kontekście kotletów, warto pomyśleć o czymś innym, ale równie smacznym. W końcu schab duszony doskonale nadaje się na rodzinny obiad. Jak przygotować sos i mięso? Odpowiedź czeka niżej.

duszony schabSchab duszony to pyszne i proste do przygotowania danie kuchni polskiej.
Źródło zdjęć: © 123RF

Posiłek złożony ze schabu duszonego w sosie można uznać za prawdziwie polskie danie, które praktycznie wszystkim posmakuje. Mięso jest delikatne i miękkie, a powstały sos dodatkowo podkreśla wyśmienity smak. Schab duszony można przygotować na mnóstwo sposobów, dzięki czemu za każdym razem można uzyskać całkiem inne połączenia.

Schab duszony – dlaczego jest popularny?

Popularność schabu w polskiej kuchni w ogóle nie dziwi, zwłaszcza że wiele osób lubi smak wieprzowiny. Mięso to spożywane w odpowiedniej ilości okazuje się jedną z wytycznych zbilansowanej oraz zdrowej diety. Lepiej zbyt często nie smażyć schabu, ponieważ znacznie zdrowszym wariantem jest jego duszenie, np. w sosie. Kotlety schabowe są nieodłącznym elementem potraw polskiej kuchni, ale zdecydowanie bardziej polecane jest korzystanie ze zdrowszych wariantów. Duszenie schabu powoduje jego delikatną kruchość, która zdecydowanie uwielbiana jest przez młodszych i starszych.

Schab duszony – sprawdzony przepis

Składniki:

  • 500 g schabu;
  • 2-3 cebule;
  • por;
  • 3-4 marchewki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 300 ml wody;
  • 2 łyżki mąki;
  • kilka liści laurowych;
  • ziele angielskie;
  • słodka i ostra papryka;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umyj i pokrój w plasterki marchewkę, cebulę i pora.
  2. Umyj schab, po czym pokrój go na plastry 2-3 cm, a następnie rozklep.
  3. Plastry delikatnie podsmażaj na patelni, ale w małej ilości oleju.
  4. Podsmażone mięso przełóż do rondla i zalej wodą. Pamiętaj, że schab musi zostać całkowicie przykryty.
  5. Dodaj warzywa i przyprawy.
  6. Duś schab z dodatkami około godziny, aż mięso zmięknie.
  7. Rozrób mąką z wodą (nie może być grudek) i wlej do gotującego się wywaru.
  8. Wymieszaj energicznie do zgęstnienia, po czym zagotuj.

Duszony schab w sosie rozpływa się w ustach, więc doskonale nadaje się na obiad. Świetnie smakuje z ziemniakami albo z kaszą i ulubioną surówką.

Smacznego na dobry wieczór! Odc. 6: Ciasteczka fasolowe

Wybrane dla Ciebie
Wsyp do pojemnika na proszek. Skończy się problem fetorku
Wsyp do pojemnika na proszek. Skończy się problem fetorku
Cechy, które zdradzają psychopatę. "Są mistrzami manipulacji"
Cechy, które zdradzają psychopatę. "Są mistrzami manipulacji"
Niezwykły list na komendzie. "Ona zaczęła się dusić"
Niezwykły list na komendzie. "Ona zaczęła się dusić"
Ukraiński manicure robi furorę. Lepszy niż tradycyjny french
Ukraiński manicure robi furorę. Lepszy niż tradycyjny french
Można jeść surowe parówki? Eksperci nie mają wątpliwości
Można jeść surowe parówki? Eksperci nie mają wątpliwości
Grażyna Wolszczak została wdową z synkiem. "Moje dziecko mi znalazło chłopaka"
Grażyna Wolszczak została wdową z synkiem. "Moje dziecko mi znalazło chłopaka"
Koszyczki z PRL-u wracają do łask. Dziś są warte krocie
Koszyczki z PRL-u wracają do łask. Dziś są warte krocie
Po rumuńsku imię oznacza "pijaną". Nosi je wiele Polek
Po rumuńsku imię oznacza "pijaną". Nosi je wiele Polek
Prosty trik na usunięcie pnia bez koparki. Działa szybko i kosztuje grosze
Prosty trik na usunięcie pnia bez koparki. Działa szybko i kosztuje grosze
Damięcki przeszedł spektakularną metamorfozę. "Należy się Oscar"
Damięcki przeszedł spektakularną metamorfozę. "Należy się Oscar"
Wrzuć jedną tabletkę do odpływu. "Wyżre" cały brud
Wrzuć jedną tabletkę do odpływu. "Wyżre" cały brud
Anna Wendzikowska mówi o wstydzie. "Nawet w samotności nie podziwiamy swojego ciała"
Anna Wendzikowska mówi o wstydzie. "Nawet w samotności nie podziwiamy swojego ciała"