Sos do spaghetti. Wypróbuj domowej wersji, która zachwyci wszystkich domowników

Sos do spaghetti na pewno wielokrotnie pojawia się na stołach w wielu domach. W końcu przepadają za nim i dzieci i dorośli, a w połączeniu z makaronem oraz innymi dodatkami stanowi bardzo smaczne urozmaicenie codziennych obiadów. Co powiesz na typowo domowy sos do spaghetti?

sos do spaghettiSos do spaghetti zachwyci każde podniebienie.
Źródło zdjęć: © 123RF

Wśród ofert wielu znanych producentów żywności możesz spotkać się z wieloma gotowymi sosami do spaghetti, ale są one naładowane chemią oraz szkodliwymi konserwantami. Lepiej poświęcić więcej czasu w domu, aby szybko i łatwo przygotować ponadczasowe danie. Własnoręcznie przyrządzony sos do spaghetti jeszcze lepiej smakuje, niż myślisz.

Sos do spaghetti – przydatne wskazówki

Przygotowując sos do spaghetti warto pamiętać o kilku ważnych szczegółach. Jeśli zauważysz, że domowy sos jest za rzadki wystarczy dodać odrobinę przecieru pomidorowego i nie przykrywać pokrywką – woda odparuje, a sos zgęstnieje. W poniższym przepisie do sosu do spaghetti wykorzystuje się pomidory z puszki, ale możesz również zdecydować się na świeże warzywa. Wówczas przygotowanie potrawy nieco się wydłuży, aby woda z pomidorów odparowała.

Sos do spaghetti – domowy przepis

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów (około 800 g);
  • 30 dag mięsa mielonego;
  • cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • olej rzepakowy;
  • sól i pieprz;
  • oregano i bazylia.

Przygotowanie:

  1. Na początek obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, a czosnek przepuść przez praskę.
  2. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i czekaj aż się zeszkli. Dopiero wtedy dodaj czosnek i dopraw solą.
  3. Dodaj mięso mielone – smaż do odparowania całego płynu. Mięso musi być lekko podsmażone.
  4. Pomidory z puszek przelej do miski i rozdrobnij blenderem.
  5. Dodaj pomidory do mięsa, doprawiając przy okazji solą i pieprzem. Smaż aż sos zgęstnieje.
  6. Pod koniec dodaj bazylię oraz oregano.
  7. Gotuj makaron spaghetti w dużej ilości osolonej wody.
  8. Po ugotowaniu wyłóż makron, a na jego wierzch polej sos.
  9. Możesz posypać danie startym parmezanem.

Smacznego na dobry wieczór! Odc. 6: Ciasteczka fasolowe

Wybrane dla Ciebie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇