ycipk-3kb2gr

Sos winegret - jak go przygotować?

Sos winegret to prosty sos francuski, który bez kłopotu można przygotować w domu. Pasuje do sałat, surowych warzyw, a nierzadko również mięs. Podstawowymi składnikami sosu winegret są oliwa i ocet winny. Jak go zrobić?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Sos winegret pochodzi z kuchni francuskiej
Sos winegret pochodzi z kuchni francuskiej (123RF)
ycipk-3kb2gr

Co to jest sos winegret?

Sos winegret, oryginalnie pisany jako sos vinaigrette, to zimny sos do sałaty. Przepis pochodzi z kuchni francuskiej i znany jest już niemal na całym świecie.

Choć sos winegret kojarzony jest z Francją, to należy wspomnieć, że już starożytni Rzymianie łączyli w sosach typowe dla winegretu składniki, czyli ocet i oliwę z oliwek. Pierwsze udokumentowane wzmianki w postaci przepisów pochodzą jednak z XV wieku, z traktatu autorstwa bibliotekarza watykańskiego, Bartolomeo Platiny.

ycipk-3kb2gr

Sos winegret dodawany jest najczęściej jako dodatek do sałaty. Często również dekoruje sałatki warzywne, a nierzadko również owoce morza czy mięsa na zimno.

Sos winegret – przepis podstawowy i przygotowanie

Najważniejszymi składnikami sosu winegret są oliwa i ocet winny. Bardzo ważne w przygotowaniu jest zachowanie proporcji: 3 części oliwy, 1 część octu. Sos winegret doprawia się solą i pieprzem. Warto dodać je do octu, ponieważ oliwa zahamuje rozpuszczanie się soli.

Zdarza się, że ocet nie każdemu smakuje, dlatego zamiast niego z powodzeniem można dodać soku z cytryny. Nie jest grzechem kulinarnym również doprawienie sosu winegret świeżymi ziołami, takimi jak cząber, natka pietruszki, estragon czy szczypiorek. Na miejscu będzie także czosnek.

ycipk-3kb2gr

Sposób przygotowania sosu winegret jest bardzo prosty. Należy bowiem użyć wąskiego i wysokiego naczynia ze szczelnym zamknięciem, żeby łatwo wymieszać sos. Idealnym może okazać się słoik średniej wielkości. Łączenie składników powinno odbywać się po kolei:

  • ocet winny lub sok z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu wlać do słoika,
  • dodać trzy razy więcej oliwy z oliwek,
  • dodać opcjonalnie musztardę (angielską lub dijon), miód oraz dodatkowe przyprawy.

Kolejny krok to zamknięcie słoika z sosem winegret i energiczne wstrząśnięcie nim, tak żeby wszystkie składniki się zmieszały.

Sos winegret można przechowywać w lodówce przez kolejne 2 – 3 dni. Samo polanie sałaty powinno zaś nastąpić tuż przed podaniem, aby ta nie opadła i wyglądała świeżo.

Rodzaje sosów winegret

ycipk-3kb2gr

Podstawowa wersja sosu winegret pozwala na komponowanie kolejnych jej rodzajów, które dopasować można do podawanego dania:

  • sos winegret z musztardą będzie wytrawny, dlatego świetnie skomponuje się z czerwonym mięsem, na przykład wołowiną,
  • sos winegret z pomidorami, a konkretniej z cebulą i przecierem ze świeżych pomidorów, złagodzi smak pikantnych przystawek,
  • winegret z czerwoną papryką, w którym wraz ze śmietaną zastępuje ona oliwę, da idealny duet z sałat i ryb,
  • sos winegret z miodem nada smaku lekkim potrawom z rybami lub drobiem,
  • miętowy winegret z dodatkiem śmietany i utartej mięty to sos idealny do szynki parmeńskiej,
  • zielony winegret z oliwy z oliwek, soku cytrynowego oraz startego czosnku i filetów anchois z dużą ilością świeżych ziół do wędlin i mięs na zimno.
Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3kb2gr

ycipk-3kb2gr
ycipk-3kb2gr