GotowaniePrzepisySos musztardowy. Dlaczego warto mieć pod ręką domowy dodatek do mięs i jajek?

Sos musztardowy. Dlaczego warto mieć pod ręką domowy dodatek do mięs i jajek?

Sos musztardowy jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin czy jajek, a przy tym nie zabija ich smaku, tylko delikatnie podkreśla. Zdecydowanie lepszym wyborem jest przyrządzenie go samodzielnie, niż sięgnięcie po gotowy i naładowany chemią produkt ze sklepowej półki. Sos musztardowy świetnie smakuje, a przy tym nie zajmuje dużo czasu podczas przygotowania.

Sos musztardowy doskonale pasuje do wędlin i jajek.
Sos musztardowy doskonale pasuje do wędlin i jajek.
Źródło zdjęć: © 123RF

14.10.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli lubisz dodawać do ulubionych potraw smaczne sosy, koniecznie wypróbuj sosu musztardowego. Sprawdzi się na wiele różnych sposobów, a przy okazji wyśmienicie uzupełni każdy rodzaj potrawy, nawet tej z grilla. Sos musztardowy to niezapomniany smak, który przede wszystkim kojarzy się ze wspaniałym aromatem.

Sos musztardowy – do czego może być podany?

Sos musztardowy zwłaszcza w polskiej kuchni podawany jest razem z klopsikami albo jajkami na twardo. Chcąc przełamać smak potrawy, można dodać odrobinę miodu, który zdecydowanie złagodzi ostry posmak. Oprócz tego sos musztardowy z powodzeniem uzupełni mięso z kurczaka, indyka czy cielęciny, a także pasuje do wielu ryb. Jeśli zostanie odpowiednio przyprawiony świetnie skomponuje się ze smażonymi i grillowanymi kiełbaskami, frytkami czy hamburgerami. Zaletą domowego sosu musztardowego jest fakt, że można własnoręcznie go doprawić, dzięki czemu jest niezrównanym dodatkiem spośród znanych produktów.

Sos musztardowy – jak przygotować?

Składniki:

Przygotowanie:

W rondlu rozpuść na małym ogniu masło, po czym zdejmij garnek z ognia. Dodaj do niego mąkę i energicznie zamieszaj, aby połączyć oba składniki. Nieco niższa temperatura zdecydowanie pomoże w szybkim wymieszaniu dodatków. Wlej bulion do mieszanki i także szybko zamieszaj. Kiedy nie będzie żadnych grudek, możesz ponownie postawić rondelek na małym ogniu i gotować. Dodaj musztardę, mieszaj do momentu, aż sos zgęstnieje i osiągnie wymaganą konsystencję. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem do smaku.

Ten sos musztardowy na ciepło wspaniale wypadnie przy wielu tradycyjnych daniach, szczególnie opartych na mięsach z drobiu albo jajek na twardo.

Źródło artykułu:WP Kobieta
sos musztardowymusztardajajka
Komentarze (0)