Masło - właściwości, zastosowanie, rodzaje. Jakie masło wybrać?
Masło to jeden z tych produktów spożywczych, które znajdziemy w praktycznie każdym polskim domu. Chętnie używamy go chociażby do smarowania pieczywa, pieczenia czy smażenia. Mimo tego często miewamy dylemat, które masło włożyć do sklepowego koszyka. Jaki rodzaj masła wybrać i jak je stosować?
21.11.2018 | aktual.: 19.12.2018 22:04
Skład i zalety spożywania masła
Masło jest to forma naturalnego tłuszczu pochodzenia zwierzęcego uzyskiwanego zazwyczaj ze śmietany, śmietanki lub mleka. Charakteruje się ono takimi walorami jak delikatny kolor i przyjemny, apetyczny zapach, które uczyniły z niego jedno z najpopularniejszych smarowideł do pieczywa.
W skład masła wchodzą wapń i witaminy A, D, E oraz te z grupy B, które wspomagają naszą odporność, chronią kości, a także poprawiają kondycję cery, paznokci i włosów.
Oprócz tego stosowanie masła wpływa korzystnie na pracę mózgu, wątroby oraz krążenia krwi, dlatego zdaniem wielu warto włączyć je do codziennej diety w zastępstwie margaryny.
Walka pomiędzy zwolennikami masła i margaryny ma miejsce już od wielu lat, jednak obydwie opcje mają oczywiście swoje mocne i słabe strony. Faktem jest, że nadmierne spożywanie masła może być bezpośrednim powodem wzrostu ryzyka zawału serca, dlatego przy jego codziennej konsumpcji powinniśmy pamiętać o zdrowym rozsądku.
Rodzaje masła
Niezwykle istotną kwestią przy wyborze masła jest jego skład oraz planowane przyszłe zastosowanie, dlatego robiąc zakupy w ulubionym sklepie, zdecydowanie powinniśmy wziąć te dwa warianty pod uwagę.
Masło spożywane na co dzień w formie smarowidła do kanapek dzielimy głównie z racji ich kryteriów jakościowych, które zobowiązują producentów do odpowiednich proporcji składników użytych w procesie ich wytwarzania. Masło extra, jedno z najpopularniejszych w naszym kraju, zawiera zazwyczaj od 80 do 82 procent dobrze przyswajalnego tłuszczu mlecznego i około 16 procent wody.
Sporym zainteresowaniem konsumentów cieszy się także masło śmietankowe, w którym stosunek tłuszczu do wody powinien wynosić 73,5 do 19 procent. Podobną zawartością tłuszczu mlecznego może się pochwalić masło stołowe, w którym powinniśmy znaleźć także maksymalnie do 24 procent wody.
Podobnymi charakterystykami do masła extra szczycą się też masło delikatesowe i masło wyborowe, jednak drugie z nich może mieć lekko kwaśny smak z racji zwiększonej zawartości soli.
Na rynku znajdziemy także rozmaite masła smakowe, które występują chociażby w wariantach czosnkowym, paprykowym czy nawet czekoladowym. W tym miejscu pamiętajmy jednak, że masło orzechowe, wbrew nazwie, jest wyprodukowane w dużej mierze z orzeszków ziemnych i ma niewiele wspólnego z tradycyjnym masłem.
Masła szczególnego użytku
Do innych rodzajów tego popularnego smarowidła zaliczamy na przykład masło roślinne, w którym tłuszcz mleczny zastępowany jest w miarę możliwości tym pochodzącym z roślin, masło bez laktozy dla osób uczulonych, oraz masło klarowane. Oferta ostatniego z wymienionych kierowana jest do miłośników gotowania, a w szczególności smażenia, bowiem stosuje się ją w zastępstwie oleju czy oliwy podczas procesu obródki termicznej mięsa lub ryb.
Charakteryzuje się ono przede wszystkim wyższą temperaturą dymienia, a więc nie pali się podczas smażenia i tym samym nie wytwarza szkodliwych dla naszego organizmu toksyn, w tym akroleiny.