Masło - właściwości, zastosowanie, rodzaje. Jakie masło wybrać?

Masło to jeden z tych produktów spożywczych, które znajdziemy w praktycznie każdym polskim domu. Chętnie używamy go chociażby do smarowania pieczywa, pieczenia czy smażenia. Mimo tego często miewamy dylemat, które masło włożyć do sklepowego koszyka. Jaki rodzaj masła wybrać i jak je stosować?

Masła możemy używać do smarowania, pieczenia, a nawet smażenia. Jakie wybrać?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Skład i zalety spożywania masła

Masło jest to forma naturalnego tłuszczu pochodzenia zwierzęcego uzyskiwanego zazwyczaj ze śmietany, śmietanki lub mleka. Charakteruje się ono takimi walorami jak delikatny kolor i przyjemny, apetyczny zapach, które uczyniły z niego jedno z najpopularniejszych smarowideł do pieczywa.

W skład masła wchodzą wapń i witaminy A, D, E oraz te z grupy B, które wspomagają naszą odporność, chronią kości, a także poprawiają kondycję cery, paznokci i włosów.

Oprócz tego stosowanie masła wpływa korzystnie na pracę mózgu, wątroby oraz krążenia krwi, dlatego zdaniem wielu warto włączyć je do codziennej diety w zastępstwie margaryny.

Walka pomiędzy zwolennikami masła i margaryny ma miejsce już od wielu lat, jednak obydwie opcje mają oczywiście swoje mocne i słabe strony. Faktem jest, że nadmierne spożywanie masła może być bezpośrednim powodem wzrostu ryzyka zawału serca, dlatego przy jego codziennej konsumpcji powinniśmy pamiętać o zdrowym rozsądku.

Rodzaje masła

Niezwykle istotną kwestią przy wyborze masła jest jego skład oraz planowane przyszłe zastosowanie, dlatego robiąc zakupy w ulubionym sklepie, zdecydowanie powinniśmy wziąć te dwa warianty pod uwagę.

Masło spożywane na co dzień w formie smarowidła do kanapek dzielimy głównie z racji ich kryteriów jakościowych, które zobowiązują producentów do odpowiednich proporcji składników użytych w procesie ich wytwarzania. Masło extra, jedno z najpopularniejszych w naszym kraju, zawiera zazwyczaj od 80 do 82 procent dobrze przyswajalnego tłuszczu mlecznego i około 16 procent wody.

Sporym zainteresowaniem konsumentów cieszy się także masło śmietankowe, w którym stosunek tłuszczu do wody powinien wynosić 73,5 do 19 procent. Podobną zawartością tłuszczu mlecznego może się pochwalić masło stołowe, w którym powinniśmy znaleźć także maksymalnie do 24 procent wody.

Podobnymi charakterystykami do masła extra szczycą się też masło delikatesowe i masło wyborowe, jednak drugie z nich może mieć lekko kwaśny smak z racji zwiększonej zawartości soli.

Na rynku znajdziemy także rozmaite masła smakowe, które występują chociażby w wariantach czosnkowym, paprykowym czy nawet czekoladowym. W tym miejscu pamiętajmy jednak, że masło orzechowe, wbrew nazwie, jest wyprodukowane w dużej mierze z orzeszków ziemnych i ma niewiele wspólnego z tradycyjnym masłem.

Masła szczególnego użytku

Do innych rodzajów tego popularnego smarowidła zaliczamy na przykład masło roślinne, w którym tłuszcz mleczny zastępowany jest w miarę możliwości tym pochodzącym z roślin, masło bez laktozy dla osób uczulonych, oraz masło klarowane. Oferta ostatniego z wymienionych kierowana jest do miłośników gotowania, a w szczególności smażenia, bowiem stosuje się ją w zastępstwie oleju czy oliwy podczas procesu obródki termicznej mięsa lub ryb.

Charakteryzuje się ono przede wszystkim wyższą temperaturą dymienia, a więc nie pali się podczas smażenia i tym samym nie wytwarza szkodliwych dla naszego organizmu toksyn, w tym akroleiny.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Wysmarkuj kostki przed wyjściem do lasu. Kleszcze nawet się nie zbliżą
Wysmarkuj kostki przed wyjściem do lasu. Kleszcze nawet się nie zbliżą
Co daje obrzezanie? Lekarze wymieniają korzyści
Co daje obrzezanie? Lekarze wymieniają korzyści
Wskoczyła w bikini. Aż trudno oderwać od niej wzrok
Wskoczyła w bikini. Aż trudno oderwać od niej wzrok
Ma trudny okres za sobą? "Zaczynam oddychać pełną piersią"
Ma trudny okres za sobą? "Zaczynam oddychać pełną piersią"
Najgorszy owoc dla psów. Pod żadnym pozorem mu go nie podawaj
Najgorszy owoc dla psów. Pod żadnym pozorem mu go nie podawaj
"Było u mnie naprawdę krucho". Musiał zastawiać kolejne przedmioty
"Było u mnie naprawdę krucho". Musiał zastawiać kolejne przedmioty
Miał ją zdradzać z koleżanką z planu. Tak zachował się po rozstaniu
Miał ją zdradzać z koleżanką z planu. Tak zachował się po rozstaniu
Zrób to we wrześniu. Wiosną chwastów będzie mniej
Zrób to we wrześniu. Wiosną chwastów będzie mniej
Już mogą wchodzić do domów. To dlatego lepiej ich nie zabijać
Już mogą wchodzić do domów. To dlatego lepiej ich nie zabijać
Ten trik robi furorę w sieci. Sprawdziłam, czy naprawdę działa
Ten trik robi furorę w sieci. Sprawdziłam, czy naprawdę działa
Wsyp dwie łyżki do toalety. Po 15 minutach wyżre cały brud
Wsyp dwie łyżki do toalety. Po 15 minutach wyżre cały brud
"Tata miał rację". Młynarska zabrała głos po zestrzeleniu dronów
"Tata miał rację". Młynarska zabrała głos po zestrzeleniu dronów