Guacamole - dietetyczne przepisy na pastę z awokado

Guacamole to pasta z awokado, która idealnie pasuje do przekąsek na imprezę. Ta meksykańska salsa nadaje się do chipsów nachos, warzyw pokrojonych w słupki, pieczywa oraz mięsa z grilla. Guacamole można przyrządzać na wiele sposobów, także w wersji fit.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Głównym składnikiem guacamole jest awokado
Głównym składnikiem guacamole jest awokado (Shutterstock.com)
WP

Właściwości awokado

Guacamole może być treściwe, pikantne i pełne orzeźwiających smaków. Awokado, które jest podstawowym składnikiem guacamole, to owoc bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-9). Omega-9, czyli kwas oleinowy stosowane są w profilaktyce chorób układu krwionośnego oraz otyłości. Awokado zawiera również omega-3, omega-6, potas, kwas foliowy, luteinę oraz witaminy C, E i A, które mają działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, owoc ten jest źródłem białka, magnezu i manganu. Regularne spożywanie awokado przyczynia się między innymi do obniżenia trójglicerydów orazcholesterolu LDL we krwi.

Kalorie w awokado

WP

Awokado to owoc dość kaloryczny, ponieważ zawiera sporą dawkę tłuszczu. Jest to tłuszcz zdrowy sprzyjający spalaniu tkanki tłuszczowej, dlatego osoby będące na diecie odchudzającej nie muszą się go obawiać. W porcji 100 g awokado jest 160 kcal, 2 g białka, 14,66 g tłuszczu, 8,53 g węglowodanów oraz 6,7 g błonnika.

Guacamole - przepis na odchudzającą pastę z awokado i limonki

WP

Oto przepis na tradycyjne guacamole:

Składniki guacamole:

  • 280 g dojrzałego awokado;
  • 20 g soku z cytryny lub limonki;
  • szczypta soli morskiej.

Przygotowanie guacamole:
Awokado należy przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę i rozgnieść widelcem lub zmiksować za pomocą blendera. Następnie do pasty trzeba dodać sok z limonki oraz sól do smaku. Tak przygotowaną pastą można smarować chleb lub wafle ryżowe.

Guacamole - przepis na pastę z awokado i cebulą

WP

Oto przepis na ostre guacamole z awokado, cebulą i papryczką chili

Składniki guacamole:

  • 280 g dojrzałego awokado;
  • 12 g drobno posiekanej cebuli czerwonej;
  • 5 g papryczki chili;
  • 20 g soku z limonki;
  • pęczek drobno posiekanej kolendry;
  • sól do smaku.

Przygotowanie guacamole:
Awokado należy przeciąć na pół, usunąć pestkę, a miąższ zetrzeć moździerzem lub za pomocą widelca. Następnie trzeba dodać resztę składników i rozdrobnić je na gładką masę. Guacamole można podawać z pieczywem, nachosami oraz tortillą.

Guacamole - przepis na pastę z awokado i granatem

WP

Guacamole można zrobić w 5 min. Oto przepis na guacamole z awokado i granatem:

Składniki guacamole:

  • 140 g dojrzałego awokado;
  • 5 g oleju rzepakowego;
  • 20 g soku z granatu;
  • szczypta pieprzu i soli;
  • ziarna granatu do posypania.

Przygotowanie guacamole:
Awokado należy przekroić na pół, wyjąć pestkę, a miąższ rozgnieść widelcem. Następnie do tak przygotowanej pasty trzeba dodać olej, sok z granatu, sól i pieprz. Składniki należy dokładnie wymieszać. Dla lepszego smaku i dekoracji pastę warto posypać ziarnami granatu.

Guacamole - owocowa pasta

WP

Guacamole to potrawa, która wcale nie musi zawierać awokado. Guacamole może zawierać też inne owoce i warzywa. Oto przepis na owocową pastę:

Składniki guacamole:

Przygotowanie guacamole:
Wszystkie składniki należy połączyć i zblendować, tak aby uzyskać gładką konsystencję. Tak przygotowane guacamole można serwować jako deser.

Polub WP Kobieta
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP