Guacamole - dietetyczne przepisy na pastę z awokado
Guacamole to pasta z awokado, która idealnie pasuje do przekąsek na imprezę. Ta meksykańska salsa nadaje się do chipsów nachos, warzyw pokrojonych w słupki, pieczywa oraz mięsa z grilla. Guacamole można przyrządzać na wiele sposobów, także w wersji fit.
Właściwości awokado
Guacamole może być treściwe, pikantne i pełne orzeźwiających smaków. Awokado, które jest podstawowym składnikiem guacamole, to owoc bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-9). Omega-9, czyli kwas oleinowy stosowane są w profilaktyce chorób układu krwionośnego oraz otyłości. Awokado zawiera również omega-3, omega-6, potas, kwas foliowy, luteinę oraz witaminy C, E i A, które mają działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, owoc ten jest źródłem białka, magnezu i manganu. Regularne spożywanie awokado przyczynia się między innymi do obniżenia trójglicerydów orazcholesterolu LDL we krwi.
Kalorie w awokado
Awokado to owoc dość kaloryczny, ponieważ zawiera sporą dawkę tłuszczu. Jest to tłuszcz zdrowy sprzyjający spalaniu tkanki tłuszczowej, dlatego osoby będące na diecie odchudzającej nie muszą się go obawiać. W porcji 100 g awokado jest 160 kcal, 2 g białka, 14,66 g tłuszczu, 8,53 g węglowodanów oraz 6,7 g błonnika.
Guacamole - przepis na odchudzającą pastę z awokado i limonki
Oto przepis na tradycyjne guacamole:
Składniki guacamole:
- 280 g dojrzałego awokado;
- 20 g soku z cytryny lub limonki;
- szczypta soli morskiej.
Przygotowanie guacamole:
Awokado należy przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę i rozgnieść widelcem lub zmiksować za pomocą blendera. Następnie do pasty trzeba dodać sok z limonki oraz sól do smaku. Tak przygotowaną pastą można smarować chleb lub wafle ryżowe.
Guacamole - przepis na pastę z awokado i cebulą
Oto przepis na ostre guacamole z awokado, cebulą i papryczką chili
Składniki guacamole:
- 280 g dojrzałego awokado;
- 12 g drobno posiekanej cebuli czerwonej;
- 5 g papryczki chili;
- 20 g soku z limonki;
- pęczek drobno posiekanej kolendry;
- sól do smaku.
Przygotowanie guacamole:
Awokado należy przeciąć na pół, usunąć pestkę, a miąższ zetrzeć moździerzem lub za pomocą widelca. Następnie trzeba dodać resztę składników i rozdrobnić je na gładką masę. Guacamole można podawać z pieczywem, nachosami oraz tortillą.
Guacamole - przepis na pastę z awokado i granatem
Guacamole można zrobić w 5 min. Oto przepis na guacamole z awokado i granatem:
Składniki guacamole:
- 140 g dojrzałego awokado;
- 5 g oleju rzepakowego;
- 20 g soku z granatu;
- szczypta pieprzu i soli;
- ziarna granatu do posypania.
Przygotowanie guacamole:
Awokado należy przekroić na pół, wyjąć pestkę, a miąższ rozgnieść widelcem. Następnie do tak przygotowanej pasty trzeba dodać olej, sok z granatu, sól i pieprz. Składniki należy dokładnie wymieszać. Dla lepszego smaku i dekoracji pastę warto posypać ziarnami granatu.
Guacamole - owocowa pasta
Guacamole to potrawa, która wcale nie musi zawierać awokado. Guacamole może zawierać też inne owoce i warzywa. Oto przepis na owocową pastę:
Składniki guacamole:
- 130 g truskawek (lub malin);
- 110 g pokruszonego sera typu feta;
- 5 g posiekanej bazylii.
Przygotowanie guacamole:
Wszystkie składniki należy połączyć i zblendować, tak aby uzyskać gładką konsystencję. Tak przygotowane guacamole można serwować jako deser.