Najgorszy tłuszcz do jaj. Sadzone będą niedobre
Smażenie jajka sadzonego może wydawać się proste, jednak wbrew pozorom usmażenie idealnego wcale takie nie jest. Istnieje kilka kluczowych zasad, które warto znać, aby uzyskać perfekcyjny efekt. Dzięki nim będziemy mieć poezję na talerzu.
Przygotowanie idealnego jajka smażonego wydaje się proste. Prawda jest jednak taka, że najczęściej z patelni zdejmujemy jajka, które są najwyżej "takie sobie" i do perfekcji im daleko. Co zrobić, by poprawić standard?
Aby przygotować idealne jajko sadzone, kluczowe jest przede wszystkim użycie jak świeższych jajek. Po pierwsze to one są najsmaczniejsze, a po drugie, jeśli jajka mają już kilka tygodni, ich białko nie jest tak stabilne, przez co po wybiciu na patelnię zacznie się rozlewać. Z tego powodu może dojść do sytuacji, w której białko rozleje się na całej patelni, a żółtwo wciąż będzie całkowicie płynne. Próbując je ściąć, musimy uważać na to, by go przypadkiem nie przypalić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek
Druga niezwykle ważną kwestią jest to, na czym smażymy jajko. Najpopularniejsze jest wykorzystywanie w tym celu oleju, jednak właśnie ten tłuszcz na patelni może prowadzić do tego, że białko nam się przypali, a żółtko będzie niedogotowane.
Najlepsze do tego zastosowania jest masło klarowane. Ten rodzaj tłuszczu ma znacznie wyższą temperaturę spalania niż olej, więc nieprędko zacznie na patelni dymić. Dzięki temu smak potrawy będzie uszlachetniony, a nie zmieniony.
Przygotowanie patelni
Przed smażeniem jajka, należy je wbić do czystego naczynia, co pozwala sprawdzić jego świeżość i uniknąć pęknięcia żółtka podczas rozbijania bezpośrednio na patelni. Warto pamiętać, że nawet w świeżo przyniesionym ze sklepu opakowaniu jaj może się zdarzyć jedno, które jest zepsute. Jeśli wybijemy je bezpośrednio na patelnię, na przykład do jajecznicy, cała nasza praca może się zmarnować.
Patelnię należy rozgrzać, ale nie na najwyższą temperaturę. Najlepsze w tym celu będzie nastawienie kuchenki na średnią moc oraz wykorzystanie patelni pokrytej powłoką nieprzywierającą.
Tak usmażysz idealne jajko
Aby usmażyć idealne jajko sadzone, na rozgrzaną patelnię najpierw włóż masło klarowane i poczekaj, aż się roztopi. Następnie ostrożnie wlej jajko, zmniejsz ogień i smaż, aż białko się zetnie, a żółtko zgęstnieje. Zazwyczaj trwa to około trzy do czterech minut. Po usmażeniu jajko można przyprawić pieprzem, solą oraz posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem, co doda mu wyjątkowego smaku.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.