Blisko ludziJak walczyć z toksynami?

Jak walczyć z toksynami?

11.03.2015 08:50, aktualizacja: 11.03.2015 14:00

Warzywa czy owoce, które nie pleśnieją przez kilka tygodni są bogatym źródłem toksyn, które powodują, że czujemy się zmęczeni, osłabieni a nawet mogą doprowadzić do nowotworu. Jeżeli nie prowadzimy zdrowego trybu życia, warto zrobić sobie od czasu do czasu detoks.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego jak toksyny działają na organizm. Możemy je znaleźć wszędzie, w jedzeniu, w kosmetykach i w otoczeniu. Nie można od nich uciec, ale można ich się pozbyć albo je ograniczyć.

Warzywa czy owoce, które nie pleśnieją przez kilka tygodni są bogatym źródłem toksyn, które powodują, że czujemy się zmęczeni, osłabieni a nawet mogą doprowadzić do nowotworu.

Sprawdzajmy też skład kosmetyków, bo w nich również mogą znajdować się toksyny, które przenikną do naszej skóry. Wszystkie ekologiczne i naturalne kosmetyki będą ich zaprzeczeniem, tak ja i ekologiczna żywność. - Jeżeli nie prowadzimy zdrowego trybu życia, warto zrobić sobie od czasu do czasu detoks - radzi Beata Chudzińska, kierownik apteki Medicover.

Dietetycy nie mają wątpliwości - sezon zimowy odciska najgorsze piętno na naszym zdrowiu. Brak ruchu, smażone, tłuste jedzenie poprawiające humor w pochmurne, zimne miesiące, przetworzone jedzenie. Nasz organizm potrzebuje nie tylko witamin i świeżych produktów, ale i stopniowego detoksu. Możesz go przeprowadzić w w naturalny, niewymagający głodówki sposób, sięgając po ogólnodostępne warzywa, owoce i zioła. Tylko pamiętaj, że posiłki warto popijać dużą ilością wody mineralnej.

Zimą dostarczamy organizmowi najwięcej toksyn, bo częściej niż zwykle sięgamy po wysoko przetworzoną żywność, tłuste potrawy, kawę i inne używki. Nagromadzenie szkodliwych składników powoduje uczucie senności, częstsze choroby, cera staje się szara, a paznokcie i włosy łamliwe. Dobrym sposobem na oczyszczenie jest zastosowanie diety detoksowej. Trzeba jednak wiedzieć, po jaką żywność sięgnąć, aby nie wyrządzić jeszcze więcej szkód w organizmie.

- Przy stresującej pracy, niezdrowej diecie i braku aktywności fizycznej niemożliwe jest uchronienie się przed negatywnym skutkiem wszechobecnych toksyn. Dlatego warto wspomóc wątrobę poprzez dostarczenie jej substancji, które realnie pomogą w oczyszczaniu organizmu, takich jak cholina, substancje zawarte w chlorelli i wyciągu z karczocha. One w połączeniu ze zdrową dietą, ruchem i zdrowym stylem życia pomogą w utrzymaniu stężenia toksyn na bezpiecznym poziomie – mówi dr inż. Katarzyna Okręglicka, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, pracownik naukowy w Zakładzie Medycyny Zapobiegawczej i Higieny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. - Chlorella jest nieoceniona w dobie szybkiego i niezdrowego jedzenia, kiedy to wątroba potrzebuje realnego wsparcia w walce z toksynami osłabiającymi nasz organizm. Nie ma takiego drugiego produktu naturalnie występującego w przyrodzie, a łączącego tak wiele korzystnych cech detoksykacyjnych z wysoką wartością odżywczą – podkreśla Okręglicka.

Chlorella jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu – stąd też wzięła się jej nazwa. Chlorofil występuje w organizmach samożywnych (rośliny, algi, bakterie fotosyntetyzujące) i jest odpowiedzialny jest za dostarczanie energii pozyskanej w procesie fotosyntezy. Odgrywa także niezwykle ważną rolę w usuwaniu toksycznych substancji ze wszystkich komórek.

Udowodniona zdolność chlorelli do pochłaniania zanieczyszczeń to prawdziwa ulga dla wątroby, której jedną z kluczowych ról jest wyeliminowanie szkodliwych substancji z organizmu człowieka. W ciągu jednej minuty przez wątrobę przepływa nawet do 1,5 litra krwi, która czeka na oczyszczenie.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (9)
Zobacz także