Czarna rzepa
Czarna rzepa jest bogata w witaminy z grupy B, witaminy C, P i A oraz pierwiastki - potas, żelazo, magnez, cynk, wapń, fluor, mangan, sód i fosfor. Jej korzeń zawiera glikozydy gorczyczne, w których znajdują się cenne związki siarki. To one w głównej mierze pozwalają zachować zdrowy wygląd cery, mocne paznokcie i włosy. Rzepa nie tylko wzmacnia strukturę włosów - ogranicza też ich wypadanie i stymuluje porost.
Regulując pracę gruczołów łojowych, zapobiega przetłuszczaniu i powstawaniu łupieżu. Dodatkowo, włosy stają się mocne, sprężyste i lśniące.
Jak ją przygotować? Średniej wielkości warzywo obieramy i kroimy na kawałki, a następnie przeciskamy przez sokowirówkę. Sok przelewamy do butelki, dodajemy spirytus i wodę destylowaną (na 150 ml soku - 20 ml spirytusu i 20 ml wody). Wrażenie mrowienia, które można poczuć po nałożeniu preparatu na włosy, to sygnał, że mikstura działa. Dwie godziny po natarciu głowy można umyć włosy.