Jak zaparzyć herbatę? 7 faktów, o których nie wiedziałaś
Właściwie zaparzona herbata zachwyca swoim smakiem i aromatem. Aby móc przyrządzić taki napój, nie wystarczy pamiętać o podstawowych zasadach odnośnie przyrządzania danego jej gatunku. Równie ważną rolę odgrywają tu specjalne akcesoria. Jak zaparzyć herbatę z ich pomocą? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
04.10.2019 12:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rodzaje zaparzaczy do herbaty
Zaparzacz do herbaty przybierać może rozmaite formy. Do wyboru mamy:
- Zaparzacze tłokowe — określane są one również mianem French Press. Z pomocą takiego akcesorium przyrządzić możemy zarówno herbatę, jak i kawę. Tego typu zaparzarka do herbaty ma formę kubka z żaroodpornego szkła. Jego pojemność, w zależności od modelu, wynosić może od 0,5 do nawet 2l. Zaparzacz do herbaty wyposażony jest w tłok, który opuszcza się po zalaniu naparu. Wybierając to akcesorium, pod uwagę wziąć należy między innymi wielkość oczek. Im będą one mniejsze — tym lepiej. Skutecznie uchronią one bowiem przed przedostawaniem się kawałków liści do naparu.
- Zaparzacze pojedyncze — w przeciwieństwie do opisanych powyżej, służą one do zaparzania nie kilku, lecz 1 porcji herbaty. Korzystanie z takich zaparzaczy do herbaty do kubka jest bardzo proste. Wystarczy, że w ich wnętrzu umieścimy porcję wybranego gatunku herbaty. Po zamknięciu, gadżet wkładamy do filiżanki, odczekujemy kilka minut i wyjmujemy. Na rynku spotkać można się również z modelami zawieszanymi na brzegu kubka. Takie zaparzarki do herbaty różnić się mogą od siebie chociażby materiałem wykonania. Do wyboru mamy modele ceramiczne, silikonowe czy ze stali nierdzewnej. Przybierać mogą one rozmaite, nierzadko bardzo fantazyjne kształty. Przykładem może być zaparzacz do herbaty ludzik czy zaparzarka w kształcie truskawki. Tego typu śmieszny gadżet to znakomity pomysł na prezent dla każdego miłośnika herbaty.
Kubki i dzbanki z zaparzaczem do herbaty
Akcesorium, w które zaopatrzyć powinien się każdy fan ziołowych naparów są dzbanki z zaparzaczem. Na pierwszy rzut oka wyglądają one jak klasyczne naczynia na herbatę. Tym, co je od nich różni jest obecność wyjmowanego zaparzacza znajdującego się w jego centralnej części. Taki dzbanek zaparzacz do herbaty to idealne rozwiązanie na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół.
Kolejna propozycja to kubek z zaparzaczem do herbaty. Takie naczynie wyposażone jest w zaparzacz — czy to ze stali nierdzewnej, czy porcelanowy, w którym umieszcza się liście, a po upływie kilku minut — wyjmuje. Najbardziej praktyczne są filiżanki z zaparzaczem do herbaty wyposażone w pokrywkę, która skutecznie chroni przed przypadkowym wylaniem napoju podczas przenoszenia naczynia.
Jak zaparzyć herbatę? Garść przydatnych wskazówek
Każdy z gatunków herbat wymaga odpowiedniego sposobu parzenia. Jak parzyć zieloną herbatę na uspokojenie? Zaparzać powinno się ją przez około 2-3 minuty w temperaturze między 70 a 80 stopni. Najpopularniejszym błędem w przyrządzaniu takiej herbaty jest zalanie ją wrzątkiem i nie wyjmowanie zaparzacza. W konsekwencji tego, napój staje się gorzki.
Jak parzyć japońską, zieloną, sproszkowaną herbatę Matcha? Do tego celu wykorzystuje się specjalne akcesoria. Są nimi: czarka do rozmieszania herbaty o nazwie Chawan, bambusowa miarka — Chasaku oraz wykonana z bambusa miotełka nazywana Chasen. Jak krok po kroku przyrządza się taką herbatę? 2 łyżeczki herbaty wsypujemy do czarki i zalewamy ją 100 ml wody o temperaturze 80 stopni.
Mieszamy przy pomocy miotełki do momentu powstania piany. Następnie dolewamy odrobinę wody — jej ilość dopasowana powinna być do indywidualnych preferencji co do mocy herbaty. Herbatę matcha przyrządzić możemy również bez wspomnianych powyżej akcesoriów. Do tego celu użyć należy wówczas spieniacza do mleka.
Wskazane akcesoria i wskazówki na temat parzenia herbaty to gwarancja codziennych, małych sukcesów w przyrządzaniu aromatycznych naparów.