Jakie zioła warto hodować w domu

Jakie zioła warto hodować w domu

Jakie zioła warto hodować w domu
09.03.2006 11:55, aktualizacja: 20.03.2006 14:01

Zioła hodowane w domu nie tylko upiększają nasze mieszkanie, ale także stanowią źródło witamin. My podajemy przykłady najpopularniejszych gatunków ziół, a także radzimy jak o nie dbać, by pięknie rosły.

Zioła hodowane w domu nie tylko upiększają nasze mieszkanie, ale także stanowią źródło witamin. My podajemy przykłady najpopularniejszych gatunków ziół, a także radzimy jak o nie dbać, by pięknie rosły. Jeżeli chcemy, aby nasza uprawa ziół była powodem do dumy, musimy pamietać zarówno o podlewaniu, jak i dobraniu odpowiedniego miejsca w którym postawimy zioła.

Bazylia
Roślina jednoroczna. W Polsce ma coraz więcej zwolenników, a niezwykle popularna jest w kuchni śródziemnomorskiej. Pochodzi z Afryki i Azji. Odmian bazylii jest bardzo dużo. W warunkach domowych jej hodowla będzie udana, jeśli zapewnimy jej bardzo słoneczne miejsce.

  1. Jak uprawiać Ziemia powinna być przepuszczalna i wilgotna. Należy ją posiać rzadko w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie przesadzić po kilka sztuk do doniczki, przerywać co 20 cm.
  2. Pielęgnacja Podlewać jedynie w południe, nigdy wieczorem, nie zalewać, gdyż korzenie mogą zacząć gnić. W ciepłe, bardzo słoneczne dni - spryskiwać wodą.
  3. Wykorzystanie w kuchni W kuchni używamy jej młodych liści, które po prostu urywamy. Liście lepiej jest ucierać z olejem lub rozetrzeć w palcach niż posiekać. Do potraw należy ja dodawać w ostatniej chwili, tuż przed końcem gotowania. Świetna do sałatek, zwłaszcza tych z pomidorami.
  4. Dodatkowe atuty Postawiona przy oknie odstrasza owady, a także pomaga na niestrawność.

Szałwia
Choć szałwia kojarzy nam się jedynie z leczniczymi właściwościami, to można ją także wykorzystywać do przyprawiania potraw.

  1. Jak uprawiać Lubi miejsce słoneczne, gleba powinna być lekka i zasadowa i dobrze spulchniona. Można wysiewać z nasion wprost do doniczek.
  2. Pielęgnacja Przycinać po kwitnieniu, wymieniać zdrewniałe części rośliny raz na cztery, pięć lat. Jeśli liście zaczną żółknąc, może to oznaczać, że korzenie mają za ciasno.
  3. Wykorzystanie w kuchni Kwiaty można dodawać do sałatek lub zaparzyć aromatyczna herbatę.. Liście po wymieszaniu z cebulą i dodaje do farszu drobiowego. Dodaje się do wieprzowiny, kaczki, miesza się z serami. Pyszne jest masło z dodatkiem szałwi.
  4. Dodatkowe atuty Pomaga w trawieniu tłustego jedzenia i przy biegunce, ma działanie antyseptyczne i przeciwgrzybicze. Suszone liście można wkładać między bieliznę dla odstraszenia insektów. Spalane odświeżają powietrze. Aromat tego zioła usuwa zapachy kuchenne i zapach zwierząt.

Ogórecznik lekarski
Może być z powodzeniem stosowana w kuchni, ale jednocześnie jest niezwykle ozdobna - ma piękne jasnoniebieskie kwiatki. Ponadto zawiera sporo wapnia, potasu i soli mieneralnych.

  1. Jak uprawiać Roślina jednoroczna. Lubi dużo słońca, glebę lekka, suchą, dobrze przepuszczalną. Można siać na wiosnę (wtedy kwiatki pojawią się latem)lub jesienią (wtedy zakwitnie wiosną) wprost do doniczki.
  2. Pielęgnacja Podlewać, gdy ziemia jest sucha.
  3. Wykorzystanie w kuchni Kwiaty mogą stanowić dodatek do sałatek. Liście można dodawać do miękkich serów, marynat i kanapek, szpinaku.
  4. Dodatkowe atuty Można używać w diecie bezsolnej, gdyż zawiera sole mineralne. Dodawać do maseczek na twarz przy cerze suchej.

Estragon
Doskonała przyprawa. Można kupić dwa rodzaje estragonu: francuską- delikatną i rosyjska - odporną na wahania temperatur, ale o mniej intensywnym aromacie.

  1. Jak uprawiać Roślina wieloletnia. Lubi osłonięte i słoneczne miejsca, a ziemię bogatą, lekką i suchą. Rosyjski estragon należy wysiewać wiosną.
  2. Pielęgnacja Przerywać i przesadzać co 30 45 cm i przycinać jesienią.
  3. Wykorzystanie w kuchni Używać ostrożnie - zioło o bardzo pikantnym i dyskretnym zapachu. Poszatkowane liście można dodawać do awokado, majonezu, dań rybnych, sałatek, lekkich zup, pomidorów, steków i smażonych ryb. Nadają się także do pieczonych kurczaków oraz marynat. Można mieszać z trybulą i pietruszką.
  4. Dodatkowe atuty Korzeń estragonu łagodzi ból zębów, picie herbatki z zaparzonych liści poparwia apetyt i trawienie. Roślina bogata w jod, sole mineralne oraz witaminę A i C.

Pietruszka
Jedna z najbardziej popularnych roślin stosowanych w polskiej kuchni. Łatwa w hodowli, niewymagająca. Jest bogata w witaminy, sole mineralne.

  1. Jak uprawiać Dwuletnia. Lubi miejsca słoneczne lub z lekkim cieniem. Ziemia powinna być żyzna, wilgotna. Siać ją można od wiosny do późnego lata.
  2. Pielęgnacja Dobrze rośnie w pomieszczeniach,. Wymaga przerywania lub przesadzania co 20 cm. Nie lubi zimna. Liście można wykorzystywać już w pierwszym roku, korzenie natomiast w drugim.
  3. Wykorzystanie w kuchni Posiekanymi liśćmi pietruszki można posypywać kanapki, potrawy z jaj, zupy jarzynowe, ryby i gotowane ziemniaki. Świetna przyprawa do wielu sosów i majonezu.
  4. Dodatkowe atuty Zawiera witaminy i sole mineralne. Naparem z liści pietruszki można przemywać suchą cerę. Rozjaśnia piegi. Korzeń pietruszki poprawia trawienie.

Mięta
Wiele jej odmian uprawiano w Europie już w XIX wieku. Ale już starożytni Rzymianie przyprawiali nią sosy i wina. Ma piękny zapach.

  1. Jak uprawiać Bylina zimnotrwała. Lubi nasłonecznione, ale w części ocienione miejsca, glebę zaś wilgotną próchniczą, przepuszczalną i zasadową. Można siać ją wiosną.
  2. Pielęgnacja Przerywa się lub sadzi co 30 cm.
  3. Wykorzystanie w kuchni Można używać jako przyprawy do sosów, octów, syropów, sałatek owocowych, napojów, ponczów, do gotowania młodych ziemniaków i groszku.
  4. Dodatkowe atuty Liście mięty odstraszają myszy. Rozsypane w szufladach i włożone między pościel odstraszają mrówki i pchły. Picie naparu pomaga w trawieniu, w przeziębieniach, grypie.

*Macierzanka (tymianek)
*

Jako przyprawa i roślina ozdobna - jej liście są barwne i niezwykle aromatyczne. Znana od niepamiętnych czasów. Rzymscy żołnierze na przykład kąpali się w wodzie z tymiankiem, by dodać sobie męstwa. Na średniowiecznej liście magicznych ziół zajmuje pierwsze miejsce.

  1. Jak uprawiać Krzew. Lubi miejsca dobrze nasłonecznione, zaś glebę lekka, dobrzeprzepuszczalną i zasadową. Wysiewać na wiosnę.
  2. Pielęgnacja Przerywa co 20-30 zm. Latem od czasu do czasu strzyc.
  3. Wykorzystanie w kuchni Dodaje się do bulionów, marynat, farszów, sosów i zup. Najlepszy jest świeży. Pomaga w trawieniu tłustego jedzenia. Macierzankę o zapachu cytryny dodaje się do kurczaków, ryb, warzyw, sałatek owocowych i dżemów.
  4. Dodatkowe atuty Napar z liści tymianku zmniejsza dolegliwości spowodowane wypiciem nadmiernej ilości alkoholu. Herbatka posłodzona miodem łagodzi kaszel, pomaga przy przeziębieniach i bólu gardła. Świeża macierzanka pięknie pachnie i odświeża powietrze, likwiduje niemiłe zapachy w mieszkaniu.

Rozmaryn
Wiosną kwitnie na niebiesko. Niegdyś uważano, że wzmacnia pamięć. Rozmaryn palono także w pokoju chorego.

  1. Jak uprawiać Lubi miejsca słoneczne, gleba musi być dobrze spulchniona, większa zawartość wapnia w ziemi sprawi, że roślina będzie mniejsza, ale jej zapach będzie bardziej intensywny.
  2. Pielęgnacja Wysiewać do doniczek wiosną. Lubi ciepło. Najlepiej rośnie w temperaturze 20 st. C. Można ostrożnie skubać liście przez cały rok.
  3. Wykorzystanie w kuchni Kwiaty dodaje się do sałatek. Liście w niewielkich ilościach dodaje się do wielu potraw mięsnych, zwłaszcza do baraniny i wieprzowiny. Można używać podczas gotowania ziemniaków oraz do ziołowego masła.
  4. Dodatkowe atuty Odświeża powietrze, liście dodane do kąpieli pobudzają krążenie krwi. Naparem z liści można płukać ciemne włosy. Palone gałązki odstraszają owady.

Nasturcja
Będzie piękna ozdobą kuchni. Jej pnąca odmiana może zdobić nasze okno. W zależności od odmiany może kwitnąć na czerwono, żółto lub pomarańczowo.

  1. Jak uprawiać Lubi słońce lub lekki cień. Nasiona wysiać do doniczek wiosną, co 20 cm w dobrze spulchnioną ziemię. Nie potrzebuje specjalnych warunków
  2. Pielęgnacja Nie wymaga specjalnej pielęgnacji. Podlewać należy ziemię, gdy jest sucha, ale nie przesuszona.
  3. Wykorzystanie w kuchni Liście, pączki i kwiaty maja ostry aromat, można je dodawać do sałatek i kanapek. Młode nasiona maja mocniejszy aromat, więc można używać ich do sosu tatarskiego zamiast chrzanu. Marynowane w occie zastępują kapary.
  4. Dodatkowe atuty Piękna, dekoracyjna roślina, liście zawierają dużo witaminy C i są skutecznym środkiem na przeziębienie.