Zupa z czarnej fasoli
Mamy propozycję dla tych, którym zupa z dyni po prostu się znudziła. Pyszny, rozgrzewający krem ze sporą dawką witamin można zrobić z czarnej fasoli. Ta słodkawa roślina strączkowa nie jest tak popularna jak jej czerwona czy biała odmiana. Warto jednak mieć ją w kuchni, bo jak wynika z badań opublikowanych w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" ma nawet 40 razy więcej przeciwutleniaczy od najbardziej popularnej w polskich kuchniach fasoli białej.
Składniki:
250 g czarnej fasoli suchej, 3 pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 marchewki, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki cząbru, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy przez około godzinę z liśćmi laurowymi. Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na oliwie i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną drobno lub startą na tarce marchewkę. Dodajemy pomidory bez skóry. Dodajemy ugotowaną fasolę. Całość zalewamy wodą tak, by jedynie przykryć warzywa. Gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy przyprawami, dodajemy koncentrat. Miksujemy blenderem na gładki krem.