Brukselki z pieca
Niewielkie zielone główki ze względu na swoje właściwości są nazywane warzywami młodości. Już 150 g tych warzyw wystarczy, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ich smak można podkreślić ostrymi przyprawami albo sosami, które dodatkowo rozgrzeją nas w chłodne dni.
Składniki:
1 kg brukselki, 5 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki musztardy, 1/2 szklanki drobiowego bulionu, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Mieszamy. Brukselkę myjemy, suszymy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy przygotowanym sosem i pieczemy przez 40 min. W 200 stopniach Celsjusza. Na kilka minut przed końcem brukselkę polewamy bulionem i rozrobioną w odrobinie wody musztardą.