Jesz za dużo cukru? Wiemy, jak to sprawdzić!
Choć nie należy do najzdrowszych, trudno bez niego żyć. Cukier, zwany przez niektórych białą śmiercią, to składnik większości produktów - w tym przede wszystkim słodyczy. Jeżeli jesz je codziennie, jest duża szansa, że się od nich uzależniłaś. Bardzo prawdopodobne jest, że w twoim organizmie jest zbyt wysoki poziom cukru. Podpowiadamy, jak to sprawdzić.
10.10.2017 | aktual.: 11.10.2017 08:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jest kilka symptomów świadczących o tym, że spożywasz zbyt dużą ilość cukru. Jego ilość może mieć wpływ na samopoczucie, zdrowie i wygląd twojej cery. Dla dobra własnego zdrowia lepiej ich nie bagatelizować.
Brak energii
Zbyt duża ilość cukru w organizmie często objawia się brakiem energii i nieustającym zmęczeniem. Nadmiar tego składnika sprawia, że nasz organizm nie potrafi przerobić go na glukozę, czyli substancję, która odpowiada za energię. Doskonale wiedzą o tym osoby cierpiące na cukrzycę, które często narzekają na senność, przemęczenie, mają problemy z pamięcią i koncentracją. To dlatego, że w ich komórkach brakuje właśnie glukozy.
Słaba odporność
Przez nadmiar cukru w organizmie cierpi nasz system immunologiczny. - Cukry zakwaszają mikrośrodowisko w jelitach, co sprzyja namnażaniu, a jednocześnie rozwojowi drożdżaków. Ponadto cukry proste same w sobie stanowią pożywkę dla grzybów. Stąd też istnieją teorie, że odpowiednia dieta, uboga w pokarmy węglowodanowe, może sprzyjać zapobieganiu lub nawet leczeniu tych infekcji - twierdzi lekarz Tomasz Olejniczak.
Nieustający głód
Kiedy spada poziom glukozy, spada też poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Osoby, które jedzą zbyt dużo cukru, często odczuwają głód. Jeżeli masz napady wilczego głodu, postaraj się zredukować ilość spożywanego cukru do minimum
Niedoskonałości
Bogate w cukier i skrobię pokarmy (o wysokim indeksie glikemicznym)
są bardzo szkodliwe dla skóry i innych narządów. Nicholas Perricone, dermatolog z Nowego Jorku, ostrzega, że poprzez proces zwany glikacją cząsteczki cukru wiążą się z białkami. - Zarówno wolne rodniki, jak i końcowe produkty glikacji białek to przyczyny wielu zaburzeń metabolicznych. Są one odpowiedzialne za większość zmian zachodzących w procesie starzenia. W skórze właściwej wolne rodniki niszczą włókna kolagenu i elastyny. Skutek? Utrapienie wielu kobiet, czyli zmarszczki - mówi ekspert.