FitnessJesz za dużo cukru? Wiemy, jak to sprawdzić!

Jesz za dużo cukru? Wiemy, jak to sprawdzić!

Choć nie należy do najzdrowszych, trudno bez niego żyć. Cukier, zwany przez niektórych białą śmiercią, to składnik większości produktów - w tym przede wszystkim słodyczy. Jeżeli jesz je codziennie, jest duża szansa, że się od nich uzależniłaś. Bardzo prawdopodobne jest, że w twoim organizmie jest zbyt wysoki poziom cukru. Podpowiadamy, jak to sprawdzić.

Jesz za dużo cukru? Wiemy, jak to sprawdzić!
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Martyna Wojciechowska

Jest kilka symptomów świadczących o tym, że spożywasz zbyt dużą ilość cukru. Jego ilość może mieć wpływ na samopoczucie, zdrowie i wygląd twojej cery. Dla dobra własnego zdrowia lepiej ich nie bagatelizować.

Brak energii

Zbyt duża ilość cukru w organizmie często objawia się brakiem energii i nieustającym zmęczeniem. Nadmiar tego składnika sprawia, że nasz organizm nie potrafi przerobić go na glukozę, czyli substancję, która odpowiada za energię. Doskonale wiedzą o tym osoby cierpiące na cukrzycę, które często narzekają na senność, przemęczenie, mają problemy z pamięcią i koncentracją. To dlatego, że w ich komórkach brakuje właśnie glukozy.

Słaba odporność

Przez nadmiar cukru w organizmie cierpi nasz system immunologiczny. - Cukry zakwaszają mikrośrodowisko w jelitach, co sprzyja namnażaniu, a jednocześnie rozwojowi drożdżaków. Ponadto cukry proste same w sobie stanowią pożywkę dla grzybów. Stąd też istnieją teorie, że odpowiednia dieta, uboga w pokarmy węglowodanowe, może sprzyjać zapobieganiu lub nawet leczeniu tych infekcji - twierdzi lekarz Tomasz Olejniczak.

Nieustający głód

Kiedy spada poziom glukozy, spada też poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Osoby, które jedzą zbyt dużo cukru, często odczuwają głód. Jeżeli masz napady wilczego głodu, postaraj się zredukować ilość spożywanego cukru do minimum

Niedoskonałości

Bogate w cukier i skrobię pokarmy (o wysokim indeksie glikemicznym)
są bardzo szkodliwe dla skóry i innych narządów. Nicholas Perricone, dermatolog z Nowego Jorku, ostrzega, że poprzez proces zwany glikacją cząsteczki cukru wiążą się z białkami. - Zarówno wolne rodniki, jak i końcowe produkty glikacji białek to przyczyny wielu zaburzeń metabolicznych. Są one odpowiedzialne za większość zmian zachodzących w procesie starzenia. W skórze właściwej wolne rodniki niszczą włókna kolagenu i elastyny. Skutek? Utrapienie wielu kobiet, czyli zmarszczki - mówi ekspert.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (86)