Jesz za dużo cukru? Wiemy, jak to sprawdzić!

Choć nie należy do najzdrowszych, trudno bez niego żyć. Cukier, zwany przez niektórych białą śmiercią, to składnik większości produktów - w tym przede wszystkim słodyczy. Jeżeli jesz je codziennie, jest duża szansa, że się od nich uzależniłaś. Bardzo prawdopodobne jest, że w twoim organizmie jest zbyt wysoki poziom cukru. Podpowiadamy, jak to sprawdzić.

Czy spożywasz za dużo cukru?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Martyna Wojciechowska
86

Jest kilka symptomów świadczących o tym, że spożywasz zbyt dużą ilość cukru. Jego ilość może mieć wpływ na samopoczucie, zdrowie i wygląd twojej cery. Dla dobra własnego zdrowia lepiej ich nie bagatelizować.

Brak energii

Zbyt duża ilość cukru w organizmie często objawia się brakiem energii i nieustającym zmęczeniem. Nadmiar tego składnika sprawia, że nasz organizm nie potrafi przerobić go na glukozę, czyli substancję, która odpowiada za energię. Doskonale wiedzą o tym osoby cierpiące na cukrzycę, które często narzekają na senność, przemęczenie, mają problemy z pamięcią i koncentracją. To dlatego, że w ich komórkach brakuje właśnie glukozy.

Słaba odporność

Przez nadmiar cukru w organizmie cierpi nasz system immunologiczny. - Cukry zakwaszają mikrośrodowisko w jelitach, co sprzyja namnażaniu, a jednocześnie rozwojowi drożdżaków. Ponadto cukry proste same w sobie stanowią pożywkę dla grzybów. Stąd też istnieją teorie, że odpowiednia dieta, uboga w pokarmy węglowodanowe, może sprzyjać zapobieganiu lub nawet leczeniu tych infekcji - twierdzi lekarz Tomasz Olejniczak.

Nieustający głód

Kiedy spada poziom glukozy, spada też poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Osoby, które jedzą zbyt dużo cukru, często odczuwają głód. Jeżeli masz napady wilczego głodu, postaraj się zredukować ilość spożywanego cukru do minimum

Niedoskonałości

Bogate w cukier i skrobię pokarmy (o wysokim indeksie glikemicznym)
są bardzo szkodliwe dla skóry i innych narządów. Nicholas Perricone, dermatolog z Nowego Jorku, ostrzega, że poprzez proces zwany glikacją cząsteczki cukru wiążą się z białkami. - Zarówno wolne rodniki, jak i końcowe produkty glikacji białek to przyczyny wielu zaburzeń metabolicznych. Są one odpowiedzialne za większość zmian zachodzących w procesie starzenia. W skórze właściwej wolne rodniki niszczą włókna kolagenu i elastyny. Skutek? Utrapienie wielu kobiet, czyli zmarszczki - mówi ekspert.

Zobaczcie: Kulisy pracy nad serialem "Grześki wracają do szkoły"

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

16 lat temu brali ślub. Rocznicę spędzili z córkami. Tak wyglądają
16 lat temu brali ślub. Rocznicę spędzili z córkami. Tak wyglądają
Nosi je niewiele ponad tysiąc Polek. Piękne imię wymiera
Nosi je niewiele ponad tysiąc Polek. Piękne imię wymiera
"Cały czas w bólu". Mama pięcioraczków usłyszała diagnozę
"Cały czas w bólu". Mama pięcioraczków usłyszała diagnozę
Nie pij takiej kawy. Nieświadomie sobie szkodzisz
Nie pij takiej kawy. Nieświadomie sobie szkodzisz
Składają nawet 500 jaj. Gdy zauważysz, od razu działaj
Składają nawet 500 jaj. Gdy zauważysz, od razu działaj
Lepiej je wykop z ogrodu. Kleszcze lgną do niej na potęgę
Lepiej je wykop z ogrodu. Kleszcze lgną do niej na potęgę
Steczkowska ma zatarg z TVP? Syn artystki zabrał głos
Steczkowska ma zatarg z TVP? Syn artystki zabrał głos
Na urlop nie pojechała sama. Pojawiły się wspólne zdjęcia z rodzicami
Na urlop nie pojechała sama. Pojawiły się wspólne zdjęcia z rodzicami
Te buty kolejny sezon są hitem. Nie czyść ich wodą. Oto najlepszy sposób
Te buty kolejny sezon są hitem. Nie czyść ich wodą. Oto najlepszy sposób
Od ponad 30 lat nie jadła cukru. Tak wygląda, mając 75 lat
Od ponad 30 lat nie jadła cukru. Tak wygląda, mając 75 lat
Prostota jest teraz w cenie. Spójrzcie, jaki manicure wybrała Opozda
Prostota jest teraz w cenie. Spójrzcie, jaki manicure wybrała Opozda
Mówią o nim "polski koliber". Tego unikaj, gdy go zobaczysz
Mówią o nim "polski koliber". Tego unikaj, gdy go zobaczysz