Kawy mrożone idealnym napojem latem
Kawosze powiedzą, że nie ma złej pogody na filiżankę gorącej kawy – ale bądźmy szczerzy, latem, gdy temperatury często przekraczają 30’C, mało kto ma ochotę dodatkowo rozgrzewać się parującym napojem. W upalne dni, gdy powietrze stoi a żar leje się z nieba, nie ma lepszego sposobu na orzeźwienie niż kawa mrożona. Zastrzyk energii, doskonały smak i aromat, a przy tym miłe i tak potrzebne ochłodzenie.
29.07.2021 13:58
Mrożona kawa jest znacznie lepszym i zdrowszym rozwiązaniem niż popularne napoje energetyzujące. Oczywiście, możemy wybrać się do kawiarni by jej skosztować, jednak przygotowując ją samodzielnie w domu mamy pełną kontrolę zarówno nad wszystkimi składnikami, jak i profilem smakowym. Przekonanie, że kawa jest naturalnie bardzo gorzka (a im bardziej gorzka tym bardziej pobudza) jest błędne – dobrze wypalona, parzona w odpowiedniej temperaturze przez określony czas kawa zachwyca bogactwem smaków i aromatu. W dobrze zaparzonej kawie możemy wyczuć delikatne posmaki cytrusów, owoców tropikalnych, leśnych owoców w czekoladzie, migdałów, palonego chleba... To od metod gatunku, obróbki i stopnia wypalenia zależy smak. Który my możemy jeszcze wzbogacić dodatkami dobranymi zgodnie z naszymi upodobaniami.
Mrożone kawy i napoje kawowe
Mrożone latte – klasyka, do której przygotowania potrzebne będzie podwójne espresso lub lungo (przeciągnięte espresso), ok 150 ml zimnego mleka, 3 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie). Zaparzoną kawę schładzamy, dodajemy mleko i z kostkami lodu oraz cukrem mieszamy w shakerze. Przy serwowaniu możemy dodać gałkę lodów śmietankowych, bitą śmietanę lub inne ulubione dodatki.
Mokka masło orzechowe – do jej przygotowania potrzebne będzie espresso, pół szklanki mleka (3%), pół filiżanki czekolady w proszku, jogurt czekoladowy i 3 łyżki masła czekoladowego. Espresso mieszamy z mlekiem, dodajemy jogurt czekoladowy i czekoladę w proszku, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masło orzechowe i z kostkami lodu dokładnie wstrząsamy (np. w shakerze) do uzyskania jednolitej mieszaniny. W zależności od upodobań, możemy delikatnie prószyć cynamonem z wierzchu.
Kawowe smoothie – do przygotowania tego napoju potrzebne będzie ok 150 ml kawy, 3 łyżki płatków owsianych, 300 ml mleka, dojrzały banan, opcjonalnie orzechy włoskie lub laskowe (90-100 gramów). Do świeżo parzonej kawy dodajemy płatki owsiany, ostudzamy. W blenderze miksujemy banana z wystudzoną kawą, zimnym mlekiem oraz kilkoma kostkami lodu (opcjonalnie dodajemy orzechy) do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kawa to podstawa
Podstawą mrożonych kaw i napojów kawowych jest oczywiście espresso (czasem w wersji lungo, czyli tzw. przeciągniętego espresso). Pozostałe dodatki komponujemy wedle własnych upodobań – mleko możemy wykorzystać bardziej tłuste lub chude, pochodzenia zwierzęcego lub roślinne; cukier lub miód dodajemy do smaku, przyprawy (jak cynamon czy kakao) również – natomiast to od kawy zależą właściwości pobudzające napoju.
Aby przygotować idealne espresso musimy przede wszystkim wybrać odpowiedni ekspres, który to wybór często dyktuje również wybór rodzaju kawy – mielona, w ziarnach lub kapsułkach. Jeśli preferujemy opcje błyskawiczne, możemy również sięgnąć po kawy rozpuszczalne.
Jakie ekspresy mamy do wyboru?
Ekspres ekspresowi nierówny – na rynku dostępne są przeróżne modele i rodzaje w zróżnicowanych przedziałach cenowych, spośród których każdy znajdzie coś dla siebie.
Ekspresy ciśnieniowe pozwalają na wygodne i relatywnie szybkie przygotowanie kawy, cały proces parzenia pod wysokim ciśnieniem odbywa się bez udziału kawosza. Dodatkowe opcje ekspresów ciśnieniowych (jak spieniacz do mleka czy młynek umożliwiający wykorzystanie całych ziaren, a nie kawy mielonej) pozwala na tworzenie zróżnicowanych kaw i napojów kawowych.
Ekspresy kolbowe z kolei to urządzenia, które pozwalają na pełną kontrolę nad przygotowywanym napojem. Użytkownik może sam wybrać ziarna, zdecydować o poziomie ich zmielenia czy sile ubicia – a wszystko to, by uzyskać preferowany smak i aromat parzonej kawy.
Ekspresy przelewowe są proste w konstrukcji i obsłudze – pojemnik na kawę, zbiornik na wodę, filtr, mechanizm grzewczy i dzbanek, w którym zbiera się gotowa kawa. Nie są zbyt drogie, w zależności od ustawień pozwalają na zaparzenia naprawdę mocnej kawy z wysoką zawartością kofeiny – i potrafią długo utrzymać wysoką temperaturę kawy w dzbanku.
Ekspresy kapsułkowe umożliwiają szybkie przygotowanie nawet złożonych kaw, które dotychczas były domeną kawiarni. Nie trzeba być baristą, by za ich pomocą przygotować nie tylko pyszne, ale i atrakcyjne wizualnie napoje.
Szukając ekspresu trzeba zastanowić się nad naszymi potrzebami i wybrać taki, który będzie spełniał je w największym stopniu. Warto zajrzeć do Media Expert, które oferuje bogaty wybór różnych ekspresów i kaw w konkurencyjnych cenach – i często z dodatkowymi korzyściami, jak na przykład atrakcyjne systemy płatności ratalnych lub darmowe dostawy.
Więcej informacji oraz aktualne promocje znajdziemy na stronach dedykowanych kawom i poświęconym ekspresom do kaw https://www.mediaexpert.pl/lp,p-jaki-ekspres-do-kawy-wybrac