FitnessKobiety na diecie mogą być niebezpieczne za kierownicą

Kobiety na diecie mogą być niebezpieczne za kierownicą

Kobiety na diecie mogą być niebezpieczne za kierownicą
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
28.02.2017 16:39, aktualizacja: 25.05.2018 15:20

Nie tylko rozmawianie przez telefon podczas prowadzenia samochodu jest niebezpieczne. Aż 84 procent kobiet prowadzi samochód, odczuwając głód. Przyznają, że jest to przyczyną zmęczenia oraz obniżonej koncentracji na drodze.

Udowodniono, że wiecznie głodne i nerwowe kobiety za kółkiem mogą być niebezpieczne. Jak wynika z badań brytyjskiej firmy ubezpieczeniowej Sheila's Wheels, kobiety często jeżdżą, kiedy są głodne. 12 proc. twierdzi, że nie lubi siadać za kierownicą niedługo po zjedzeniu posiłku, a 5 proc. nie je, gdyż jest w tym czasie na diecie. Jazda z pustym żołądkiem jest niebezpieczna. Wówczas dochodzi do spadku stężenia glukozy we krwi.
- Najczęściej jest to spowodowane zbyt długimi przerwami między posiłkami lub zbyt obfitym jednym posiłkiem. Najbardziej wrażliwym narządem na zmiany stężenia glukozy jest nasz mózg, dlatego często odczuwamy po spożyciu obfitego posiłku napady senności, spadek energii - tłumaczy na antenie TVN Turbo, Marcin Magiera, specjalista dietetyk.

Głód jest częstą przyczyną zaburzeń koncentracji, co może być realnym zagrożeniem zarówno dla kierowcy jak i innych uczestników ruchu. Osoby będące na długotrwałej diecie mogą mieć tendencję do nadmiernej irytacji, a nerwy zdecydowanie nie sprzyjają bezpiecznej jeździe.

Podjadanie przekąsek podczas jazdy samochodem to też nie jest dobry pomysł. Może być równie niebezpieczne jak rozmowa przez telefon. Jeśli musimy coś zjeść, należy pamiętać, aby przekąski były łatwe do rozpakowania. Tak, aby nie ograniczać ruchów kierownicą.

Dlatego nawet na diecie należy pamiętać, aby zjeść śniadanie.
- Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - wyjaśnia dietetyk Joanna Wasiluk na portalu abczdrowie.pl. - Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu. Nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa sporą ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (8)
Zobacz także