Koktajl z kiwi - przepisy na koktajle z różnymi dodatkami
Koktajle z kiwi są lekkostrawne, niskokaloryczne i pyszne. Warto jednak wiedzieć, z jakimi składnikami łączyć kiwi, aby koktajl nie wyszedł za gorzki. Koktajl z kiwi to szybki i łatwy sposób na pożywne śniadanie lub deser. Pokażemy kilka przepisów na koktajl z kiwi.
15.09.2018 | aktual.: 07.02.2020 11:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis na koktajl z kiwi i gruszką
Koktajl z kiwi i gruszką pomoże osobom, zmagającym się z chorobami endokrynologicznymi. Gruszki jako nieliczne z owoców zawierają jod, czyli minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Oto przepis na koktajl z kiwi:
Przygotowanie: Owoce należy obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować.
Przepis na koktajl z kiwi i imbirem
Koktajl z kiwi i imbiru sprawdzi się idealnie w diecie odchudzającej. Imbir ma właściwości rozgrzewające oraz poprawiające przemianę materii.
Aby przygotować koktajl potrzebujemy:
- 210 g kiwi;
- 120 g banana;
- 2 cm startego imbiru (może być 10 g imbiru mielonego);
- 150 ml soku jabłkowego.
Przygotowanie: Aby przygotować koktajl należy obrać owoce ze skórki, pokroić i zblendować. Do zmiksowanych owoców trzeba dodać starty imbir oraz sok jabłkowy. Składniki należy dokładnie wymieszać.
Przepis na trójkolorowy koktajl z kiwi
Trójkolorowy koktajl opiera się na miksie z kiwi, banana oraz truskawek. Ten koktajl jest prawdziwą konkurencją dla deseru lodowego.
Aby przygotować koktajl z kiwi potrzeba:
- 220 g kiwi;
- 120 g banana;
- 80 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty);
- 100 g truskawek;
- garść orzechów nerkowca.
Przygotowanie: Owoce należy dokładnie umyć i obrać ze skórki. Następnie trzeba zblendować kiwi z bananem (pierwsza warstwa koktajlu). Następnie dodajemy jogurt typu greckiego, który przekładamy orzechami nerkowca. Góra koktajlu to zblendowane truskawki (mogą być mrożone), posypane migdałami i wiórkami kokosowymi.
Właściwości kiwi
Kiwi to owoc od lat dziko rosnący w Chinach, nazywany też agrestem chińskim. Hodowlę i uprawę kiwi rozpoczęli rolnicy w Nowej Zelandii. Kiwi (100 g) ma 60 kcal, 0,9 g białka, 13,9 g węglowodanów, 0,5 tłuszczu oraz 84 g wody. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminy A, C, D i E.
W kiwi znajdziemy też makroelementy (fosfor, wapń, magnez, potas, sód) oraz mikroelementy (żelazo, miedź, cynk, mangan). Robiąc koktajl z kiwi, warto pamiętać, że zawiera ono enzym zwany aktynidą, która powoduje rozpad białka, dlatego też owoc w połączeniu z mlekiem, kefirem lub jogurtem naturalnym nabiera gorzkiego smaku. Aby temu zapobiec, należy wrzucić kiwi na chwilę do gorącej wody, a dopiero potem do koktajlu.
Wzbogacanie koktajli z kiwi
Każdy koktajl z kiwi można wzbogacić o zarodki pszenne, siemię lniane lub płatki owsiane. Takie dodatkowe składniki posiadają dużo błonnika, który zapobiega chorobom układu krążenia, a co najważniejsze na długo daje uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami. Koktajle z kiwi mogą zawierać też warzywa, takie jak seler naciowy, pietruszka, szpinak czy jarmuż. Warto również pamiętać, że kiwi to najbardziej uczulający owoc na świecie, dlatego nie wszyscy mogą rozkoszować się smakiem koktajli z kiwi.