Koktajle owocowe - koktajl jagodowy, koktajl truskawkowy i inne
Koktajle owocowe to szybki sposób na śniadanie, drugie śniadanie lub deser. Są zdrowe, pożywne i dostarczają organizmowi wielu witamin oraz składników mineralnych. Same owoce, zero cukru - to idealny posiłek dla osób będących na diecie. Koktajle owocowe pomagają też przy różnych dolegliwościach zdrowotnych.
Koktajle owocowe nie mają ograniczeń. Można je przyrządzić ze wszystkich owoców (nawet mrożonych) i ziół. Wyjątkiem są jedynie alergie pokarmowe na konkretne owoce. Oto kilka przepisów na pyszne koktajle z owoców.
Owocowy koktajl z siemieniem lnianym
Koktajl owocowy z siemieniem lnianym wspomaga układ pokarmowy (zaparcia)
. Co więcej, siemię lniane zawiera błonnik, który zmniejsza apetyt i chęć podjadania między posiłkami.
Aby przygotować koktajl owocowy, potrzebujemy:
- 10 g siemienia lnianego;
- 240 g soku jabłkowego;
- 50 g melona;
- 60 g banana;
- kilka kropli soku z cytryny.
Przygotowanie:
Siemię lniane należy zalać ok. 30 g gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Następnie trzeba zmiksować namoknięte nasiona z sokiem jabłkowym, melonem i bananem. Goryczy nada kilka kropli soku z cytryny (lub limonki).
Koktajl owocowy - letni koktajl jagodowy
Czarne jagody to owoce sezonowe, które regulują poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają degeneracji plamki żółtej oka, wspomagają układ trawienny (są lekiem na biegunkę), wzmacniają włosy, skórę i paznokcie.
Aby przygotować zdrowy koktajl owocowy z jagód, należy zaopatrzyć się w:
- 500 g jagód (mogą być mrożone);
- 250 g jogurtu naturalnego;
- 10 g miodu lub ksylitolu;
- 10 g zarodków pszennych;
- 20 g migdałów w płatkach.
Przygotowanie:
Jogurt należy zmiksować z owocami i ksylitolem. Na koniec dodać migdały i zarodki pszenne.
Koktajl owocowy - bomba witaminowa
Kolorowy koktajl owocowy należy podawać w przezroczystej szklance do deserów, tak aby widoczne były 3 warstwy różnych smaków. Taki koktajl idealnie sprawdzi się po treningu, ponieważ jego podstawowym składnikiem jest banan.
Do przygotowania koktajlu owocowego potrzeba:
- 120 g banana;
- 180 g kiwi;
- 10 g soku z cytryny;
- 115 g brzoskwini.
Przygotowanie:
Owoce należy miksować pojedynczo. Pierwszą warstwę będzie tworzyć zblendowane banany z sokiem z cytryny, następną (środkową) warstwą są zmiksowane brzoskwinie, a ostatnią zblendowane kiwi.
Koktajl owocowy - tradycyjny koktajl truskawkowy
Truskawki to owoce sezonowe, które warto wykorzystać w odpowiedni sposób. Truskawki zawierają dużą dawkę witaminy B, C oraz PP, której zadaniem jest utrzymanie dobrej kondycji skóry. Co więcej, w truskawkach znajdziemy sole organiczne, wpływające na poprawę przemiany materii i pektyn, które oczyszczają jelita z resztek pokarmu.
Aby przygotować truskawkowy koktajl owocowy, potrzebujemy:
- 150 g truskawek;
- 60 g banana;
- 200 ml jogurtu naturalnego;
- 100 ml mleka;
- 15 g płatków owsianych.
Przygotowanie:
Owoce należy dokładnie zmiksować, tak, aby powstała gładka konsystencja. Następnie dodać jogurt naturalny, mleko oraz płatki owsiane. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.
Koktajle owocowe można dekorować na różne sposoby: małymi kawałkami owoców, listkami mięty lub płatkami migdałów.