GotowaniePrzepisyKonfitura pomidorowo-pomarańczowa

Konfitura pomidorowo-pomarańczowa

Konfitura pomidorowo-pomarańczowa
23.09.2005 10:45, aktualizacja: 20.02.2006 15:34

Oryginalna i doskonała w smaku.

30 min, 40 porcji
1 porcja 45 kalorii

Składniki:
- 80 dag zielonych pomidorów
- 3 pomarańcze
- 1 opakowanie żelfixu 3:1
- 35 dag cukru

Pomidory dokładnie umyć, pokroić na plasterki, pomarańcze wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, jedną pokroić na cienkie plastry, a z pozostałych wycisnąć sok.
Pomidory przełożyć do garnka, dodać sok pomarańczowy, wsypać żelfix, doprowadzić do zagotowania, ciągle mieszając drewnianą łyżką.
Dosypać cukier, wrzucić plastry pomarańczy pokrojonej razem ze skórką, gotować jeszcze 5 minut, garnek zestawić z ognia, łyżką cedzakową zebrać pianę.
Napełnić po brzegi wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić pokrywki, słoiki ustawić do góry dnem na 5 minut.

*Polecamy: *Z dodatkiem żelfixu 3:1 szybko przygotujesz niskosłodzone konfitury. Umyte i rozdrobnione owoce wystarczy zagotować z żelfixem 3:1, dodać cukier (350 g na każdy kilogram owoców), gotować 2 minuty, zdjąć pianę i napełnić słoiki. Dodatek żelfixu chroni przetwory przed pleśnieniem.