Dietetyczka odradza zakup. "Toksyczne siedlisko bakterii"
"Czy wiesz, że paczkowana zielenina może być siedliskiem bakterii, w tym kałowych?" - pyta na Instagramie dietetyczka Anna Mizerska. Ekspertka wyjaśniła, dlaczego unika podobnych produktów.
Wiele osób sięga po gotowe, pakowane produkty spożywcze ze względu na wygodę i oszczędność czasu. Paczkowana żywność, w tym sałaty i mieszanki liściaste, cieszy się dużą popularnością. Jednak rzadko kto zastanawia się nad możliwymi konsekwencjami zdrowotnymi związanymi z jej spożywaniem.
Czy pakowana zielenina jest bezpieczna?
W opublikowanym filmiku na profilu @juz_zdrowo dietetyk Anna Mizerska przedstawiła swoje stanowisko dotyczące bezpieczeństwa spożywania sałat pakowanych w folię. Jak zaznacza, istnieje ryzyko obecności bakterii chorobotwórczych, które mogą rozwijać się w warunkach typowych dla tego typu produktów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać
"Paczkowane sałaty mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ze względu na możliwość obecności szkodliwych bakterii, takich jak Salmonella i E. coli, które mogą się namnażać w wilgotnym i beztlenowym środowisku opakowania" - wyjaśniła dietetyczka w opisie filmiku zatytułowanego "Toksyczne siedlisko bakterii".
W dalszej części wskazała, że sprzyja temu między innymi beztlenowe środowisko wewnątrz opakowań foliowych, uszkodzone liście, które wydzielają soki stanowiące pożywkę dla bakterii, oraz ograniczona skuteczność mycia. Dietetyczka podkreśliła, że choć sałata jest myta przed zapakowaniem, nie gwarantuje to całkowitego usunięcia drobnoustrojów.
Wyniki eksperymentu
Dietetyczka w opublikowanym poście powołała się również na badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Leicester.
"Naukowcy z uniwersytetu Leicester przebadali kupione w supermarketach zapakowane w folię - mieszanki liści sałat, rukolę i liście kolendry. We wszystkich znaleźli bakterie kałowe i oporne na tetracyklinę - antybiotyk stosowany często w hodowli zwierząt. Powodów zakażeń produktów jest wiele, między innymi niezachowanie zasad higieny osób, które paczkują sałatę, na przykład nieumycie rąk przed przystąpieniem do pracy, zbyt wysoka temperatura w trakcie przewożenia i przechowywania, czy tacki wykonane z materiału, który sprzyja namnażaniu drobnoustrojów" - czytamy.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.