GotowaniePrzepisyLody na patyku z kwiatów czarnego bzu

Lody na patyku z kwiatów czarnego bzu

Czarny bez, kokos, pistacje - to magiczne połączenie smaków zabierze Was w egzotyczną kulinarną podróż do najskrytszych zakamarków Waszej wyobraźni.

Lody na patyku z kwiatów czarnego bzu
Źródło zdjęć: © Lindt

18.03.2015 | aktual.: 19.03.2015 09:27

Lody na patyku z kwiatów czarnego bzu w chrupiącej czekoladowej polewie

Składniki na około 16-18 szt. lodów:

• 400 g śmietany
• 2 jaja
• 4 żółtka
• 50 g cukru pudru
• 75 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
• 16 drewnianych patyczków do lodów
• 200 g czekolady Lindt Excellence 70 %
• 100 g czekolady Lindt Excellence mlecznej
• 75 g tłuszczu kokosowego (Palmin) wedle upodobania
• 50 g drobno posiekanych pistacji do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Ubić śmietanę na sztywno. Jaja, żółtka i cukier puder ubijać w misce przez ok. 5 minut ręcznym mikserem do uzyskania konsystencji sztywnej piany, stopniowo dodając syrop z kwiatów czarnego bzu. Ubitą śmietanę delikatnie wymieszać z pianą jajeczną. Przełożyć masę do wyłożonej folią prostokątnej formy (ok. 20 x 30 cm), wyrównać wierzch i wstawić do zamrażalnika na 6-8 godzin.
  1. Drewniane patyczki przyciąć nożem w szpic. Wyjąć zamrożoną masę lodową z zamrażalnika, odwrócić formę i wyrzucić masę na drewnianą deskę do krojenia, pokroić na kawałki o wymiarach ok. 8 cm długości i 3 cm szerokości. W każdy kawałek delikatnie wbić drewniany patyczek. Wstawić lody z powrotem do zamrażalnika.
  1. Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić z tłuszczem kokosowym w misce w kąpieli wodnej. Przelać mieszaninę do wąskiego, wysokiego kubka. Zanurzać lody do 2/3 długości w czekoladzie, pozostawić do odcieknięcia i wedle upodobania posypać posiekanymi pistacjami. Do czasu spożycia przechowywać w zamrażalniku.
Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany
Zobacz także
Komentarze (0)